Slovenija

Poudarki

  • Dan spomina od 2005, od leta 2008 ga zaznamujemo tudi v Sloveniji
  • Življenjska zgodbe ene izmed slovenskih žrtev
  • ZN: Ključno je izobraževanje
  • "Spomin je vedno spopad s časom"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 95 glasov Ocenite to novico!
Milan Brglez
Oblikovalci Konvencije o statusu beguncev so se zavedali, kdaj jo bodo ranljivi ljudje potrebovali. Foto: BoBo
Brglez je najostreje obsodil tudi napis na ljubljanskem Trgu republike, kjer je v snegu z rdečo barvo napisano "Ni vsaka kri rdeča", zraven pa je v zametkih narisan kljukasti križ. "Gre za nedopusten in zavržen napis, ki poziva k rasni nestrpnosti v naši državi. Ne samo, da je ta prepovedana z Ustavo Republike Slovenije, ampak je kakršnokoli razločevanje na podlagi rase ali druge osebne okoliščine prepovedano tudi s številnimi mednarodnimi konvencijami," je zapisal v sporočilu za javnost.
Auschwitz
V Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. Foto: Reuters
Odgovornost za zapis "Ni vsaka kri rdeča", ki se je pojavil v snegu na Trgu republike, je prevzela skupina, podpisana kot Odbor 26. 1. 17. V sporočilu za javnost so zapisali, da z napisom problematizirajo sporno novelo zakona o tujcih in dozdajšnji odnos vlade do migrantov in beguncev. "Aktivacija zakona ob morebitnem ponovnem prihodu večjih skupin migrantov bo vodila v izredno subjektivno in pogosto rasistično obravnavo beguncev, ki smo ji bili s strani policije priča že lansko jesen ob vzpostavitvi balkanskega koridorja. Hkrati pa je zakon legitimacija načrtne neodzivnosti vlade ob dejstvu, da migracije so in vedno bodo," so zapisali v odboru.
VIDEO
Slovesnost v Auschwitzu o...
VIDEO
Spomin na holokavst v Rižarni

Dodaj v

Brglez ob dnevu spomina na žrtve holokavsta: Ta dejanja ne smejo zapustiti naše zavesti

Vzporednice z nestrpnostjo do beguncev
27. januar 2017 ob 07:55,
zadnji poseg: 27. januar 2017 ob 22:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta so v slovenskem Judovskem kulturnem centru opozorili na vzporednice med rekami beguncev med 2. svetovno vojno in danes. Predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je opomnil, da ta dejanja naše zavesti ne smejo nikoli zapustiti.

Grozote holokavsta in drugih zločinov tretjega rajha so v besedišča narodov po svetu prinesle pojme in koncepte, katerih pomena ne bi smeli nikoli poznati, a nas je kruta zgodovinska izkušnja vanje prisilila, je dejal Brglez. Besede, kot so genocid in zločini proti človečnosti, predstavljajo orodje, s katerim lahko danes izgovorimo neizgovorljivo, je dodal. "So orodje, s katerim lahko danes laže razumemo, da naša človečnost še zdaleč ni samoumevna, in ki nam pomaga uvideti, da se iz lastnih zavržnih zablod očitno še kar ne naučimo dovolj," je opozoril.

Na nepredstavljivo morijo druge svetovne vojne, v jedru zla katere ležé prav žrtve holokavsta, smo se po Brglezovih besedah odzvali tudi kot družba. "Z nastopom tega, kar so mnogi poimenovali 'revolucija človekovih pravic', so države širom sveta pričele sprejemati zavezujoče obveznosti, da bodo zavarovale in zaščitile dostojanstvo in svobodo slehernega posameznika," je dejal Brglez.

