Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 31 glasov Ocenite to novico!
Toš in Kristan
Kristan se je vprašal, zakaj je Slovenija tiho ob trditvi Avstrije, da Slovenija ni naslednica Jugoslavije. Foto: MMC RTV SLO
false
France Bučar je eden izmed glavnih pobudnikov najnovejše pobude notifikacije Avstrijske države pogodbe (ADP) v letu 2015. Foto: MMC RTV Slovenija / Miloš Ojdanić
       Sem optimist, upam, da bo sedanja Cerarjeva vlada pripravila akt o notifikaciji nasledstva.       
 Ivan Kristan
Rudi Vovk iz Narodnega sveta koroških Slovencev,
Rudi Vouk: "Očitno želijo ustvariti videz, da je vse v najlepšem redu." Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Pobuda politiki, da notif...

Dodaj v

Avstrijska državna pogodba: nespodobna pasivnost Slovenije

Poziv je podpisalo več kot 120 podpornikov, med njimi ustavna sodnika Lojze Ude in Ciril Ribičič
13. maj 2015 ob 09:54,
zadnji poseg: 13. maj 2015 ob 14:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Moramo pokazati svojo voljo in odgovornost do negovanja suverenosti naše države," je na predstavitvi poziva k notifikaciji Avstrijske državne pogodbe povedal Niko Toš.

Na predstavitvi sta sodelovala ustavni pravnik Ivan Kristan in sociolog Niko Toš, ki je pogovor odprl z mislijo, da nas mora 60. obletnica ADP-ja spet spodbuditi, da Slovenija spet vstopi v prostor te pogodbe kot naslednica Jugoslavije. Gre za načelo suverenosti naše države, je poudaril in dodal, da sta bila začetnika pobude starosta slovenske politike France Bučar in Ivan Kristan, on pa se jima je postavil ob bok v podporo. Pozval je k odločnejši drži domače politike: "Moramo pokazati svojo voljo in odgovornost do negovanja suverenosti naše države."

Kristan: Nespodobna pasivnost Slovenije
Avstrija je 15. maja 1955 podpisala ADP, ki je deset let po koncu 2. svetovne vojne ponovno vzpostavil samostojno in demokratično Avstrijo. Za Slovenijo predstavlja poseben pomen 7. člen, ki določa obveznosti Avstrije do slovenske manjšine. Slovenija vse od osamosvojitve ni notificirala ADP-ja in tako formalno pravno ni nasledila Jugoslavije kot zaščitnica manjšine.

Ivan Kristan je glede uspeha pobude optimističen, saj je trenutek ugoden, glede na to, da je predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DZ-ja pa Milan Brglez, ki sta oba vrhunsko podkovana pravnika.

Gre za temeljno Ustavno listino o neodvisnosti in samostojnosti Slovenije in ustavni zakon za izvedbo te listine, ki v 3. členu govori, da v Sloveniji veljajo vse državne pogodbe, ki jih je sklenila Jugoslavija in se nanašajo na Slovenijo. ADP je ena najpomembnejših takšnih pogodb za nas, je prepričan Kristan, saj ureja vprašanje meja po 2. svetovni vojni. Za Slovenijo pa je pomemben tudi 7. člen, ki govori o zaščiti slovenske manjšine, in 27. člen, ki govori o avstrijski lastnini na ozemlju zaveznic. Po 27. členu lahko Jugoslavija naredi z avstrijskim premoženjem kar hoče, odškodnino lastnikom pa je zavezana plačati Avstrija, je še dodal.

Tudi Slovenija je prispevala svoj delež ob osvobajanju Avstrije in je nedvomno naslednica tiste Jugoslavije, ki je vojno končala na strani zmagovalcev, je poudaril in nadaljeval: "Sem optimist, upam, da bo sedanja Cerarjeva vlada pripravila akt o notifikaciji nasledstva."

Kristan se je retorično vprašal: "Zakaj je Slovenija tiho ob trditvi Avstrije, da Slovenija ni naslednica Jugoslavije? To je najmanj nespodobno. Kako si neka država dovoli, da na nekaj takega ne odreagira?"

Brez notifikacije Slovenija pravno ne prevzema položaja Jugoslavije, ki je bila podpisnica, glede ADP-ja, je še poudaril in podal primer Češke, kjer so notifikacijo nasledstva po Čehoslovaški speljali leta 2004. Avstrija je notifikacijo zavrnila, a pri tem Češka ni doživela nobenih političnih posledic.

