Brglez je pred dnem reformacije, ki ga v Sloveniji praznujemo od leta 1992, spomnil, da moramo biti Trubarju globoko hvaležni. Foto: BoBo
Brglez je pred dnem reformacije, ki ga v Sloveniji praznujemo od leta 1992, spomnil, da moramo biti Trubarju globoko hvaležni. Foto: BoBo
Osrednja proslava ob dnevu reformacije

"Slovenci smo lahko in moramo biti Primožu Trubarju, preganjanemu duhovniku in osrednji osebnosti slovenskega protestantizma, globoko hvaležni, da nas je prvič združil pod pojmom Slovenci, nas postavil na zemljevid evropskih narodov, hkrati pa nam, čeprav maloštevilnim in razdrobljenim, prav s skupnim slovenskim jezikom zagotovil preživetje," je pred jutrišnjem dnem reformacije v svoji poslanici zapisal predsednik DZ-ja Milan Brglez.

Reformacija je Slovencem po Brglezovem mnenju prinesla skupen slovenski jezik, nove vrednote v medčloveških odnosih, med katerimi sta strpnost in posluh za sočloveka na prvem mestu. Ravno ti dve vrednoti pa močno potrebujemo tudi skoraj 500 let kasneje, ko se spopadamo s prebežniško krizo, prizori stiske prebežnikov ter izmučenosti policistov, vojakov in številnih prostovoljcev pa vse bolj postajajo sestavni del vsakdana.

Trubar in Luter sta nam lahko za vzgled
Brglez je dejanje Martina Lutra, ki je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v nemškem mestu Wittenberg pribil liste s 95 tezami, v katerih je brezkompromisno obsodil ravnanje cerkvenih oblastnikov in terjal cerkevno prenovo, označil za zgodovinsko. Njegova poteza je imela, pravi Brglez, dolgoročne posledica tako za krščanstvo kot Evropo.

"Sledimo torej temu sporočilu tudi v teh časih številnih preizkušenj, Primož Trubar, Martin Luter ter ostale velike osebnosti protestantizma in reformacije pa naj nam bodo za zgled in oporo, da ne izgubimo zaupanja, sočutja in vere v sočloveka," je v poslanici še zapisal Brglez.

Evangeličanski škof Geza Filo pravi, da je osrednje sporočilo reformacije "sporočilo reda in odgovornosti vsakega posameznika in sleherne institucije do našega človeškega bistva, do naše skupne kulture in do naše skupnosti".

Osrednja proslava ob dnevu reformacije