Zaposleni v knjižnicah se želijo dogovoriti o odpravi krivičnih nesorazmerij med plačami primerljivih delovnih mest, sicer nameravajo tudi stavkati. Foto: BoBo
Zaposleni v knjižnicah se želijo dogovoriti o odpravi krivičnih nesorazmerij med plačami primerljivih delovnih mest, sicer nameravajo tudi stavkati. Foto: BoBo

Vse od uvedbe novega plačnega sistema se zaposleni v knjižnicah želijo dogovoriti o odpravi krivičnih nesorazmerij med plačami primerljivih delovnih mest in dejavnosti. Motijo jih predvsem razlike znotraj plačne skupine G, poleg tega pričakujejo dvojna napredovanja v najslabše plačani skupini javnih uslužbencev.

Razlike med plačami so tudi po 400 evrov, in prav to najbolj moti knjižničarje člane sindikata Glosa. "Knjižničar s 5. stopnjo lahko napreduje 11 plačnih razredov, knjižničar bibliobusa, višji knjižničar in bibliotekar 7/1 napreduje za 10 plačnih razredov, bibliotekar 7/2 13 plačnih razredov in bibliotekar z magisterijem spet 12, takšna razlika je," pravi sindikalist Glose Fredi Sirk. Zato so podali predlog, da naj imajo nosilni poklici razpon 13 plačnih razredov.

Poleg tega naj se napredovanja v nazive poenotijo v razponu 3-2-3, kar pomeni, če enkrat v petih letih dosežeš določeno število točk, daš vlogo in napreduješ najprej za 3 plačne razrede, naslednjič za dva in potem spet za 3, kar pomeni skupaj za sedem plačnih razredov. Kakšne so pravzaprav plače nekaterih zaposlenih v splošnih knjižnicah iz skupine G? Po podatkih portala ministrstva za javno upravo je marca knjižničar prejel dobrih 1.300 evrov bruto, voznik bibliobusa malenkost manj kot 1.300 bruto in višji knjižničar 1.600 evrov bruto.

"Glede na to, da je minilo toliko časa, smo pritisnjeni ob zid in smo prisiljeni v to," je o tem, ali se obeta stavka knjižničarjev, povedal Sirk. Odločitev pa bo znana v tem tednu.

Urška Valjavec, Radio Slovenija