Ustvarjajo videz, da je vse v redu
Ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne in 60. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe so predstavniki slovenske in hrvaške manjšine na Dunaju opozorili, da so nekateri členi ADP-ja izpolnjeni, pri številnih členih, predvsem nanašajoč na medije in izobraževanje, pa avstrijska država ne izpolnjuje obveznosti.

Rudi Vouk iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) je opozoril, da je po dogovoru o postavitvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem vse potihnilo: "Očitno želijo ustvariti videz, da je vse v najlepšem redu." Stanko Horvath iz gradiščanskega Hrvaškega kulturnega društva je poudaril pomanjkljiv čas predvajanja manjšinskih oddaj po televiziji in radiu, premajhne pa so tudi podpore za manjšinske medije. Vse od leta 1955 se državna finančna podpora manjšinam ni uskladila z inflacijo, izpolniti pa je treba tudi samoupravo narodnih skupnosti, je naštel Horvath.

Predstavitev razlogov, ki so Franceta Bučarja in Ivana Kristana privedli, da sta pozvala državni zbor, naj nemudoma sprejme akt o notifikaciji nasledstva Slovenije po Jugoslaviji glede Avstrijske državne pogodbe (ADP), je bila v Centru za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij (CJMKK). Poziv je podprlo več kot 120 posameznikov, med njimi nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk, nekdanja ustavna sodnika Lojze Ude in Ciril Ribičič, številni diplomati, akademiki in drugi.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
gbushjr
# 13.05.2015 ob 14:44
lepo videti, da so še ljudje, ki znajo najti način, kako konkretno prispevati k blaginji tega naroda. rešile nas ne bodo visokoleteče ideje, pač pa konkretna mala dejanja.

podpiram!
Navadvip
# 13.05.2015 ob 15:55
"..Avstrija je notifikacijo zavrnila, a pri tem Češka ni doživela nobenih političnih posledic.." Na njihovi(avstrijski) državni pogodbi temelji njihova država in neodvisnost. Svojo državo in pravice bi imeli, dolžnosti iz pogodbe pa nebi izpolnjevali, kaj? In to so avstrijci, ki so kao neki "oh in sploh" zgled za vse. Moramo se boriti za tisto, kar nam pripada. Je bilo dosti, da so nam 1000 let hodili po glavah! Živela Slovenija!
izo
# 13.05.2015 ob 15:01
mi po defoltu morabi bit tiho pa v kot čičat, da nas ne strici oštevajo.. žalostno pa je, da se zadnje čase kr sami že v kot čičnemo, še preden strici pridejo na obisk.
svatne
# 13.05.2015 ob 17:21
Za začetek bi lahko nehali uporabljati manipulativo avstrijsko poimenovanje. Izmislili so si ime (ki ga naši vdano ponavljajo), s katerim podtikajo vtis, da gre za kakšno "avstrijsko" pogodbo. Gre pa za pogodbo zmagovitih zaveznikov O AVSTRIJI (o obnovi države, ki je zavozila v nacizem).
Ime pogodbe je:
Daljše: UNION OF SOVIET SOCIALIST REPUBLICS, UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND,
UNITED STATES OF AMERICA, FRANCE
and
AUSTRIA
State Treaty (with annexes and maps) for the re-establish-ment of
an independent and democratic Austria.
Signed at Vienna, on 15'May 1955
Kratko pa:
STATE TREATY' FOR THE RE-ESTABLISHMENT OF AN INDEPENDENT AND DEMOCRATIC AUSTRIA.
Hijena
# 13.05.2015 ob 17:10
Nič novega, vsi so preveč zaposleni s krajami, utajami in prikrivanji, zato smo pa tam kjer smo!
SamoRes
# 13.05.2015 ob 15:23
Modri možje, sedaj imamo ma čelu države le še nedozorele fantičke, ki tekajo po cigarete, ko tako ukažeta mama Merkel in stric Sam.
Ne upamo zahtevat povračila nemške vojne škode, ne upamo zahtevat spoštovanja pogodb, naši upravljalci te bruseljske kolonije le skrbijo, da bodo vsi ukazi izpolnjeni, pravic nimamo.
sagoza
# 13.05.2015 ob 16:37
nekaj je hudo narobe z tem narodom, bo treba na pregled k psihjatru da postavi diagnozo. če se ne bomo zbrali skupaj adijo butale
Gepard007
# 13.05.2015 ob 15:27
@Izo: Strici majo telefone. Kje se pa da njim hodit v eno banana republiko...
Anves
# 14.05.2015 ob 09:18
Kakšen narod... takšna politika.....Če smo državljani nespodobno pasivni pri oblikovanju državne politike ne mora biti drugače...razen redkih izjem.
felipesko
# 14.05.2015 ob 08:00
"Zakaj je Slovenija tiho ob trditvi Avstrije, da Slovenija ni naslednica Jugoslavije?