Pravice, ki pripadajo vsem
Med omenjenimi je posebej opozoril na Konvencijo o statusu beguncev. Tisti, ki so konvencijo po drugi svetovni vojni oblikovali, so se po njegovih beseda še kako dobro zavedali, kdaj jo bodo najranljivejši člani človeštva potrebovali. "Zato je zmotno prepričanje, da je raven varstva dostojanstva, svobode in osebne varnosti človeka, ki smo jo dosegli z nepredstavljivo težkimi napori, v današnjem svetu previsoka," je opozoril Brglez.

Prav ideja človeku neodtujljivih pravic je po njegovih besedah tisto, s čimer smo se in se moramo tudi vnaprej zoperstaviti tragičnim usodam, kakršno so strpele žrtve, ki se jih danes spominjamo. Te temeljne pravice in svoboščine pripadajo slehernemu človeku, je poudaril.

Človeku neodtujljivih pravic nimamo zgolj zaradi naporov mednarodne skupnosti, temveč smo jih zapisali tudi v slovensko ustavo. "Če to poteptamo v prah, pademo vsi mi. In smo tam, kjer je svet bil 27. januarja 1945. Na točki nič. Si tega mar res želimo?" se je pred minuto molka, s katero so se v DZ-ju poklonili žrtvam, vprašal Brglez.

Predsednik je že pred nastopom v DZ-ju najostreje obsodil napis na ljubljanskem Trgu republike, kjer je v snegu z rdečo barvo napisano "Ni vsaka kri rdeča", zraven pa je v zametkih narisan kljukasti križ. "Gre za nedopusten in zavržen napis, ki poziva k rasni nestrpnosti v naši državi. Ne samo, da je ta prepovedana z Ustavo Republike Slovenije, ampak je kakršnokoli razločevanje na podlagi rase ali druge osebne okoliščine prepovedano tudi s številnimi mednarodnimi konvencijami," je zapisal v sporočilu za javnost.

Opomin iz preteklosti
"Holokavst kot največji zločin v prejšnjem stoletju je gotovo opomnik na to, kar se dogaja danes. Reke beguncev, ki se zlivajo, so podobne rekam beguncev, ki so bežali pred nacizmom. In ko danes sprejemamo določene zakone proti beguncem, proti tujcem, postavljamo žične ograje na mejah, to ni daleč od slik, ki smo jim bili priča pred in med 2. svetovno vojno," j
e v pogovoru za Radio Slovenija opozoril Robert Waltl z Judovskega kulturnega centra.

Podobno je opozorila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer – opaža namreč, da se vse pogosteje pojavlja ksenofobija, strah pred tujci. Prepričana je, da bi morali v Sloveniji ponuditi zatočišče tistim, ki bežijo in so preganjani, ter jim pomagati, kakor so neznanci pomagali "našim ljudem, ki so v vrtincu prve ali druge svetovne vojne bežali na tuje". Z zunanjega ministrstva so ob dnevu spomine na žrtve holokavstva sporočili, da si ob spominu na tragične dogodke želijo, da se podobna grozodejstva ne bi nikoli več ponovila; ob tem ministrstvo poziva k zgodnjemu ukrepanju za preprečevanje grozodejstev, torej takoj, ko se pojavijo dejavniki tveganja.

Dan spomina od 2005, od leta 2008 ga zaznamujemo tudi v Sloveniji
Leta 2005 je 27. januar, dan, ko je bilo leta 1945 osvobojeno največje koncentracijsko taborišče Auschwitz - Birkenau, generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 pa ga zaznamujemo tudi v Sloveniji.

Tako bodo danes na mestu, kjer je v 16. stoletju stala ljubljanska sinagoga, odkrili spominsko ploščo v spomin na nekdanjo judovsko skupnost v Ljubljani, kar bo prvi javni spomenik, ki bo posvečen zgodovinski prisotnosti judovske skupnosti v slovenski prestolnici. Že v četrtek pa je v ljubljanskem Judovskem kulturnem centru potekala spominska slovesnost v čast žrtvam.

