Alenka Bratušek: Želimo ostati suverena država. Foto:
Alenka Bratušek: Želimo ostati suverena država. Foto:

Pojasnila je, da petkova izdaja obveznic ni bila nič bolj nenavadna kot vse doslej. Glede samega postopka je dejala, da ta vedno poteka v tajnosti in da se javno nikoli ne razkriva, ne kdaj bo izdaja ne kolikšna bo.

Na vprašanje voditeljice Odmevov Rosvite Pesek, zakaj se niso zadolžili pri skladu ESM, ki ima nižje obrestne mere (pretekli teden je predsednik SDS-a Janez Janša namreč dejal, da se denar pri skladu ESM dobi po od 1,5- do 2-odstotni obrestni meri), medtem ko se je finančni minister Uroš Čufer zadolžil po 4,8-odstotni obrestni meri, je Bratuškova odvrnila, da ta sklad še ne deluje tako, da bi se Slovenija lahko zadolžila.

Opozorila je, da s to zadolžitvijo pridejo še nekateri drugi pogoji. Vladi se je zdelo pomembno, da ostanemo popolnoma suverena država, se pravi, da sami odločamo, kako bomo reševali svoje države. Nenavadno se ji zdi, da je bil še pred nekaj časa ta sklad (oz. trojka) grožnja, zdaj pa ga Janša prikazuje kot nekakšen privilegij ali priložnost za državo. V Španiji, ki si je na primer izposodila denar v okviru mehanizma ESM-ja za bančni del, je ogromna brezposelnost in potrebni so bili radikalni ukrepi za prejetje pomoči.

Glede sprejetja proračuna je dejala, da so ga naredili v skladu s tem, kar so obljubili Evropi. Imamo razlog za optimizem, je poudarila, saj se je zgodil preobrat. Ne primerjajo nas namreč več s Ciprom, Grčijo, Portugalsko in Španijo, temveč s Francijo in Nizozemsko. Samo Nemčija in Estonija sta v poročilu Evropske komisije dobili boljšo oceno. Bratuškova je izrazila prepričanje, da bo gospodarska rast pozitivna v drugi polovici leta 2014.

Glede nepremičninskega davka je Alenka Bratušek dejala, da je bila alternativa temu davku poseganje v socialno državo (zniževanje pokojnin, socialnih transferjev, morda tudi uvajanje šolnin). Prepričana je, da je nepremičninski davek še vedno pravičnejši kot ukinjanje socialne države. Za povprečno veliko stanovanje, to je 68,7 kvadratnega metra, je povprečna vrednost 78.000 evrov. Za to vrednost se bo v prihodnjem letu plačalo 93,6 evra na leto oz. 7,8 evra na mesec. Do danes so za stanovanja povprečno plačevali 56 evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Strošek se bo torej povečal za tri evre na mesec. Pri uvedbi kriznega davka pa bi ljudi s povprečno plačo dodatno obremenili s 30 evri na mesec. Zato so bile vladne odločitve takšne, kot so bile, je dejala Bratuškova.

Na vprašanje, ali še vsi ministri uživajo njeno zaupanje, je Bratuškova pritrdila. Gospodarski minister Stanko Stepišnik ji je v pogovoru zagotovil, da ni res, da se bo družba Emo Orodjarna, katere solastnik je, prijavila na še en razpis. Novica o tem je namreč danes razburila tudi koalicijo.

Premierka o zadolževanju, nepremičninskem davku in zaupanju v svoje ministre
Premierka o zadolževanju, nepremičninskem davku in zaupanju v svoje ministre