Ker bi nas del politikov rado prepričalo,da se Jugoslavija ni zgodila in da je Slovenija bila že leta 41 za zedinjeno Evropo,saj se je velik del "domoljubnih" borcev prostovoljno pridružil 3.rajhu in se boril pod njihovo zastavo......
123pepe321
# 13.05.2015 ob 21:23
"Hlapec si ne upa ugovarjati bivšemu gospodarju."
...in bodočemu...
Celt
# 13.05.2015 ob 17:08
Ker imamo nesposobne politike! Hlapec si ne upa ugovarjati bivšemu gospodarju.

Doma pa so seveda glasni in so jih polna usta kako skrbijo za zamejske slovence... pa ne samo v tem primeru, v skoraj vseh mednarodnih odnosih si naši na MZZ ne upajo niti prdniti, da ne bi morda koga užalili... jebeš interese države samo da imajo oni mir v službici.
mb128
# 13.05.2015 ob 17:03
Še nekaj tako mimogrede. V svojem prejšnjem komentarju sem zapisal, da je neka nemka posnela nek film z naslovom Grapa, ki bo v petek predvajan na Orf2 oz. na 2. kanalu avstrijske javne televizije. Torej, po logiki, vsaj nekakšni. RtvSlo je javni medijski servis tako kot je v Avstriji Orf. Zakaj torej RtvSlo ne bi odkupila od producenta tega filma in ga predvajala na katerem izmed svojih tv kanalov? Zakaj RtvSlo ni bila koproducent tega filma?! Mislim v tem filmu je tudi govora o koroških Slovencih o katerih sedaj razpredajo nekateri, ki se pač čutijo poklicane glede tega ne vem kaj že a jaz sem bistvo zadeve zvedel zadnjič na Orf2 v manj kot 5. minutah! Mislim, kaj sploh se gredo eni tukaj?!
mb128
# 13.05.2015 ob 16:19
Jep, zadnjič sem glede Adp na Orf2 gledal neko zadevo. In o tej zadevi, ki se je dogajala začasa Ii. svetovne vojne bo, če se ne motim v petek okrog 20. ure predvajan nek film z naslovom Grapa na Orf2, ki ga je posnela neka nemka v tem filmu pa nastopajo tudi lokalni prebivalci. O tem obstaja tudi knjiga z naslovom Grapa. In kakšno ima to zvezo z ADP? Npr. to, če nečesa ne bi nečesa med II. svetovno vojno počeli izključno koroški slovenci do ADP-ja morebiti sploh ne bi prišlo ker bi temu nasprotovala takratna SZ. Mislim, to ne samo, da avstrici priznavajo to avstrici izredno cenijo! Sedaj pa nekaj v razmislek. Dobro, nekako še razumem, da jaz tega nisem vedel začasa bivše države. Je bil pač tak interes. To sicer ni opravičilo ampak tako pač to je. Ampak to, da to zvem na neki TUJI TV POSTAJI IN NE OD KAKŠNEGA NAŠEGA MEDIJA ALI CELO POLITIKA OZ. ZGODOVINARJA PA JE POD VSAKO KRITIKO! Zakaj že se tukaj gredo neki kvazi domoljubi nekakšen kvazi simpoziji na to temo in to ko smo samostojni že več kot 20. let?! Mislim, S R A M O T A!!!
kip
# 13.05.2015 ob 19:34
Na Avstrijskem Koroškem ima celo Turški jezik večjo veljavo.Kar pojdite malo naprej od Celovca in Beljaka na kakšen bankomat o Slovenskem jeziku ne duha ne sluha.Da ne omenim kakšne formularje iz davčne v Slovenskem jeziku pri nam lahko vsak Italjan ali Madžar celo v Kranju dobi v svojem jeziku formularje .Smo svetlobna leta pred Avstrijci glede tega.
ciracara
# 13.05.2015 ob 16:32
Zakaj že se tukaj gredo neki kvazi domoljubi nekakšen kvazi simpoziji na to temo in to ko smo samostojni že več kot 20. let?! Mislim, S R A M O T A!!!