V nedeljo ob 21.50 na TVS 2: Pot v holokavst
Dokumentarec je natančna raziskava genocida in krutosti, ki so se zgodile med drugo svetovno vojno in se še vedno dogajajo. Režiser Paul Bachow je prepotoval svet, zbral podatke zgodovinarjev in psihologov ter podatke iz številnih intervjujev s strokovnjaki na različnih koncih sveta. Dejstva podpirajo in povezujejo pričevanja ljudi, ki so preživeli holokavst. V 35 ameriških zveznih državah je holokavst že postal šolski predmet ali pa je na tem, da to postane. Bachow želi, da bi njegov film prikazovali v šolah.

Življenjska zgodba ene izmed slovenskih žrtev
Slovesnosti so potekale tudi drugod - v Mariboru so na znanstvenem srečanju Vsako leto eno ime predstavili najnovejše izsledke raziskav s področja zgodovine holokavsta, pa tudi življenjsko zgodbo ene izmed slovenskih žrtev, Ivana Breskvarja.

Na sprejemu pri predsedniku republike Borutu Pahorju je otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana pripravil nekaj glasbenih točk iz otroške opere Brundibar Hansa Krase, ki so jo prvič uprizorili otroci v koncentracijskem taborišču Terezin (Češka). Šlo je za enega v sklopu dogodkov, ki potekajo pod okriljem projekta ŠOA - spominjamo se, katerega pokrovitelj je predsednik države. Šoa je namreč hebrejski izraz za holokavst.

ZN: Ključno je izobraževanje
Združeni narodi so sicer ob letošnjem spominskem dnevu v ospredje postavili izobraževanje in njegov pomen za boljšo prihodnost. Univerzalna dimenzija izobraževanja o holokavstu je namreč lahko izhodišče za izobraževanje o spoštovanju človekovih pravic, krepitvi strpnosti in zaščite človeštva. Holokavst je bil dogodek, ki je preobrazil zgodovino, lekcije, ki jih je prinesel, pa nas lahko veliko naučijo o nevarnosti ekstremizma in preprečevanju genocida danes, so zapisali v mednarodni organizaciji.

"Spomin je vedno spopad s časom"
Slovesnost bodo kot vsako leto pripravili tudi v nekdanjem taborišču Auschwitz na Poljskem, ki je spremenjen v muzej. Glavna tema dogodka v muzeju bo čas. Tega simbolizira ura, odkrita med arheološkimi deli v plinskih celicah in krematoriju leta 1967, ki se je letos vrnila v muzej. "Spomin je vedno spopad s časom. Čas je tudi tisto, česar nam primanjkuje pri misiji, da prihodnje generacije ozavestimo o nevarnostih populizma, ksenofobije, antisemitizma in različnih nacionalističnih eksotičnosti," je, kot piše na spletni strani muzeja, pred slovesnostjo izpostavil njegov direktor Piotr M. A Cywinski.

T. K. B., A. Č., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
mtisov
# 27.01.2017 ob 08:12
"Holokavst kot največji zločin v prejšnjem stoletju je gotovo opomnik na to, kar se dogaja danes. Reke beguncev, ki se zlivajo, so podobne rekam beguncev, ki so bežali pred nacizmom. In ko danes sprejemamo določene zakone proti beguncem, proti tujcem, postavljamo žične ograje na mejah, to ni daleč od slik, ki smo jim bili priča pred in med 2. svetovno vojno," je v pogovoru za Radio Slovenija opozoril Robert Waltl z Judovskega kulturnega centra.

Se pravi da izraelci trenutno ne naseljujejo in gradijo pospešeno stanovanj na palestinskem ozemlju z ameriško potuho? Hinavščina na višku.
Follow Me
# 27.01.2017 ob 08:17
Jaz ne vidim nič skupnega, z imigranti in holokavstom.
johann
# 27.01.2017 ob 08:47
Jaz ne vidim nič skupnega, z imigranti in holokavstom.

