Franco Juri je eden izmed 21 poslancev, ki mu bo odvzeta pravica do nadomestila. Foto: MMC RTV SLO
Franco Juri je eden izmed 21 poslancev, ki mu bo odvzeta pravica do nadomestila. Foto: MMC RTV SLO
Skrčena poslanska nadomestila

Med nekdanjimi poslanci, ki so prejemali nadomestilo po zaključku mandata, se jih je z današnjim dnem sedem upokojilo. Nadomestilo tako prejema še 28 poslancev, od tega se bo 16 pravica do prejemanja nadomestila iztekla 22. avgusta.
Novelo zakona je DZ sprejel sredi junija, z njo pa se skrajšuje dolžina prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ-ju več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev, do nadomestila ne bodo upravičeni. Enako bo veljalo za poslance, ki jim pogodba o zaposlitvi miruje in imajo možnost, da se vrnejo na staro delovno mesto. Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev.

Teoretično bo 21. avgusta pravica do nadomestila prenehala 21 nekdanjim poslancem, ki ga še prejemajo in so bili v DZ-ju le en mandat. V DZ-ju so za MMC pojasnili, da bi morali poslanci pred začetkom uporabe zakonske novele ponovno dati vlogo in dokazila za prejemanje nadomestila. Če tega niso storili, jim bodo z današnjim dnem nadomestilo avtomatično odvzeli.
Tisti, ki so vlogo ponovno oddali, in so bili v parlamentu le v enem sklicu, od 22. avgusta ne bodo več upravičeni do nadomestila.

Skrčena poslanska nadomestila