Ma kako domoljubje..lepo te prosim. Slovenci so vsi skregani med sabo..
ciracara
# 13.05.2015 ob 16:28
Prej bomo priznali palestino, kot pomagali slovencem v avstriji.

Ja in pol se čudimo zakaj ne gre..
sjefrojkaf
# 13.05.2015 ob 20:44
Vidim da se spet oglaša veiko strokovnjakov iz te problematike, t.j. ADP. Kaj podpis ADP pomeni, kako in za Slovenijo ključno, zakaj so jo Avstrijci sploh lahko podpisali, so vprašanja na katere si je treba odgovoriti, jasno in brez sprenevedanja ali revizije zgodovine. Šele potem lahko sploh začnemo neka razmišljanja in umeščanja v nek okvir. Kdor si na ta vprašanja ne more odgovoriti na zgoraj opisan način, pa je jasno kot beli dan. Čakam samo še kakšnega whalea, ki bo pristavil svoj lonček množičnemu skrivljenemu pogledu na zgodovino, hkrat s polnimi usti slovenstva, patriotizma in še bi lahko našteval. Ah ja, pa da ne bo pomote, ADP ni bila zaradi doprinosa domobrancev, da ne bo pomote. Za to, da je ravno obratno so pa najbrž krivi komunisti in zaslepljeni Avstrijci l. 55
mb128
# 13.05.2015 ob 19:39
Kip, veš kaj? Če nič ne zahtevaš tudi nič ne dobiš! S tem mislim na formularje, bankomate ipd..
G.Bruno
# 13.05.2015 ob 18:40
daresi
Včasih se sprašujem, če se bo glede na to, da se zgodovina ponavlja, spet kdaj restavrirala Avstroogrska. Moj dedek je bil v to popolnoma prepričan.


Vaše Veličanstvo... Tukaj piše, da moramo ob obnovitvi cesarstva sprejeti tudi Slovenijo!
Hmmm... To bomo pa morali dobro premislit...
breypameti
# 13.05.2015 ob 16:30
lahko si vrhunski če nisi domoljuben je pa to kar je,kraje,goljufanje,neunčikovitost in preusmerjanje pozornosti.
mehko koleno
# 14.05.2015 ob 11:10
V celotni zgodovini slovenstva,so nas strasili s tujim sovraznikom,
v resnici pa so nas ves cas izdajale in razprodajale domace politicne elite.

ZGODOVINA SE PONAVLJA ,OBCINSTVO PA MOLCI........
jureh
# 14.05.2015 ob 07:59
Ma kaj nabijate ... Brglez je en čisto navaden FSPNjevski politolog!
Haloo
# 14.05.2015 ob 05:51
Rojaki na Koroškem se borijo med drugim za dvojezičnost.
Slovenske železnice pa imajo v voznem redu, vožnjo v mesto "Villach".
Najprej bo treba skidati v domačem hlevu, potem pa pogledati, kako pomagati sosedu.
123pepe321
# 13.05.2015 ob 21:21
"Vojno skodo je ze Tito pobasal!"
Slab %, 99% še čaka...
kip
# 13.05.2015 ob 20:20
mb128

# 13.05.2015 ob 19:39
Prijavi neprimerno vsebino Kip, veš kaj? Če nič ne zahtevaš tudi nič ne dobiš! S tem mislim na formularje, bankomate ipd..

Pojdi probat zahtevat pa boš videl.A misliš da je to Srbija oziroma Jugoslavija ki lahko vsak musliman ali Albanc nekaj zahteva in to tudi dobi in to celo državo.
4ever
# 13.05.2015 ob 19:45
Dragi mb128!

Film Grapa (Der Graben) bo predvajan na SLO1 05.07.2015 ob 21.10 uri! Oglej si zadnjo oddajo Dober dan Koroška, kjer so to objavili!

