Predsednik državnega zbora bo svojo odločitev podrobno pojasnil po praznikih. Foto: BoBo
Predsednik državnega zbora bo svojo odločitev podrobno pojasnil po praznikih. Foto: BoBo
Je Brglez zlorabil položaj?

Brglez je dejal, da se je tako odločil, da bi zavaroval pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečil njene morebitne zlorabe. S svojo odločitvijo je že seznanil predstavnike sindikata, podrobneje pa bo svojo odločitev pojasnil po praznikih.

Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Martin Ivec meni, da je Brglez s to odločitvijo odvzel ljudstvu ustavno pravico do soodločanja. Prepričani so, da je predsednik državnega zbora zlorabil svoj položaj, kar bodo tudi predali v presojo sodišču, je napovedal Ivec.

Obenem je Ivec zapisal, da nikoli ni bil povabljen k besedi, ko so v medijih razpravljali o njihovih pobudah in o tem, ali so utemeljene ali ne. "Ne gre samo za rešitev naše situacije. Dejstvo je, da je veliko zakonov spisanih v korist elit," je sklenil Ivec.

Ali gre za zlorabo referenduma?
Predstavniki delavcev migrantov so pretekli teden vložili skupno šest pobud za referendum z navedbo, da morajo vsak zakon preučiti in presoditi, ali je v škodo državljanov. Takrat je predstavnik sindikata delavcev migrantov Emerik Neumeister dodal, da tudi dnevni migranti na svoji koži občutijo krivičen zakon o dohodnini.

Ker se na ministrstvu za finance po pogovoru za rešitev položaja delavcev migrantov niso odzvali na njihove zahteve, so se v sindikatu odločili za državljansko nepokorščino v obliki vlaganja referendumskih pobud.

Je Brglez zlorabil položaj?