Slovenija
Protest
Odločitev predsednika DZ-ja pa je razburila predstavnike Odbora 2014, ki so svoj redni četrtkov shod, ki po navadi poteka pred sodiščem, danes preselili pred parlamentarno poslopje. Menijo, da gre za fašistično dejanje, za katerega nima pravne podlage. Foto: BoBo
Milan Brglez, predsednik DZ-ja
Brglez je v odločitvi med drugim izpostavil, da gre v primeru omenjenih treh zakonov za paket vsebinsko povsem nepovezanih zakonov, ki urejajo zelo različna družbena razmerja in katerih edina skupna točka je, da so bili sprejeti na isti seji DZ-ja 21. aprila. Foto: BoBo
Finančna uprava, FURS
Na finančnem ministrstvu pravijo, da so pripravljeni preučiti možnost znižanja davčne osnove za omenjene stroške, vendar posebna migrantska olajšava zaradi ustavne odločbe ni mogoča. Foto: BoBo
VIDEO
Protest proti Brglezovi o...
VIDEO
Brglez zavrnil še tri pobude

Dodaj v

Brglez je zavrnil še tri referendumske pobude. Odbor 2014 protestiral pred DZ-jem.

Rešitev za problematiko delavcev migrantov še ni
5. maj 2016 ob 07:39,
zadnji poseg: 5. maj 2016 ob 19:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je predstavnikom sindikata delavcev migrantov sporočil, da ne bo, upoštevaje ustavno utemeljene razloge, določil koledarskega roka za zbiranje referendumskih podpisov.

Predstavniki delavcev migrantov so 28. aprila vložili referendumske pobude še za tri zakone, za novelo pomorskega zakonika, zakon o partnerski zvezi in zakon o varstvu pred diskriminacijo.

V DZ-ju pa so pojasnili, da je Brglez zavrnitev tudi tega svežnja pobud utemeljil s številnimi objektivnimi dejstvi, ki kažejo na zlorabo instituta referenduma za dosego ciljev, ki s sprejetimi zakoni nimajo nobene povezave.

Pri tem se je skliceval tudi na drugi člen ustave v povezavi s tretjim odstavkom 15. člena ustave. Drugi člen ustave pravi, da je Slovenija pravna in socialna država, tretji odstavek 15. člena pa določa, da so človekove pravice in temeljne svoboščine omejene samo s pravicami

drugih in v primerih, ki jih določa ta ustava.

"Objektivne okoliščine kažejo na zlorabo pravice do referenduma"
Brglez je v odločitvi med drugim izpostavil, da gre v primeru omenjenih treh zakonov za paket vsebinsko povsem nepovezanih zakonov, ki urejajo zelo različna družbena razmerja in katerih edina skupna točka je, da so bili sprejeti na isti seji DZ-ja 21. aprila.

Med vsebino navedenih zakonov ter nameni, cilji in nalogami sindikata, ki so opredeljeni v tretjem členu statuta sindikata, ni nobene vsebinske povezave. Sindikat v zakonodajnem postopku, ki je glede zakona o partnerski zvezi trajal štiri mesece, glede novele pomorskega zakonika in zakona o varstvu pred diskriminacijo pa dobra dva meseca, ni podal nobenih pripomb k predlogom zakonov, iz katerih bi bilo razvidno nasprotovanje zakonom oziroma njihovim posameznim členom.

Dodal je še, da se v celoti strinja z mnenjem zakonodajno-pravne službe, da dejanski namen vlaganja referendumskih pobud ni uresničevanje pravice do neposrednega sodelovanja državljanov pri upravljanju javnih zadev (44. člen ustave) oziroma preprečitev uveljavitve zakonov, kar je cilj zavrnitvenega zakonodajnega referenduma (90. člen ustave), ampak da so podane objektivne okoliščine, ki kažejo na zlorabo pravice do referenduma.

Tri pobude zavrnil že prej
Brglez se je v ponedeljek enako odločil že za tri pobude za razpis referendumov - za zakon o izvajanju carinske zakonodaje EU ter noveli zakonov o upravnih taksah in o varstvu kulturne dediščine.

Kot je v torek pojasnil, se je tako odločil zaradi zaščite "ustave, demokracije in vladavine prava pred izsiljevanjem in vladavino zakona ulice". Gibanje Zedinjena Slovenija je zaradi tega zoper Brgleza vložilo kazensko ovadbo.