Tako je. To primerjanje migrantov in Judov je res neokusno in zavajujoče.
Sicer pa je najbolj tragično, da danes Judje v Palestini počenjajo natanko iste stvari (res, da v manjši meri), ko jih je Adolf z njimi.
SamoRes
# 27.01.2017 ob 08:14
Prazne besede. O z zidom obdanih Palestincih, proti katerim Izrael vrši zločin po vseh mednarodnih konvencijah pa nič.
xes
# 27.01.2017 ob 08:42
Neumnost! Izraziš pomisleke pred pretiranim priseljevanjem, pa te že enačijo s hitlerjem. Res strpno.
presenečen
# 27.01.2017 ob 08:19
Prepričana je, da bi morali v Sloveniji ponuditi zatočišče tistim, ki bežijo in so preganjani, ter jim pomagati, kakor so neznanci pomagali "našim ljudem, ki so v vrtincu prve ali druge svetovne vojne bežali na tuje"

Kdo ne želi pomagati? Ni lepo jemati stvari iz konteksta. Ga. Vlasta, kako lahko primerjate stvari z drugo svetovno vojno??

RTV šli ste predaleč s tem člankom.
lizing
# 27.01.2017 ob 08:38
Na vsak način se hoče nam Slovencem ali pa državljanom Slovenije imputirat neko nestrpnost ,ksenofobnost.....prav neverjetno. In to nam ,ki nas je tuj škorenj neusmiljeno brcal skozi stoletja.Le umnem delu,volji do življenja naših prednikov se imamo zahvaliti ,da smo kot narod sploh obstali. Pa če kaj nestrpnosti nam pa res ni treba pripisovat dragi novinarji. Prej previdnost,da tisto previdnost,ki nas je obdržala. Pa še nekaj izhajam iz družine,ki je v Bergen Belsnu taborišču torej izgubila dva člana družine.
vnk
# 27.01.2017 ob 09:24
Tudi vas dragi RTVjevci ne bomo pozabili s to vrsto člankov.
Mimobeznik
# 27.01.2017 ob 08:37
Ne razumem te primerjave, a niso Judje takrat bežali iz Nemčije?

Danes pa skupine načrtno bežijo v države, ki jim kratijo pravice?
nevem
# 27.01.2017 ob 10:27
Vse spoštovanjem žrtvam holokavsta in vsa obsodba krvnikom. Pri čemer pa se vedno in povsod pozablja, da so bili v istem sklopu, zajete tudi žrtve Romov, duševno prizadetih, tudi Slovanov kar tako...
To kar počno Judje vedno in povsod, naj si bo s Holliwoodom, ali vsemi drugimi mediji (tudi s tem člankom) pa je prišlo do stopnje, ko postaja, ob vseh njihovih aktivnostih v Izraelu... že močno kontraproduktivno.
Skratka počasi postaja jasno, da je takšna neprekinjena aktivnost, lahko le še "pesek v oči" pred vsemi rabotami, ki jih počno že vseskozi s Palestinci.
virus.013
# 27.01.2017 ob 11:03
Nov dan, nov članek ki nam hoče vzbuditi sočutje do migrantov. Včeraj smo bili rasisti, danes smo že nacisti, le kaj bomo jutri? Komaj čakam!
vnk
# 27.01.2017 ob 13:07
Danes vam pa tele novice gredo kot po tekočem traku. Da je v ospredju Brglez, ki je glasno nasprotoval novemu zakonu o tujci, je zgolj naključje.
Enostavno
# 27.01.2017 ob 10:51
Holokavst kot "opomnik na to, kar se dogaja danes"

