Osnovno šolo bo letos zaključilo 17.424 učencev, ki bodo imeli na srednjih šolah na voljo 22.960 vpisnih mest. Foto: BoBo
Osnovno šolo bo letos zaključilo 17.424 učencev, ki bodo imeli na srednjih šolah na voljo 22.960 vpisnih mest. Foto: BoBo
Informativna dneva bosta potekala 12. in 13. februarja.
Sejem Informativa privabil mlade

Od skupno 22.960 razpisnih mest je v programih splošnih gimnazij 5.820 mest, od tega v zasebnih šolah 476. V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo tehniška, umetniška in ekonomska gimnazija, je razpisanih 1.278 mest.

V programih nižjega poklicnega izobraževanja je na voljo 624 mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6.142 mest, v programih srednjega strokovnega izobraževanja pa 9.096 mest.

Letos tudi nekaj novosti
Poleg mest, namenjenih učencem, šole razpisujejo še mesta za programe poklicno-tehniškega izobraževanja (2.784 mest), poklicne tečaje (272 mest) in maturitetni tečaj (390 mest v javnih in 30 mest v zasebnih šolah), po katerih se izobražujejo dijaki, ki so že pridobili določen poklic ter svoje izobraževanje nadaljujejo ali pa želijo pristopiti k opravljanju splošne mature.

Med novostmi so izobraževalni programi nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, prilagojeni za gluhe in naglušne. Prav tako je letos prvič razmeščen novo sprejeti program metalurški tehnik, ki je bil oblikovan na podlagi večletnih pobud gospodarstva, navajajo na ministrstvu.

Ne zamudite rokov
Srednje šole bodo prijave za vpis sprejemale do 4. aprila, na spletnih straneh ministrstva pa bo najpozneje do 8. aprila objavljeno stanje prijav po posameznih programih oziroma šolah. Učenci bodo imeli nato do 26. aprila čas, da prijavo prenesejo na drugo šolo ali v drug program, najpozneje do 6. junija pa bodo obveščeni o morebitni omejitvi vpisa.

Za preizkus nadarjenosti ali spretnosti, ki je potreben za vpis v nekatere programe, se morajo učenci prijaviti najpozneje do 26. februarja, preizkusi pa bodo potekali med 3. in 14. marcem.

Za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja po zaključku triletnih programov srednjega poklicnega izobraževanja se lahko dijaki prijavijo do 20. maja. Rok za vpis v programe poklicnega tečaja in maturitetni tečaj pa je 5. september.

Rok za prijavo v dijaški dom, kjer je predvidenih 2.382 mest, se izteče 4. aprila.

Informativna dneva bosta potekala 12. in 13. februarja.
Sejem Informativa privabil mlade