Previdnost v koaliciji
Medtem ko v SMC-ju trdno stojijo za Brglezom, pa so v SD-ju in DeSUS-u previdnejši in izpostavljajo njegovo odgovornost.

V SD-ju se po besedah vodje poslancev Matjaža Hana zavedajo, da predlagatelji referenduma na neki način izsiljujejo, vendar imajo težavo, ki jo je treba reševati. Ob tem poudarja, da je šlo za samostojno akcijo Brgleza, in bo zadnjo besedo verjetno reklo ustavno sodišče. Brgleza bodo na glasovanju o razrešitvi podprli, če pa ustavno sodišče ne bo odločilo v njegovo korist, bo predsednik DZ-ja po mnenju Hana v velikih težavah. "Potem bo še zanimivo," je dejal po koalicijskem srečanju.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša se strinja, da bo Brglez v takšnem primeru imel težave. Večinsko so v poslanski skupini naklonjeni temu, da je Brglez sprejel odločitev. Vendar menijo, da bi se moral v vsakem primeru predhodno posvetovati tudi s koalicijskimi partnerji.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je ponovila, da v stranki trdno in enotno stojijo za odločitvijo predsednika DZ-ja. Znova pa se bodo o tej zadevi pogovarjali, če ustavno sodišče ne odloči v Brglezovo korist.

Nadaljevanje iskanja rešitev
Predstavniki delavcev migrantov, finančnega ministrstva in finančne uprave so sicer v sredo nadaljevali iskanje rešitev za težave pri obdavčitvi, med drugim tudi glede sankcije za nepravočasno vloženo dohodninsko napoved. Za delavce migrante so sporni tudi stroški za prevoz in prehrano, ki so v Avstriji všteti v bruto plačo, pri nas pa niso obdavčeni.

"Sistemske rešitve vidimo v tem, da se obdavči samo dohodek, ki je obdavčljiv v tujini. Zmanjšan za stroške, povezane z delom," je za Radio Slovenija povedal predsednik sindikata Martín Ivec.

Na finančnem ministrstvu pravijo, da so pripravljeni preučiti možnost znižanja davčne osnove za omenjene stroške, vendar posebna migrantska olajšava zaradi ustavne odločbe ni mogoča. Na sestanku, ki ni bil namenjen urejanju sistemskih vprašanj, niso sprejeli konkretnih sklepov.

Za predsednika DZ-ja "ne želijo fašista"
Odločitev predsednika DZ-ja pa je razburila predstavnike Odbora 2014, ki so svoj redni četrtkov shod, ki po navadi poteka pred sodiščem, danes preselili pred parlamentarno poslopje. Menijo, da gre za fašistično dejanje, za katerega nima pravne podlage.

Pred parlamentom se je danes popoldne zbralo okoli 300 ljudi, po ocenah organizatorjev 500, med vzkliki je bilo slišati pozive k spoštovanju demokracije in "Brglez dol". Predsednik odbora Aleš Primc je v izjavi novinarjem dejal, da Brglez za zavrnitev zbiranja podpisov za zahtevo referenduma nima niti ene pravne podlage - ne v ustavi, ne zakonu in ne v poslovniku DZ-ja, pač pa gre za njegovo samovoljo.

"To je fašistična poteza, s katero se odteguje pravica ljudstvu, da bi sodelovalo v zakonodajnem postopku," je dodal, ki je dejal, da so se danes zbrali zato, da ga opozorijo, da si ne želijo "fašista za predsednika DZ-ja".

Več ustavnih pravnikov je sicer podprlo Brglezovo odločitev, saj da gre pri zahtevah za referendum za očitno zlorabo instituta referenduma. A Primc ugotavlja, da gre pri tem zlasti za zlorabo funkcije predsednika DZ-ja, ki da nima pravice, da zavrne v skladu z zakonom vloženo referendumsko pobudo. V pravna mnenja se ni spuščal, pač pa je dejal, da so te argumentacije nevzdržne.

Na shodu pred parlamentom je bilo videti tudi vidne predstavnike SDS-a, ki je sicer že zahteval razrešitev Brgleza. Podpredsednik SDS-a Zvone Černač je v nagovoru udeležencem shoda med drugim izpostavil, da pravo ni nad demokratičnimi načeli.