Holokavst se je zgodil.Nad Židi.To je vse res.Ubogi ljudje.Potrebno je dodati še naš Slavjanski-Slovanski Holokavst.
Genocid nad Srbi in Slovenci.Genocid nad Rusi.
25.milijonov Slovanov je umrlo v vojni.
Kdaj bo zahodni zločin nad nami enako ovrednoten kot npr.Holokavst nad Jevreji oz.Židi?
pobrisan
# 27.01.2017 ob 10:15
Mislim, da imajo Judje precej povezav z novodobnimi migranti. Zlasti s financiranjem teh tokov.....
smartass2011
# 27.01.2017 ob 11:20
Primerjava holokavsta z reko ekonomskih migrantov, med katere so pomešani teroristi, je neokusna.
FrenkMate
# 27.01.2017 ob 08:17
Ne dogaja se šele danes. Po letu 45 so tudi obstajala taborišča. Nekateri so zapirali in morili Žide, drugi pa intelektualce, konzervativce, kapitaliste, duhovnike,......
neutrino
# 27.01.2017 ob 12:22
Še en spominski dogodek zlorabljen v imenu migrantske agende. Žalostno, sramotno, predvidljivo.
haby992
# 27.01.2017 ob 09:49
Kake vzporednice neki... Nabijanje v prazno
Ramus
# 27.01.2017 ob 09:07
Holokavst kot največji zločin v prejšnjem stoletju je gotovo opomnik na to, kar se dogaja danes. Reke beguncev, ki se zlivajo, so podobne rekam beguncev, ki so bežali pred nacizmom. In ko danes sprejemamo določene zakone proti beguncem, proti tujcem, postavljamo žične ograje na mejah, to ni daleč od slik, ki smo jim bili priča pred in med 2. svetovno vojno,"

Saj se holokavst ni rodil v Nemčiji. Holokavst se je rodil v Veliki Britaniji, Framcis Galton navdihnjen z deli Charlesa Darwina je izumil evgeniko, ki se potem razširila v ZDA in od tam šele v nacistično Nemčijo. O stotisočih prisilno steriliziranih v Angliji, Švedskem, ZDA, ki so bili oropani življenja ste kdaj pisali. Saj žrtve evgenikov, niso bile samo v nacistični Nemčiji, pač pa celi Evropi in ZDA. Nacisti so le najbolj radikalno izvajali rasno politiko, sicer so isto s svojimi manj vrednimi rasami počeli tudi v Angliji, kot tudi v ZDA.

Kdaj se bomo spomnili pa teh žrtev? Kdaj se bomo torej odrekli te pošastne ideologije - socialnega darvinizma?
Billi
# 27.01.2017 ob 11:05
mediji ki trosijo neumnosti.. nič novega pod soncem
Shimun
# 27.01.2017 ob 10:01
Bolj ko objavljate take članke, bolj ko nas posiljujete s kvazi begunci, bolj ko nam vsiljujete to vašo "dobrodelnost", bolj sem in BOM proti temu in se bom po "desničarsko" veselil, pa čeprav nisem niti malo desničar.

Mediji z RTV SLO na čelu greste preko vseh meja dobrega okusa. In iz protesta bom še bolj proti temu kar pišete.
džeko
# 27.01.2017 ob 09:25
Haha in kdo je krivec za vse kar se danes dogaja??
Zahod in nobeden drugi. Ne Rusija, ne Kitajska.....
Amerika+Izrael+Evropa, tu so krivci.
esspero
# 27.01.2017 ob 08:48
Spomin in opomin mladim generacijam .Le koliko milijonov žrtev je terjala ideologija višje rase. Ob številnih žrtvah Judov je bil holokavst tudi nad cigani (romi), ter delno nad slovani , na tej listi za razselitev ter kasneje uničenje je bil tudi slovenski narod. Zato obsojajmo vsako nepotrebno nestrpnost in ne bodimo tiho.
Ales505
# 27.01.2017 ob 11:55
Namesto, da bi kaj napisali kaj pomeni 27.01.2017 in o žrtvah Holokavst-a, vi spet mešate hruške in jabolka.
Joze Koder
# 27.01.2017 ob 11:25
Holokavst je bil zelo natančno organiziran in definiran proces za umor vseh za nemške naciste motečih oseb. Primerjati to z današnimi migracijami je zelo neokusno in krivično, sploh s strani javih oseb za katere se predpostavlja, da poznajo zgodovino.
Migranti, ki danes prihajajo v EU v Turčiji niso življensko ogroženi, veliko jih sploh ne prihaja z vojnih območij, ampak samo iščejo boljše ekonomske razmere.
Žrtve holokavsta bi bile zelo zelo zelo vesele, če bi se jim ponudila možnost živeti tako kot ti migranti živijo v Turčiji.
REsnica
# 27.01.2017 ob 13:05
Spomin na holokavst je svet. Vendar če se iz njega nočemo učiti je bil holokavst zaman. Še več, danes je zloraba holokavsta postala vrednota.
Holokavst in getoizacija avtohtonih prebivalcev s strani prišlekov aškenazov in sefardov je danes zločin, ki postaja vrednota demokracije. Holokavst je danes izgovor in celo motivacija za okupacijo, zločine proti človeštvu, segregacijo apartheida in celo mučenje otrok, ki ga uzakonjajo vojaški zakoni okupatorja.