Se pa strinjam s tabo, da teh zgodb v Sloveniji ne slišiš. Škoda, saj še kako spada k slovenstvu.
stepovsek
# 13.05.2015 ob 19:34
Ni za zaupat Jodlerjem. Vedno so gledali z viška na nas. Sumljiv narod.....
danes
# 13.05.2015 ob 16:27
Samo, da zaslišim, kako sta Cerar in Brglez vrhunsko podkovana pravnika, mi je kar lažje pri duši.
GUESS
# 14.05.2015 ob 07:37
@mb128 in 4ever: ni res, kar pravita. To, da je prispevek koroških partizanov (predvsem Slovencev) neprecenljive vrednosti za to, da se je kasneje sploh podpisala ADP, kar priznavajo tudi (dobronamerni) Avstrijci, je znano že ves čas in se dobro spominjam naše zgodovinarce v l.1971 - 1972, ki nas je o tem podrobno seznanjala. Če bo ta oddaja ARD res v to smer, je to samo dobro in bo Avstrijcem mogoče malo bolj jasno o celi stvari. Škoda le, da takšne oddaje ni bilo že pred 50 leti in potem vsako leto parkrat.
Hmeljar
# 14.05.2015 ob 03:57
Ja, res smo lahko samo neizmerno veseli da imamo tako vrhunska strokovnjaka za predsednika Rs in Dz ja. In to nam mora Kristan povedati. Sami po rezultatih njunega dela tega ne zasledimo. Ko bi Cerar jr vsaj bral kaj pravi Anglež glede pribežnikov (jih vrniti) in ga posnemal pa gre raje na problematično in zamegljeno prostovoljnost!
smolensk
# 13.05.2015 ob 22:27
Ivan Kristan je glede uspeha pobude optimističen, saj je trenutek ugoden, glede na to, da je predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DZ-ja pa Milan Brglez, ki sta oba vrhunsko podkovana pravnika.
-----------------------
Miro Cerar je vrhunski hlapec tujih gospodarjev. Od Vatikana, Bruslja, Washingtona, Dunaja ne bo zahteval ničesar.
škorpijonček93
# 13.05.2015 ob 19:19
Avstrija je nevtralna država
PRPA
# 13.05.2015 ob 18:56
Podpiram. Naj uredijo nasledstvo,.. notifikacijo pogodbe z zavezniki, ki velja tudi za Slovenijo, kot naslednico pogodb Jugoslavije. Naj se ne obnašajo kot hlapci, "Dunajski konjušari", kakor so nas označili južni bratje.

Še dobro, da je v komentarju svatne (13.05.2015 ob 17:21) napisal za katero pogodbo se sploh gre in kako izpade že naše pojmovanje te pogodbe.

Lepo bi bilo, če bi avtor članka napisal tudi kaj o trditvi Avstrije, da Slovenija ni naslednica Jugoslavije. Kje je ta trditev, kdo jo je dal, kdaj,.. Morda si razlagajo, da so 1991 v Sloveniji zmagali domobranci, ki nimajo nič z Jugoslavijo in se bo Slovenija spet priključila Avstriji?
hervard
# 13.05.2015 ob 21:10
Članek je zavajajoč še bolj pa komentarji.
Poglejmo si dejstva:
1. Pogodbo o ponovni vzpostavitvi Avstrije so podpisale SSSR, ZDA, Francija in Združeno kraljestvo. Jugoslavije ni med njimi.
2. Jugoslovanska vojska ni zasedla niti kvadratnega metra avstrijskega ozemlja, kar je razvidno iz te skice: http://sl.wikipedia.org/wiki/Avstrijska_
dr%C5%BEavna_pogodba#/media/File:Austria
_1945-55.png
3. Ponovna vzpostavitev Avstrije je bila zaradi hladner vojne mogoča šele po Stalinovi smrti.
Ivo Lola
# 13.05.2015 ob 15:38
nespodobna pasivnost Slovenije

