Upravno sodišče je odpravilo tudi odločbo o podelitvi koncesije Fakulteti za medije. Študijski programi tam ostajajo, a bodo plačljivi. Foto: BoBo
Upravno sodišče je odpravilo tudi odločbo o podelitvi koncesije Fakulteti za medije. Študijski programi tam ostajajo, a bodo plačljivi. Foto: BoBo

Sodišče je izpostavilo, da sta objava razpisa za podelitev koncesij in izdaja odločb v času, ko je prejšnja vlada zaradi izglasovane konstruktivne nezaupnice lahko opravljala le tekoče posle, neustavni in nezakoniti, saj sta v nasprotju z določbo 116. člena ustave, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Dodali so, da je upravno sodišče za "diskriminatoren" označilo tudi kriterij, ki je predvideval, da se bo koncesija za to področje dodelila visokošolskemu zavodu, ki še nima podeljene nobene koncesije. Tak kriterij je namreč izločal morebitne druge prijavitelje in tako pomeni kršitev načela enakosti pred zakonom (14. člen ustave), je menilo sodišče.

Vsi programi bodo ostali in bodo še naprej plačljivi
Dekan Fakultete za medije iz Ljubljane Matevž Tomšič je sicer že pred dnevi zagotovil, da bosta visokošolski strokovni študijski program prve stopnje in podiplomski študijski program druge stopnje Mediji in novinarstvo tudi brez koncesije potekala naprej. Programa bosta plačljiva, tako kot sta bila že zadnjih pet let, je pojasnil.

Ukinili ne bodo nobenega študijskega programa, a v primeru koncesije bi študentje lahko na teh študijskih programih študirali brez šolnine, je še dodal. Dodal je, da bodo sodbo najprej preučili, nato pa ocenili, kakšne možnosti sploh imajo za nadaljnje korake.

Konec septembra že odločitev o novogoriški univerzi
Vlada Janeza Janše je v času izvajanja tekočih poslov 13. marca letos na podlagi razpisa za dodelitev koncesij v visokem šolstvu za izvajanje študijskih programov prve in druge stopnje izdala tri odločbe o dodelitvi koncesij za izvajanje javne službe v visokem šolstvu - koncesije so bile podeljene Fakulteti za medije iz Ljubljane, Visoki gospodarski šoli iz Celja in Univerzi v Novi Gorici.

Zdajšnja vlada Alenke Bratušek pa je 11. aprila sprejela sklep, da je bil zaradi izdanih odločb kršen zakon v škodo javnega interesa in je od pravobranilstva zahtevala, naj na upravno sodišče vloži tožbe za odpravo teh odločb. Upravno sodišče je nato že 26. septembra razsodilo, da je tožba utemeljena in odpravilo odločbo o koncesiji, ki je bila podeljena Univerzi v Novi Gorici, podobna usoda pa se je napovedovala tudi ljubljanski Fakulteti za medije in celjski Visoki gospodarski šoli.