Če bi se vsi obnašali kot se obnaša Izrael , bi imeli popoln kaos.
PONOS
# 27.01.2017 ob 11:55
Videli smo kaj so mediji sposobni danes kaj mislite so bili sposobni 1945.Zmagovalec piše zgodovino....
Murko
# 27.01.2017 ob 09:37
Kaj pa se dogaja danes? Menda ne holokavst, lepo vas prosim no. Bučke prodajate.
pobrisan
# 27.01.2017 ob 14:16
Brglez spada v ZL, ne pa v SMC.
Valerija
# 27.01.2017 ob 13:00
Ta dejanja ne smejo zapustiti naše zavesti

lahko pa podpiramo podobna dejanja v Siriji, Palestini, Iraku, Libiji in drugod, kajne?

takrat pa je Brglezu dovoljeno, da ga zdrav razum za trenutek zapusti.
cairns
# 27.01.2017 ob 11:55
Podobno je opozorila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer – opaža namreč, da se vse pogosteje pojavlja ksenofobija, strah pred tujci.

Gospo zelo spoštujem, a je sedaj izrekla debelo laž. Po drugi svetovni vojni je v Evropo prišlo na milijone migrantov od vsepovsod. Nobenih večjih problemov ni bilo. Nobenega zavračanja ali zahtev za izgon. Občasno so neonacisti naredili izgred in to je bilo vse.
Sedaj pa se je to spremenilo iz enega samega razloga. Nekateri muslimanski migranti so začeli ogrožati varnost s terorističnimi napadi, posilstvi, ropi, uničevanjem premoženja in z drugimi kaznivimi dejanji. Za povrh pa zahtevajo uvedbo islamskih zakonov.
To je edini razlog za odpor in zavračanje.

Upam da bodo razni borci za človekove pravice in svoboščine spoznali da niso problem Evropejci, ampak emigranti in njigovo obnašanje.
7up
# 27.01.2017 ob 10:48
Opomnik kam peljejo politike "socialnega-inžiniringa",..
nonparel
# 27.01.2017 ob 14:59
Židje v Izraelu. Nekdaj žrtve, danes rablji. Totalna preobrazba.
REsnica
# 27.01.2017 ob 13:24
Namesto besed o holokavstu bi morali dokazati, da smo se iz njega kaj naučili.