SMC: Drzna, a potrebna odločitev
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je v odzivu na shod v izjavi novinarjem dejala, da je Brglez zaščitil demokracijo in institut referenduma.
Aktualen primer je označila za pomembno učno uro demokracije v Sloveniji.

Kot je v demokratičnih sistemih običajno, v SMC-ju pričakujejo, da bo ustavno sodišče reklo zadnjo besedo. Kustec Lipicerjeva priznava, da so bile te odločitve glede zaustavitve zbiranja podpisov za referendum tudi drzne, a so potrebne za zaščito demokracije.

G. C., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
MP3CE
# 05.05.2016 ob 07:59
@partibrejker: Sej majo še vedno možnost sprožiti spor na sodišču, ki potem lahko razveljavi dejanje predsednika DZ.
aristotel
# 05.05.2016 ob 07:51
Bravo Brglez. Edini je, ki mu je do drzave. Koalcijskim in opozicijskim strankam gre le za lastne interese. Anarhijo je treba prepreciti. Ali je res potrebno razbiti drzavo zaradi uveljavljanja parcialnih interesov, pa ceprav morda upravicenih.
juk
# 05.05.2016 ob 08:11
Bomo videli kaj bo reklo US, pogumna odločitev drugače.
REsnica
# 05.05.2016 ob 07:54
brglez je en redkih politikov, ki si zasluži spomenik... pa bomo imeli kučanovo ulico, janšev trg, erjavčevo cesto...

v dobro vseh si upa tvegat izgubo fotelja in to jasno povedat. Evropa je zavrnila migrante, pri nas pa lahko delajo škodo.

Ko so šli delat v avstrijo so poznali zakone, vedeli so, da morajo v sloveniji plačat dohodnino, marsikdo pa je namerno zamolčal da dela v tujini in ni prijavil dohodkov. Zdaj pa v jok in hočejo zase privilegije.

Noben zakon ne more biti tako napisan, da ne bi vložili referednumske pobude zoper njega. Zato je popolnoma logično, da gre za zlorabo samega postopa referendumske pobude, česar niti ne skrivajo in javno povedo.

Brglez si upa celo v tem sistemu uporabljat pamet, zatu mu gre vsa čast! Če bi le slovenci imeli več takih....
Anar Hija
# 05.05.2016 ob 07:53
Tisto, ko oligarhija na oblasti vzame pravico v svoje roke. Kaj šele bo, ko jo bo ulica!

#UPOR2016
alcatraz
# 05.05.2016 ob 08:07
Zahtevamo kolektivni odstop sds. Pravniki so pritrdili Brglezu, torej so sds z zahtevo po njegovem odstopu ponovno na napačni strani in sedaj naj dosledno odstopijo.

To bi bilo najlepše darilo sloveniji za 25 let!
yanker
# 05.05.2016 ob 08:15
Vsaj en trezen in priseben v tej banana državi!
REsnica
# 05.05.2016 ob 08:04
partibrejker:
Tole ni prav, pa ceprav se ne strinjam s predlagatelji.
A zdaj se bo kar vsakokratni predsednik DZ odlocal, kateri predlogi so zloraba in kateri ne?


saj se ni odločil sam, ampak to vemo na osnovi izjav in dejanj predlagateljev verjetno prav vsi, tudi pravniki in ustavni pravniki.. še najbolj pa sami predlagatelji.

ja, bo treba poiskat še kako dodatno varlovalko, ker posiljevanje države spravlja skrajne demokrate v ekstazo
partibrejker
# 05.05.2016 ob 07:55
Tole ni prav, pa ceprav se ne strinjam s predlagatelji.
A zdaj se bo kar vsakokratni predsednik DZ odlocal, kateri predlogi so zloraba in kateri ne?
MP3CE
# 05.05.2016 ob 08:24
@fafaron: Primera sta zelo različna. Pri tistem referendumu so predlagatelji zakonu dejansko nasprotovali (in je US odločalo, ali je dopusten ali ne), pri teh referendumih pa predlagatelji zlorabljajo pravico do referenduma in jim za zakone same ni prav nič mar. V primeru DZak predlagatelji niso zlorabljali namena referenduma (glasovanje o zakonu), v tem primeru pa predlagatelji počnejo prav to. Zato je v DZak bilo možno le presojati o dopustnosti referenduma zaradi kršenja človekovih pravic (in to je pristojnost US), v tem primeru pa je dejansko šlo za zlorabo postopka in je Brglez zaradi tega zaustavil referendum.
garmond
# 05.05.2016 ob 08:29
@Sklonjen
Ta človek se gre državni udar.

