Dijaki od vlade pričakujejo celostno rešitev dijaškega prevoza do 31. avgusta. Foto: BoBo
Dijaki od vlade pričakujejo celostno rešitev dijaškega prevoza do 31. avgusta. Foto: BoBo

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Aleksandar Spremo pravi, da so se s predsednikom vlade Borutom Pahorjem na temo dijaške problematike sestali že 16. aprila in od takrat je vlada že dvakrat obljubila odgovor, ki ga ni bilo.

Po aprilskem sestanku je predsednik vlade dal 100-dnevni rok za predlog celostne ureditve dijaških prevozov, po poteku roka pa je ministrstvo za šolstvo in šport dalo še en (nedosežen) rok odgovora na včerajšnji torek.

"Kje so prioritete vlade," se sprašuje Spremo: "Mladi očitno nismo njihov interes. Vlado bodo očitno čez nekaj časa vodili nesposobni ljudje - ne vem, če že danes ni tako."

Spremo: Visoke cene za kratke razdalje
Predsednik dijaške organizacije se boji, da bo to le še ena izmed padlih obljub. "Dan po študentsko-dijaških protestih so nam ukinili subvencionirano prehrano. Štipendije mladoletnim. Ukinili so otroške dodatke za polnoletne dijake in študente, vpeljujejo malo delo." Povrhu tega, ko so po Spremovih besedah v DOS že večkrat opozorili, da naj bi dijaki plačevali izredno visoke cene prevoza za relativno kratke razdalje, pa je Mestna občina Ljubljana ukinila subvencioniranje prevoza za vse Neljubljančane.

Spremo je dejal, da sicer razume interese občin, zato njegov poziv ni naslovljen na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, temveč na vlado. Trenutno so po njegovih besedah dijaki na tem področju prepuščeni dobri volji občin in le celostna, zakonska rešitev lahko občine zaveže k subvencioniranju.

Javni razpis, pisan na kožo LPP-ja?
V DOS-u odgovor in celostno rešitev položaja pričakujejo do začetka prihodnjega šolskega leta, torej do 31. avgusta. V primeru pomanjkanja ustreznih rešitev pa ministrstvu predlagajo "razpis, ki bo pisan na kožo LPP-ja, kateri bi s pridobljenimi sredstvi lahko sofinanciral prevoze dijakov".

Spremo pojasnjuje, da je ta trditev napol humorna in mišljena ironično, saj da se je tudi za Stožice "praktično čez noč našla rešitev". Če se je v kriznih časih tako našel denar za Stožice, se lahko tudi za izobraževanje mladih, meni Spremo. Na nedavnem razpisu šolskega ministrstva za financiranje športnih objektov je namreč ves denar iz razpisa, dobrih devet milijonov evrov, šlo enemu samemu projektu, športnemu parku v Stožicah.
V povezavi s torkovo napovedjo župana Zorana Jankovića, da bodo zadeve na tem področju kmalu urejene, pa je Spremo povedal, da o tem nimajo nobene uradne informacije.