Na rehabilitaciji v Soči smo imeli otročke avtohtonih prebivalcev Palestine, ki so jih priseljenci v Palestini napadli z belim fosforjem in se jim to ne zdi nič takega.
Kaj naredi beli fosfor? Vržen z izraelskega letala nad gosto poseljeno Gazo pade na otroka in se prežge skozi kožo, meso, kosti..In pride na drugi strani telesa skozi in še vedno gori... In ko se oseba, ki to počne avtohtonim prebivalcem ali oseba ki se dela da tega ne vidi ali oseba ki išče izgovore za tako početje okupatorja, zgraža nad zločini holokavsta, se moramo vprašati zakaj smo ob takih zločinih na tak dan "kulturno" tiho in se delamo da je holokavst samo del preteklosti?
Whitetrasher
# 27.01.2017 ob 12:39
Šest miljonov palestincev živi v begunskih taboriščih zaradi par miljonov judov,ki smo jih evropejci izgnali oziroma so pobegnili na bližnji vzhod.
modzo
# 27.01.2017 ob 08:15
http://www.rtvslo.si/svet/1-000-afriskih-beguncev-v-izraelu-protestiralo-proti-nehumanemu-zadrzevanju/340568
zenga.zenga
# 27.01.2017 ob 15:10
sploh ne razumem kaj se ga ta Brgles gre seveda pa mi je čisto jasno, da se igra neko svojo libero politiko preko katere bi lahko nekoč prevzel LGTB - liberalne in nekoliko leve volilce ki zagovarja hedonistično konformizem in kar je seveda v nasprotju z interesi državljanov . Nekako bi se rad šel neo- Drnovška , ki pa je bil mnogo bolj zvit in pameten . Verjamem da da ima neke posebne veze z Soroševimi fondacijami z roko v roki z načinom globalističnega elitizma . Ta človek mi je vedno bil nekako neiskren in nenaroden - zaradi tega se čudim da ga je Cerar postavil na mesto na katerem trenutno dela slab vtis ....
pero-perica
# 27.01.2017 ob 13:32
politiki rajš pazite ,da se kaj takšnega ne bi več zgodilo
cairns
# 27.01.2017 ob 11:48
Če že novinarji hočejo narediti neko primerjavo med dogodki med WWII, naj si pogledajo sramotno ravnanje britanskih okupacijskih sil na področju sedanjega Izraela. Nekaj deset tisoč Židom, ki so preživeli holokavst, so preprečili pot v Izrael in jih zaprli v taborišča na Cipru.

Njim je najbolj pomagal Tito oz. takratna UDBa. Organizirali so prevoz in jim dali hrano. Obstaja krasen dokumentarec o tej pomoči.
stepar
# 27.01.2017 ob 09:06
Holokavst kot največji zločin v prejšnjem stoletju...
--------------------------------
res je...
kazensko bi morali biti preganjani vsi,ki nacizem na kakršen koli način poveličujejo...

nacisti so ZAŽIGALI Jude zgolj in samo na podlagi rase...

večjega zločina ni...nekoga ubiti samo zaradi barve kože,oz. rase je najhujši možni zločin...
to pomeni,da človek nima nobene možnosti za preživetje,ker si
narodnosti pač nobeden ne more izbrati...
vse drugo lahko izbere...ampak barvo kože in narodnost pa ne more...
in,če se prakticira rasne zakone potem je jasno,da so ljudje,ki ne ´´dosegajo´´ rasnih
normativov,oz. rasne čistosti obsojeni na iztrebljenje...
kot podgane,ko se jih deratizira...

kaj je to nacizem?
najhujše zlo kar ga je človeštvo doživelo !

p.s. pa ne sme se pozabiti medicinske poiskuse nacistov,ko so ljudem vbrizgavali
v oči razne kemijske spojine,da bi jim barvo oči spremenili...pa presajanje organov...
pa prisilne oploditve...pa poskuse s pitjem morske vode...pa poiskuse s cepljenjem...
pa sterilizacija...
in ob vsej tej norosti so šli še v najhujšo skrajnost,ko so na otrocih (romskih dvojčkih)
preverjali ´´odpornost´´ na različne smrtonosne bolezni...
Partizan Miha
# 27.01.2017 ob 18:54
Ramus
"Zanikanje holokavsta bi moralo biti kaznivo dejanje."

Točno tako, pa risanje kljukastih križov bi tudi moralo biti kaznivo.
soc
# 27.01.2017 ob 15:44
Brglez, ne morem se bolj strinjati z vami, da dejanja holokavsta in morilske sle tretjega Reicha ne smejo zapustiti naše zavesti. Nikoli !