Kako bedaste so tvoje trditve o Brglezovem ravnanju (ki je bilo eno redkih pametnih dejanj s strani naših politikov) glede teh vlaganj referendumskih pobud, ki pa zelo dišijo po destabilizaciji te države in so bolj blizu tistemu, kar ti očitaš Brglezu.
Že lep čas pa smo priča temu, da ena druga politična opcija preko raznih družbenih skupin poskuša narediti nekaj kar je zelo blizu pojmu državni udar.
Daj, vklopi razum, preden kaj napišeš.
genniuuss
# 05.05.2016 ob 08:03
zanimivo,
kako enkrat manjšino branite ( istospolne........)
drugič pa ignorirate,

iz avijona se vidi da smo drugorazredna država,
oziroma državo imajo v rokah ljudje,
ki gledajo samo na svoje koristi, za druge jim ni mar.
REsnica
# 05.05.2016 ob 08:40
mene pa resno zanima, koliko slovencev verjame, da gre tem migrantskim tičem za spremembo zakonov, za katere so vložili referendumske pobude in kdo verjame, da jim gre pri tej zgodbi za privat dobiček in zavlačevanje samo zaradi predpisanega roka za zabiranje podpisov.

Kdor verjame da jim gre res za spremembo zakonov s pomočjo referenduma, naj mi da minus. Kdor pa meni, da vlagajo pobude samo zato, ker želijo zavlačevati in blokirati (destrukcija) pa naj da plus.

Pa ne ocenjevat dejanja brgleza, mi gre samo za to, da vidim, kdo tem migrantskim kljukcem verjame, da jim ne gre za zlorabo, čeprav so sami povedali, da zlorabljajo postopek referendumske pobude.
alcatraz
# 05.05.2016 ob 08:06
Brglez bravo!
Kaj se pa to pravi, zdaj bo vsak ki ima 5 min. cajta, težil z nekimi referendumi.
Odbor naj gre pa raje dren delat na Trstenjakovo, če že nimajo kaj bolj pametnega počet in če jim je dolgčas.
Elaphe
# 05.05.2016 ob 07:59
Brglez je eden redkih pametnih v tej sestavi Državnega zbora.
lojal
# 05.05.2016 ob 09:01
Brglez ima jajca, Pahor pač ne. Ne more ena peščica ljudi, ki dobro zasluži v tujini, doma pa uživa vse privilegije, ustrahovat vse ostale, ki živimo tukaj.
SamoRes
# 05.05.2016 ob 08:11
Kaj torej ni jasno?
Dejstvo je, da so dohodki v Sloveniji obdavčeni višje, kot v Avstriji, zato Slovenci na svoje bančne račune dobimo manj kot Avstrijci. Ta zakonodaja velja za vse živeče v Sloveniji, ne glede na to, kje dohodek zaslužijo. Tisti Slovenci, ki jim plačo z nižjo davčno obremenitvijo nakazujejo tuji delodajalci, pa morajo to razliko med obdavčitvijo nato doplačati v Sloveniji.
nevem
# 05.05.2016 ob 10:48
Za institut "referendum", so poleg jasne zakonodaje, potrebni tudi odgovorni državljani.
Lahko torej prepišemo vso švicarsko referendumsko zakonodajo... pa ne bo nič bolje. Folk namreč ostaja isti. Če kateremu ni jasno, o čem govorim, naj si ogleda vsebino in rezultate nekaj zadnjih švicarskih referendumov...
To, kar se dogaja zadnje dni, pa kaže, da na nivoju "banana držav" ni samo vlada... pač pa tudi državljani sami.
Pol se pa čudimo...
fafaron
# 05.05.2016 ob 08:37
TTIP ne odloča o manjšini, ampak o vseh! To bi bil edini smiseln referendum v zgodovini. Še bolje bo, če ga bo že prej v smeti odvrgla vlada ali Državni zbor ali če bo zanj usoden veto Državnega sveta in mu v drugem glasovanju Državnega zbora zmanjka glasov. Po TTIPu lahko ogromna firma toži državo, če ne more na trg poslati strupenih in nevarnih izdelkov, odškodnine pa plačajo volivci. Mentalno zasilo zdrav volilec bo obkrožil proti finančnemu izčrpavanju in izsiljevanju naroda in države!
Korošec
# 05.05.2016 ob 09:01
Dajmo naredit referendum, da popolnoma ukinemo davke, ne samo to, da bomo vsi imeli dosmrtno rento 10.000€ na mesec.
fafaron
# 05.05.2016 ob 08:17
Go, Brglez, go! Sicer škoda, da se tega nisi domislil že pred "drugim mavričnim referendumom", kjer je tudi šlo za zlorabo referenduma, saj je bil z zakoni in ustavo prepovedan, a je "ustavno" sodišče izrecno dovolilo kršitev ustave (in jo s tem razvrednotilo in osmešilo). Tu je le eden od kršenih členov. Tisti referendum je imel namen še naprej diskriminirati in predvsem prizadeti manjšino.
Anar Hija
# 05.05.2016 ob 07:58
V zvezi z izgovorom Brglezovih pravnikov iz 3. odst. 15.čl. Ustave RS, da bi poseganje v pravico drugega ogrozilo zbiranje podpisov za sklic referenduma:

