Odstrelili bodo manjše in mlajše živali. Foto: BoBo
Odstrelili bodo manjše in mlajše živali. Foto: BoBo

Rjavi medved in volk sta zavarovani vrsti, zato je poseganje v populacijo mogoče le pod posebnimi pogoji, so sporočili z ministrstva za okolje. Večina, 72 medvedov, bo odstreljena v delih kočevsko-belokranjskega območja, Notranjske in zahodnega visokokraškega območja.

Od predvidenih sedmih volkov pa se bodo trije odvzeli na kočevsko-belokranjskem in novomeškem območju, dva na Notranjskem ter po eden na zahodnem visokokraškem in primorskem lovskem območju. Po pravilniku o odvzemu medvedov in volkov je odvzem "trajen ali začasen odvzem živega ali mrtvega osebka iz habitata oziroma populacije. Sledi odstrelu, ujetju, povozu ali drugi izgubi osebka ne glede na vzrok, ki je izgubo povzročil."

"Na podlagi strokovne ocene je to število, ki ne bo ogrozilo ugodnega stanja populacije volkov," so ob tem poudarili na ministrstvu. Za odstrel so sicer predvidene manjše in mlajše živali. "V naslednjem letu se bo ministrstvo osredotočilo predvsem na področje preventivne zaščite premoženja ter obravnavanja in plačila škod," pa so še poudarili na ministrstvu.