Janša je sprejel generalnega sekretarja ZN-a, Urška Bačovnik Janša pa vodi damski program. Foto: BoBo
Janša je sprejel generalnega sekretarja ZN-a, Urška Bačovnik Janša pa vodi damski program. Foto: BoBo
Janez Janša in Ban Ki Mun
Iz Slovenije je Ban odpotoval v Zagreb, nato pa bo obiskal še preostale države na območju nekdanje Jugoslavije. Turnejo bo sklenil 26. julija v Bosni in Hercegovini. Foto: BoBo

Ponosni smo, da lahko na našem sedežu v New Yorku predstavljamo tudi kopijo vaše Vaške situle.

Ban Ki Mun v DZ-ju
Ban v Sloveniji začel pot po nekdanji Jugoslaviji

S svojim drugim obiskom Slovenije je Ban začel enotedensko turnejo po državah nekdanje Jugoslavije. Na štiri oči se je pogovarjal s predsednikom republike Danilom Türkom, s katerim sta se zavzela za soglasje Varnostnega sveta ZN-a glede nadaljnjih ukrepov v zvezi s Sirijo.

Dotaknila sta se tudi vprašanj preventivne diplomacije, človekovih pravic ter nalog mednarodne skupnosti na področju varovanja okolja in trajnostnega razvoja po nedavni konferenci ZN-a o trajnostnem razvoju Rio+20. Strinjala sta se, da je trenutno osrednjega pomena razvoj institucionalne strukture v okviru Združenih narodov, ki naj zagotovi uresničevanje usmeritev, sprejetih na konferenci.

Türk in Ban, ki se poznata še iz obdobja, ko je bil prvi pomočnik generalnega sekretarja ZN-a za politične zadeve, drugi pa vodja kabineta pri predsedniku generalne skupščine, sta se dotaknila tudi vprašanja merjenja družbenega in ekonomskega razvoja ter izkušenj ZN-a na tem področju.

Z Janšo o vlogi Sloveniji v ZN-u in na Zahodnem Balkanu
V pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo pa sta poleg krize v Siriji največ pozornosti namenila razmeram na Zahodnem Balkanu in vlogi, ki jo Slovenija ima in jo še lahko igra v tej regiji. Govorila sta tudi o njeni vlogi v ZN-u in o prihodnosti te organizacije.

Janša je glede Zahodnega Balkana poudaril, da je treba predvsem zmanjšati odrezanost regije od mednarodne skupnosti in pospešiti njeno evroatlantsko integracijo ter narediti vse, da se ne bi ponovile grozote, kakršne so se dogajale leta 1995 v Srebrenici ali v nekaterih državah nekdanje Jugoslavije po koncu druge svetovne vojne.

Ban je izpostavil velik pomen sodelovanja, sprave in evroatlantske integracije na Zahodnem Balkanu - ne le za regijo, ampak za stabilnost in mir v svetu. Te države so že naredile dolgo pot, a prav tako pomembna pot jih še čaka in tu je vloga Slovenije zelo pomembna, je poudaril. Slovenijo je označil kot državo, ki "gradi mostove", med preteklostjo in prihodnostjo, med severom in jugom. Predstavlja most med drugimi državami z območja nekdanje Jugoslavije in EU-jem, je poudaril, svoje izkušnje s tranzicijo pa npr. posreduje tudi državam Severne Afrike in Bližnjega vzhoda.

Ban obžaluje neenotnost mednarodne skupnosti glede Sirije
Srečal se je tudi s predsednikom DZ-ja Gregorjem Virantom - tudi z njim je govoril o razmerah v Siriji in izrazil obžalovanje nad neenotnostjo mednarodne skupnosti pri reševanju konflikta v Siriji, ki je zahteval že ogromno žrtev. Pozval je k stopnjevanju mednarodnega pritiska in izrazil upanje, da se bo EU z drugimi državami enotno boril za ustavitev nasilja. Virant pa je zatrdil, da Slovenija obsoja nasilje v Siriji in podpira krepitev pritiska mednarodne skupnosti na sirski režim.

V slovenščini nagovoril poslanke in poslance
Ob 20. obletnici sprejema Slovenije v Svetovno organizacijo je nagovoril tudi poslanke in poslance ter jih presenetil s slovenskim jezikom. "Dober dan," je začel svoj nagovor in pojasnil, da je s Slovenijo "globoko povezan," saj je kot južnokorejski veleposlanik pred leti pokrival tudi območje naše države. "Čuti Slovenijo", saj je po njegovih besedah pripomogla k izjemni transformaciji tega dela Evrope.

"Slovenija je imela to srečo, da so ji bile najbolj brutalne vojne izkušnje prihranjene. Imela je tudi srečo in odgovornost, da je manj srečnim narodom v okolici pomagala pri njihovih tragičnih izkušnjah. In to še vedno dela," je Slovenijo pohvalil generalni sekretar. Ob tem se je dotaknil predvsem vidne slovenske vloge pri razminiranju različnih območij. 115 milijonov kvadratnih kilometrov je bilo očiščenih, zato je dejal: "Sloveniji sem izjemno hvaležen. Prav tako tudi, da drugim državam v regiji omogočite strokovno pomoč na njihovi evropski poti."

Opozoril na težave pri urejanju življenjskih razmer romske skupnosti
"Vesel sem, da nagovarjam parlament prav v času, ko je v njem največ žensk. Statistično je vsak tretji predstavnik državljank in državljanov ženska, za kar vam čestitam," je opozoril na napredujoč položaj žensk na domačem političnem prizorišču. Obenem je opozoril na nekatere težave pri urejanju življenjskih razmer romske skupnosti. "Na koncu bi vam želel čestitati za delovanje na področju trajnostnega razvoja, saj s svojimi gozdovi trajno prispevate k ohranjanju našega planeta."

"Spoštovani, leta 1991 ste si s čudovitim reklom dovolili sanje. Danes imate dolgo in ponosno zgodovino, pri kateri se ozirate tudi navzven. Vaša himna ne nagovarja le Slovenije, temveč ves svet, v katerem "prepir iz sveta bo pregnan". V tem duhu sem prepričan, da je Slovenija naravna partnerica OZN-a." Za konec se je Ban ponovno vrnil k slovenščini: "Skupaj smo močnejši, bodimo partnerji še naprej."

Slovenija, država, ki jo dobro pozna
Na vprašanje, zakaj je med državami, ki jih bo tokrat obiskal, tudi Slovenija, je Ban v pogovoru z novinarji pred dnevi pojasnil, da gre za državo, s katero je tesno sodeloval, med drugim kot veleposlanik Južne Koreje na Dunaju, in da jo dobro pozna. Spomnil je še, da sta s predsednikom Türkom v dobrih odnosih in da se poznata že leta.

Urška Bačovnik Janša pa prvič kot žena premierja gosti damski program. Z ženo generalnega sekretarja ZN-a Ju Ban Sun Taek sta najprej obiskali Kobilarno Lipica in si ogledali predstavo klasične šole jahanja, na kratko pa tudi prestolnico. Sledil je še obisk v Ribnem pri Bledu.

Ponosni smo, da lahko na našem sedežu v New Yorku predstavljamo tudi kopijo vaše Vaške situle.

Ban Ki Mun v DZ-ju
Ban v Sloveniji začel pot po nekdanji Jugoslaviji