Po domače so Brglezovi politkomisarji povedali, da je potrebno sosedovega Runota, ki se niti še ni skotil prepovedati, saj v bodočnosti obstaja možnost, da bo kršil javni red in mir in motil spanje soseda s svojim lajanjem.
REsnica
# 05.05.2016 ob 10:41
očitno ljudje verjamejo, da sta zakon in zdrava pamet ločena ali da se izključujeta.

Pravo je vedno subjektivno, zato tudi potrebujemo pravnike, da ga razlagajo. In pravniki ocenjujejo, da ima brglez prav. odločilo pa bo ustavno sodišče.

osebno pa zelo podpiram pogumne ljudi ki si upajo z uporabo zdrave pameti ogrozit lastne privilegije (fotelj). S to potezno Brglez ne more dobit nobene osebne finančne koristi, lahko pa jo izgubi v kar veliki meri. Zato ga cenim in spoštujem in si želim, da bi bilo med nami več Brglezov!
TineB
# 05.05.2016 ob 09:26
Glede referendumske pravice ... V SLO je NENORMALNO lahko dostopna.
Ja, ni problem, da ta pravica v ustavi je (in je tam omejena). Problem je ZRLI, ki omogoča nenormalno lahek dostop do te IZREDNO POMEBNE pravice, ki pa nosi IZREDNO ODGOVORNOST. In zaradi tega ne bi smela biti kar tako dostopna vsakemu pevsekemu zboru ali lokalnemu upkojenskemu društvu.

Že 2.500 volivcev lahko z NEOVERJENIMI podpisi (kar pomeni, da lahko podpise zbirajo tudi na lokalni gasilski veselici na eni od miz!!!!) že sproži pobudo za zavrnitveni zakonodajni referendum.

2.500!!!!!

Vseh volivcev je v SLO ccc 1.710.000. In teh 2.500 torej znese 1.5 PROMILA vseh volivcev.

Torej v SLO lahko referendumski postopek in blokado zakona sproži že dober promil volivcev!!!! Pa to je bolano!!!!

In potem se čudimo, da zlorabe so.
alcatraz
# 05.05.2016 ob 09:20
če ljudje hočejo referendum ga ne more noben ustavit pa če ga vlagajo zanalašč ali pa ne to nima veze.

jaz bom vložil referendum in začel zbirat podpise, zato, ker me sosed neki zeza zaradi dostopa do hiše.
TineB
# 05.05.2016 ob 11:22
@the law

Kot sem ti že napisal, na takšne rešitve sindikati ne bodo nikoli pristali. Podobni predlogi so bili že dostikrat na pogajalski mizi, pa so jih s strani delojemalcev gladko zavrnili.

Izjeme? Saj jih je vlada dala takrat - očitno je POLITIKA pripravljena prisluhniti, a je pač US odločilo, da je zadeva neustavna. In Vlada in DZ pač lahko spet uzakonita podobne izjeme, pa jih bo US spet razveljavilo.