A hkrati ste natanko vi tisti človek, ki je kot predsednik parlamenta vseh (!!!) Slovencev ob enakovrednih zločinih svojih ideoloških očetov razlagal, da je tam šlo pa za "naravno pravo"...

Zategadelj ste navaden hipokrit in nevreden svoje funkcije.
REsnica
# 27.01.2017 ob 15:16
Pridušamo se, da spomin na holokavst ne sme zamreti.

Morda zato ohranjamo živ spomin nanj v praksi. Tokrat so vlogo nacistov prevzeli sionisti, žrtve pa so avtohtoni prebivalci Palestine.
sm0ve
# 27.01.2017 ob 14:53
Zakaj potem Slovenija še ni ratificirala resolucije EP o totalitarizmu?
sm0ve
# 27.01.2017 ob 14:53
Zakaj potem Slovenija še ni ratificirala resolucije EP o totalitarizmu?
Ramus
# 27.01.2017 ob 17:31
"upam da se to vse beleži"

Zanikanje holokavsta bi moralo biti kaznivo dejanje.
galoper
# 27.01.2017 ob 14:53
Nečastno je takšno morijo koristiti za politično promocijo.
Krimsky
# 27.01.2017 ob 08:35
Fizičnega sveta ljudje ne doživljamo neposredno, doživljamo ga prek naše slike sveta [Wittgenstein], bolj moderno bi lahko rekli, da ga doživljamo prek našega softvera. Ki je neizogibno krajevno/časovno pogojen, v vsakem trenutku je že zastarel, kajti posamezniki na številnih področjih že mislijo daleč naprej ...
~
Vprašanje, ki si ga na tem mestu lahko upravičeno zastavimo, je naslednje:

Kaj smo v sedemdesetih letih v našem softveru popravili, da se holokavst ne bi ponovil?
Smo postali kaj boljši ljudje, bolj etični&logični subjekti?
~
Žal ... v zadnjem času ne napredujemo, ampak nazadujemo.
Brez da bi bi kdorkoli za to kriv, vsi smo ujeti v agendo, natanko na mestu, kjer je bilo mišljeno, da bomo ujeti. In ujeti so celo načrtovalci, da ne bo pomote, še celo njim ne moremo pripisati, da so hudobni in žleht ... kot mačeha v pravljicah.
~
Ujeti smo v kavelj 22: da bi bili boljši ljudje, bi rabili relativno blagostanje, ki povečuje odprtost in toleranco. Namesto tega se razmere zaostrujejo: danes ima v rokah polovico svetovnega bogastva – osem mandeljcev, pojutrišnjem se bo njihovo število prepolovilo ... po železnih zakonih koncentracije kapitala.
~
Seveda obstaja rešitev, vendar je nihče ne mara: rešitev je, da se postavimo na Freudovo stališče izpred stotih let, da je človeško vedenje zakonito, ali na Skinnerjevo stališče izpred petdesetih letih, da človeško vedenje krmili okolje. Šele zatem se lahko začnemo ukvarjati s pravim izzivom 21. stoletja: kako spremeniti okolje, da bo generiralo bolj ustrezno vedenje?
~
Da bi spremenili okolje, da bo generiralo bolj ustrezno ravnanje?
Pozabite ... tega Imperij ne bo dopustil ... vse do svojega bridkega konca ...
Partizan Miha
# 27.01.2017 ob 18:55
daresi
"Ti sploh razumeš kaj je holokavst? "

Očitno, ti ne razumeš. Bo treba nazaj v šolo.
Epafrodit
# 27.01.2017 ob 18:30
Po informaciji v TV Dnevniku so naši aktualni šajsnaciji s talnimi grafiti pred parlamentom že z njim lastno spoštljivostjo in modrostjo počastili dan spomina na žrtve holokavsta - s kljukastimi križi.
Kazalo