Tipična slovenceljska servilnost, institucionalizirana skupaj z narodno izdajo leta 1991.
RJSlo
# 13.05.2015 ob 18:02
P. S. Seveda je pa ista združba, ob podpori republiške in zvezne SDV, znala ustvarjati zelo napeto ozračje in hude konflikte med zamejskimi Slovenci v Italiji in Avstriji.
Zoro27
# 13.05.2015 ob 17:31
Bučar, kje si bil, ko smo izvolili prvo vlado v samostojni Sloveniji? Aja, bil si poslanec. A ni bil že leta 92 po priznanju čas za to???
soraya
# 13.05.2015 ob 17:50
Zakaj tako nekoga žuli to premoženje, tudi tukaj se bodonašli tajkuni.
Pustite Avsriji,kar je avstrijskega,saj bomo Slovenci in naši zamejci imeli več od tega, kot pa če bi za to skrbeli naši politiki in gospodarstveniki, kjer je velika nevarnost, da premoženje zopet "izgine".
Avstrija je že dokazala,kaj zna. Poskrbela je in še skrbi za mnoge Slovence,ki so in zopet iščejo kruh v Avstriji in,ki bi v Sloveniji propadli. Avstriji in Nemčiji se Slovenci sploh še nismo ustrezno zahvalili! Sramota! Krili so nam hrbet, ko smo se osamosvajali!
Avstrija je tudi moja dežela,sicer pa so naše korenine tudi z njo prepredene.
avrelius
# 13.05.2015 ob 16:23
Priviligirani prdci!
carlazar76
# 13.05.2015 ob 15:46
Starci =bite se!
Žrite svoje nezaslužene priviliigirane penzije in bodite vsaj tiho.
Mladim (in srednji generaciji) je vseeno za te v vaše "stare zamere" mi želimo zaslužiti in živeti!!!
daresi
# 13.05.2015 ob 16:34
Včasih se sprašujem, če se bo glede na to, da se zgodovina ponavlja, spet kdaj restavrirala Avstroogrska.
Moj dedek je bil v to popolnoma prepričan.
RJSlo
# 13.05.2015 ob 18:00
Avstrija je 15. maja 1955 podpisala ADP, ki je deset let po koncu 2. svetovne vojne ponovno vzpostavil samostojno in demokratično Avstrijo. Za Slovenijo predstavlja poseben pomen 7. člen, ki določa obveznosti Avstrije do slovenske manjšine. Slovenija vse od osamosvojitve ni notificirala ADP-ja in tako formalno pravno ni nasledila Jugoslavije kot zaščitnica manjšine.
--------------------------------
No ja. Izguba spomina ali namerno zavajanje. Kolikor se spomnim je bilo, za časa SFRJ, kar nekajkrat predlagana striktna uveljavitev spornih členov, vezanih na koroške Slovence in gradiščanske Hrvate. Pa je nekdo, ki je bil takrat oh in sploh"on je krao ali je i nama dao" bolj v skrbeh za tisto medaljo iz časa AO in še vesel je bil, da je lahko stiskal jajca onemu Kurtu, OZN pa to. Že takrat ni bilo nikoli časa oziroma primernega trenutka za uveljavitev navedenih členov.

Po 27. členu lahko Jugoslavija naredi z avstrijskim premoženjem kar hoče, odškodnino lastnikom pa je zavezana plačati Avstrija, je še dodal.
-----------------------------------
Zanimivo bi bilo izvedeti koliko in kaj so dobili jodlarji nazaj po letu 1991. Zakon o denacionalizaciji in podobni zakoni.

Kristan: Nespodobna pasivnost Slovenije
-----------------------------------
Po razpadu DEMOS-a je bila na oblasti LSD, pardon, LDS združba seveda z zamrznjenimi komunisti. Nad njihovim delovanjem in delom je strogo bedelo 5 ali 6 starih, preverjenih komunistov. Drnovšek:"Letos ni primeren čas za notifikacijo", in tako iz leta v leto.
tureavanture
# 13.05.2015 ob 15:49
zamenjam takoj z vsakim slovencem živečim v avstriji
poupette
# 13.05.2015 ob 16:33
SamoRes

Vojno skodo je ze Tito pobasal!
RamK
# 13.05.2015 ob 14:53
a so vseeno notificirali nasledstvo Čehoslovaške že leta 2004

Torej je Čehoslovaška naslednica Čehoslovaške?
Treblinko
# 13.05.2015 ob 15:15
Po 27. členu lahko Jugoslavija naredi z avstrijskim premoženjem kar hoče, odškodnino lastnikom pa je zavezana plačati Avstrija, je še dodal.

le zakaj boljševike tako matra tale člen? da si lahko prilastijo nekaj tujega in zato ne odgovarjajo?
Kazalo