"Ljubljana je ena država, ki jo imenujemo Slovenija, pri čemer zanemarjajo vse ostalo, kar v Sloveniji še obstaja," pravi Kangler. Foto: MMC RTV SLO

Najbolj ostro kandidaturi ljubljanskega župana Zorana Jankovića nasprotuje mariborski župan Franc Kangler, ki je prepričan, da Jankovićeva kandidatura pomeni "začetek razpada slovenske države", saj se zanemarja "vse ostalo, kar v Sloveniji še obstaja."

Medtem ko celjski župan Bojan Šrot posebnega stališča do Jankovićeve kandidature nima. "Janković naj kandidira na parlamentarnih volitvah, če se je tako že odločil. Jaz sem član SLS in bom podprl našega kandidata na volitvah. Janković je na Štajerskem prepoznaven, vendar je vprašanje, ali ga bodo tukajšnji volivci volili," pravi.
"Za vse moramo vprašati v Ljubljani"
Srečko Meh
, dolgoletni župan Velenja, v tem mandatu pa zaseda mesto podžupana, pa meni nasprotno. Do zdaj je bilo po njegovih besedah preveč politike in bipolarnosti, da so volivci "volili Janšo, da ne bi zmagal Pahor, in obratno." Potrebujemo umirjeno politiko, nadaljuje, politiko, ki bo delala v dobrobit vseh državljanov. "Janković je prepoznavna osebnost in mislim, na mojo veliko žalost, da ima veliko možnosti za izvolitev," je dodal.

Janković: Šteje le mnenje državljanov
Zoran Janković
ni želel komentirati izjav mariborskega župana. Kot je dejal, je to v njegovem slogu. "To bodo komentirali državljani," je dejal ljubljanski župan, ki je bil nekoliko bolj zgovoren glede razmišljanj celjskega župana Bojana Šrota. Kot je dejal, tudi sam podpira njegove besede, da je treba postopke v Ljubljani skrajšati, zmanjšati birokracijo ter omogočiti hitrejši razvoj.

Na vprašanje, ali bo njegova prepoznavnost dovolj, da bodo lahko k oddaji glasov zanj nagovorili tudi volivce v Mariboru, je najprej odvrnil, da je vendarle eno leto živel tudi v tem mestu, nato pa dodal, da se bo vse izkazalo 4. decembra. "Zame je bila to poleg razumske tudi zelo čustvena odločitev. Tisti trenutek, ko sem se odločil za kandidaturo in to sporočil javnosti, sem svoj del opravil, zdaj pa je vse prepuščeno državljanom, da se odločijo," je dejal Janković.

Kot je še dejal, ekipe za Maribor še nima dogovorjene, če pa ima kakšno ime že v mislih, ga danes še ne bi izdal. Lista bo po njegovem znana najpozneje 9. novembra, v soboto pa jih čaka kongres, na katerem bodo zbrane javno pozvali, da povedo, kdo so kredibilne osebnosti, ki bi se jim pridružile in bi jim Mariborčani zaupali. Ob tem ga bo zanimalo vse tisto, kar potrebujejo posamezni deli države, torej tudi Maribor. Program, ki ga bodo predstavili na kongresu, se bo dopolnjeval, iz vsake regije pa želijo pripraviti konkretne projekte, da se bodo pozneje tudi ljudje lahko prepričali, ali svoje obljube izpolnjuje.

Sicer pa Janković ne ve, zakaj bi se ga v Mariboru bali. Meni namreč, da je prišel čas, da prekinejo prav take ideološke pozive, ki jim je javnost priča ta trenutek, ter politični sovražni govor. V njegovi morebitni izvolitvi ne vidi nič takega, kar bi Maribor lahko izgubil, pač pa je prepričan, da bo lahko le pridobil. O tem, da večkrat poudarja, kako je Ljubljana najlepše mesto na svetu, pa Janković odgovarja, da sam v tem mestu pač živi in tam bo tudi končal svoje življenje. Vsak, ki svoje mesto čuti in ga spoštuje, meni, da je to mesto ali vas najlepša na svetu, je še dejal Janković, ki o tem ne namerava spremeniti svojega mnenja.

"Za vse moramo vprašati v Ljubljani"
Prejšnji teden so se pojavile informacije, da naj bi se župani na Štajerskem in v Prekmurju bali, da bi Slovenija po morebitni Jankovićevi izvolitvi, kandidiral bo s svojo stranko, postala še bolj centralizirana država.

Šrot pojasnjuje, da morajo na Štajerskem, če hočejo kar koli zgraditi, vprašati v Ljubljani. Po njegovem mnenju problem tiči v tem, da so si uradniki v Ljubljani prisvojili pravico odločanja. Priznava pa, da se s samovoljo uradnikov srečuje tudi Janković kot ljubljanski župan, vendar za razliko od drugih županov zadeve lažje rešuje, ker je pač v Ljubljani.

Kot volilno temo bi izpostavili decentralizacijo
Zato želijo župani z neuradno koalicijo za večjo avtonomijo vzhodnega dela Slovenije po Kanglerjevih besedah postaviti v volilno tekmo tudi vprašanje decentralizacije in regionalizacije Slovenije. "Želimo opozoriti Slovence, da dvakrat premislijo, komu bodo dali svoj glas," poudarja.