Družboslovci v pismu, ki ga je med drugim podpisal tudi ekonomist Jože Mencinge, pozivajo k večji udeležbi na predsedniških volitvah. Foto: BoBo
Družboslovci v pismu, ki ga je med drugim podpisal tudi ekonomist Jože Mencinge, pozivajo k večji udeležbi na predsedniških volitvah. Foto: BoBo

Slovenski družboslovci so v pozivu, ki so ga med drugim podpisali Jože Mencinger, Zdravko Mlinar, Rudi Rizman, Veljko Rus, Slavko Splichal, Alenka Šelih in Niko Toš, opozorili, da bodo volivci z udeležbo na predsedniških volitvah jasno izrazili svojo voljo in zavezali izvoljenega predsednika k odgovornim odločitvam.

Bilo bi narobe, če bi se državljani odpovedali pravici, da lahko volijo, so zapisali v pozivu in dodali, da je bila udeležba v prvem krogu volitev najnižja do zdaj. "Čas krize je nevaren tudi zato, ker se med ljudmi krepi občutek, da jih nihče ne posluša in da njihov glas nič ne velja. A ni tako: vsak glas šteje. Torej: udeležimo se volitev!" so zapisali v pozivu.

Po njihovem mnenju je predsednik republike pogosto "edini zagovornik ljudstva in branik pred samovoljo političnih strank, strankarskih voditeljev in vlad, ki si prepogosto podrejajo parlament in prilaščajo državo" in zato "potrebujemo suverenega in vestnega predsednika".

"Ker neposrednega vpliva glasov ljudi na izid predsedniških volitev ne morejo zmanjšati nobeni vnaprejšnji dogovori ali naknadne kupčije, pozivamo državljanke in državljane, da uveljavimo svojo odločilno vlogo in se v čim večjem številu udeležimo volitev," so še zapisali v pozivu.