Ta sestava US je totalno "all over the place", totalno nekonistentna ... enkrat sprejema totalno neoliberalne odločitve, drugič totalno neosocialistične, tretjič totalno ozke, drugič nenormalno široke itd. Kakor se jim pač zazdi. In je bila ta sestava US dostikrat kritizirana, da ni konsistentna v odločitvah in da ima slabo argumentacijo.
REsnica
# 05.05.2016 ob 10:54
sport billy

US mora preprečit zlorabo refrendumske procedure in jo tudi bo. hkrati pa bo po mojem US naložilo zakonodajalni veji, da vgradi večjo varovalko preden pride taka banalnost spet do njih.

Gre za grožnjo demokraciji, s tem se lahko tudi strinjam, ampak brglez je niti za trenutek ni ogrozil in zato ne more biti kaznovan.
patria
# 05.05.2016 ob 10:20
Podpiram odločitev Brgleza, iz preprostega razloga, ker naši migranti ne morejo in ne sme se jim dovoliti, da izsiljujejo državo na tak način, predvsem pa morajo razumeti, da za vse v Sloveniji živeče državljane pač veljajo zakoni Slovenije in tako je tudi prav, razliko v davku Avstrija -Slovenija pač morajo plačati, ker živijo v Sloveniji, če pa jim to ni všeč, pa izvolite preselite s v Avstrijo in tam plačujte davke in sprejmite tudi vse ostale njihove zakone, v Slovenijo pa lahko pridete na obisk in ne boste zato plačali potem nobenega davka več tu.
SamoRes
# 05.05.2016 ob 08:52
Torej lahko izvedemo referendum, kjer bi se prepovedalo delovanje strank, ki jih vodijo politiki v kazenskih postopkih ali ne znajo pojasnit premoženja ali bo sds proti?
SamoRes
# 05.05.2016 ob 08:07
Ustavno sodišče opozorilo na posebnosti načela enakosti v davčnem pravu že v odločbi št. U-I-260/04 z dne 20. 4. 2007 (Uradni list RS, št. 45/07, in OdlUS XVI, 25, 32. točka obrazložitve). Odločilo je, da ima zakonodajalec pri izbiri davčnega predmeta in pri določitvi davčne osnove, davčne stopnje in davčnih oprostitev široko polje presoje, da pa mora pri izpeljavi sprejete odločitve spoštovati enakost v obremenitvi, ki je odsev splošnega načela enakosti v davčnem pravu, ter da te zahteve brez utemeljenega razloga ne more opustiti. Meni, da ne Vlada kot predlagateljica zakona in ne zakonodajalec nista navedla razumnega razloga, ki bi izhajal iz narave obdavčevanja dohodkov fizičnih oseb, še zlasti dohodkov iz zaposlitve, za določitev posebne olajšave zgolj za določen krog ljudi z vidika kraja opravljanja zaposlitve oziroma rezidentstva delodajalca. Navaja, da je v Sloveniji uveljavljena obdavčitev z dohodnino po merilu rezidentstva, na podlagi katerega plačajo fizične osebe v državi rezidentstva davke od dohodka neodvisno od kraja pridobitve dohodka. To naj bi pomenilo, da ni razlikovanja po lokacijskem viru dohodka oziroma tudi ne glede na status (rezidentstvo) delodajalca, zato za tako razlikovanje ni stvarnih razlogov.
culur
# 05.05.2016 ob 11:22
Seveda so sedaj vsi pravniki, ki so podprli Brgleza, pa naj so levi in desni, kar naenkrat vsi režimski, vsi so dobili naročilo iz Murgel in spet je nekdo užalil našega Poglavarja JJ. Kar solzico bi potočil.
REsnica
# 05.05.2016 ob 09:54
aktivist:
Lahko jaz naredim referendum, da se prepove SDS in delovanje njihovih funkcionarjev?

juk
Če zbereš dovolj podpisov to lahko storiš.

juk, ne nimaš prav. Žal ali pa na srečo... tudi vsi podpisi ti tega ne omogočajo.
TineB
# 05.05.2016 ob 09:19
Pa kaj bi tile teroristi sploh radi? Spet privilegije? US je reklo, da so ti neustavni!!!!

Če že naj bo kaka olajšava, naj bo za VSE. Kar je dobro.

In to tu zamerim tem teroristom, ker se borijo le za neke privilegije svoje, namesto da bi se borili za MANJŠO DAVČNO OBREMENITEV ZA VSE ZAPOSLENE.

Gre za navdne davčne utajevalce in grebatorčke. ČE bi se borili za nižje davčne obremenitve na splošno in to na LEGITIMEN in ustavno nesporen način, bi jih podpiral. Tako jih pa ne.

Ker:
1.) se borijo le za svoje ozke interese in PRIVILEGIJE
2.) ker pri tem uporabljajo neustavne vzvode (zlorabljajo pravico do refrenduma) in s tem vso državo in vse državljane držijo za talce - to pa je terorizem!
Tao3
# 05.05.2016 ob 09:06
SDS-ovci, ki se tolikokrat zatekajo na Ustavno sodišče, pa namenoma spregledajo, da je Ustavno sodišče v zvezi z migrantskimi delavci že odločilo in posebna obravnava ni možna: "vendar posebna migrantska olajšava zaradi ustavne odločbe ni mogoča." Ker so zakoni in ustava za vse Slovence isti, boš imel dohodek isto obdavčen kot vsi Slovenci kjerkoli ga zaslužiš. Nihče pa ni obdavčen dvojno. Migranti bi bili pa radi obdavčeni po Avstrijski zakonodaji. Seveda lahko, vendar se morajo tja tudi preseliti (oz. rezidenstvo).
nonparel
# 05.05.2016 ob 09:01
@tomtom
Cel svet je treba obvestiti, da se je pri nas zgodil državni udar.

Še en revež, ki nima pojma kaj sploh je državni udar.
Aja, torej je desnica naredila državni udar in vrgla levico z oblasti. Ali pa je vojska strmoglavila legalno demokratično postavljeno oblast, ali kaj?
REsnica
# 05.05.2016 ob 08:48
pimer:

se pelješ po cesti... in prometni znak za oster ovinek v levo je nekdo montiral postrani... in zdaj kaže en čuden ovinek v desno.... ko se pelješ proti znaku, ti zdrava pamet govori da moraš zavit kot pelje cesta... ampak zakon pravi, da moraš spoštovat prometni znak....

brglez bi peljal po pameti... veliko slovencev pa pač ne... morda pa nas bo evolucija naučila, kdo ima prav, če tetga v kratkem ne bo storilo ustavno sodišče. Očitno smo ovce, ki potrebujejo pastirja s kravato in ne uporabljajo lastne pameti!
fafaron
# 05.05.2016 ob 08:22
@Lovec

a to pa ni fašizem, da večina odloča o pravicah manjšin na referendumih?! Se ti ne zdi, da je čovek car, da preprečuje še tretji referendum (ki je celo protiustaven - link v mojem prejšnjem prispevku) o praviah, ki se večine NE TIČEJO? Njegovo novodejanje bo izrazito protifašistično.

Država ne sme razpisovati referendumov o pravicah manjšin, ne sme biti referendumov o pravicah invalidov, o pravicah LGBT, o pravicah črncev in o pravicah ljudi, ki si na forumih izberejo uporabniško imer Lovec!
gnusfraba
# 05.05.2016 ob 22:16
Po fotkah z mitinga sodeč cvet najbolj perspektivnih slovencev - mladi in izobraženi - delajo v avstriji...
severna zvezda
# 05.05.2016 ob 11:43
... 'davnega leta' 2012 ... V vladi SDS takratni minister za n.z. še do danes ni pojasnil, kam so izginili podpisi Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije za začetek postopkov za referendum o zakonu za sanacijo bank...,

Hmmm, in potem bi v SDS s ''kolono zaskrbljenih držvaljanov za demokracijo in pravni red'' o državnem udaru, fašizmu, odstopu Brgleza ........
REsnica
# 05.05.2016 ob 10:48
Zek

a ti verjameš, da predlagatelji res nasprotujejo podpisanim zakonom in jih želijo z orodjem (referendum) tudi popraviti? Temu je namreč referendum namenjen.

res to verjameš? in to kljub temu, da so sami izjavili, da jih zakoni in njihova vsebina ne zanimajo, ampak hočejo zlorabiti samo postopek razpisa referenduma za zavlačevanje? Res misliš, da ne bi podali predloga zoper zakone, če bi bili ti drugače napisani?

zTudi zato sem osebno prepričan, da US nima druge možnosti, kot preprečit zlorabo ustave in zakonodaje in bo naložilo politiki (zakonodajalni veji) da varovalko vgradi prej in na bolj vidnem mestu predno zadeve pridejo zaradi take banalnosti do US.

tako ali podobno je tudi mnenje večine pravnikov.
jk11
# 05.05.2016 ob 10:13
Zdaj bodo ljudje, ki imajo avstrijske plače in bi radi imelo višino davke isto kot slovenski delavec na minimalcu, izsiljevali celo državo, narod pa bo to še podpiral. Pa kaj smo mi še normalni? To je izsiljevanje, saj še je ta sindikat sam rekel, da se ne zanimajo za te zakone. Ti ljudje imajo iste pristope kot Zidar in Bavčar, ki se skrivata za nekimi pravili in predpisi, a vsi vemo kam pes taco moli.
felipesko
# 05.05.2016 ob 09:48
Danes "zakurbljajo",naši pravni strokovnjaki pod vodstvom agrarnika Primca.....
Pričakujem poziv za odstop Brgleza in Masleše,ki je dal javno podporo temu dogodku,ko je izjavil,da jih treba sfukat.....
Istočasno bodo mašo izkoristili za potrditev nedolžnosti, blaženemu vodji....
REsnica
# 05.05.2016 ob 09:24
se pravi, da bi po tvoje država ( in mi z njo) komot zavila v prepad, ker mora spoštovat zakone, tudi če je prometni znak narobe postavljen, ker o tem, da je znak napačen, pač ne sme odločat šofer v trenutku ampak je potrebno prej it na referendum, sejo....
Tao3
# 05.05.2016 ob 09:09
simonov: Seveda ni res. Pravni interes moraš vedno izkazati, predvideno je izigravanje zakonodaje. Pravilna odločitev Brgleza, ki bo potrjena, če gredo migranti na sodišče izpodbijati. Ne moreš ene pravice koristiti obveznost pa spregledati.
nevem
# 05.05.2016 ob 09:04
Institut referenduma je enostavno preresna stvar, da bi se jo takole izkoriščalo. V kolikor bi ta pobuda "šla skozi", bi bil to precedens za v prihodnje.
Torej bi se lahko, v ekstremnih primerih, zablokiralo na tak način vsako sprejemanje zakonov... tudi sprememba zakona o referendumih, ki bi takšna dejanja lahko preprečil.
Pa smo tam... demokracija po slovensko.
Vongobongo
# 05.05.2016 ob 11:35
Zahtevam odstop vseh , ki so zahteval odstop Brgleza. Prvo celo vodstvo SDS-a ;)
jk11
# 05.05.2016 ob 11:17
Ti referendumski predlogi so farsa in to vsi vemo. Kdor dejansko misli, da je Brglez izvedel državni udar je zblojen. Isti ljudje jamrajo o državnem udaru, ki Cerarju pravijo Cmerar. Torej je Cmerar, ki ne more na WC brez dodatnih, pojasnil postal čez noč diktator? Tu se ne gre za nič drugega kot "trollanje" nekega sindikata v smislu: "Če mi ne dobimo kar hočemo tudi noben drug ne bo". In če mene vprašate to so neke osnovnošolske fore.
QUENDI
# 05.05.2016 ob 10:46
.....kaj pomeni referendum v naši družbi pove že kvorum ....ko je petina volivcev demokratična večina, ki odloča o (ne)sprejetju.....to je običajno število volivcev SDS & co....da ne omenjam povodov.....je samo sredstvo zlorabe in je popolnoma izgubil svoj plemenit namen še zadnjega okopa vladavine ljudstva....oz korekture nesposobnih, nepripravljenih strank za skupno dobro.....
delfino_
# 05.05.2016 ob 10:37
@patria zakoni in davki niso nobena dogma in se lahko spremenijo, če je politična volja za to. Davčna zakonodaja pri nas potrebuje reformo, to je dejstvo, neodvisno od teh delavcev migrantov.
REsnica
# 05.05.2016 ob 10:36
Binder Dandet:
Za državo je pa nedopustno, da zakon krši zavestno. Kaj tu ni jasno?


ni mi jasno, kako veš, da brglez krši zakon, čeprav večina pravnikov (iz leve in desne) trdi, da ima prav....
Kazalo