Slovenski premier pravi, da je treba storiti vse, kar je mogoče, da Grčija s konstruktivnim pristopom ostanejo članica evroobmočja. Foto: Bobo Foto:
Slovenski premier pravi, da je treba storiti vse, kar je mogoče, da Grčija s konstruktivnim pristopom ostanejo članica evroobmočja. Foto: Bobo Foto:

Poudaril je, da je treba sicer počakati na četrtkovo razpravo na neformalnem zasedanju notranjih ministrov v Luksemburgu, da bi videli, "ali se bo to število povečevalo ali manjšalo". "So pa to kapacitete, ki jih je Slovenija voljna ponuditi," je dejal po pogovoru s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom pred Elizejsko palačo v Parizu.

Holland pa je v zvezi z grško krizo dejal, da je grška prošnja prišla in da je torej ena etapa premoščena, so pa še druge. V četrtek bodo Grki posredovali celovit sveženj elementov, ti morajo biti čim podrobnejši, je poudaril.

Slovenski premier pa je izpostavil, da se s Hollandom strinjata, da je treba storiti vse, kar je mogoče, da omogočimo Grkom, da s konstruktivnim pristopom ostanejo članica območja evra, da se v okviru danih pravil najde toliko manevrskega prostora, da se seveda ta skupna zgodba nadaljuje.

"Jaz sem še vedno v pričakovanju, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, tako kot verjetno vsi evropski voditelji. Počakajmo, da vidimo, kakšna bo ocena institucij, potem pa prepustimo najprej ministrom na evroskupini, da se do tega jasno opredelijo," je poudaril premier Cerar.

Pri tem je Cerar znova izpostavil, da je pa treba, da grška vlada s svojimi predlogi prepriča institucije in članice območja evra, da misli resno s strukturnimi in drugimi reformami, ki bodo omogočile, da bodo Grki dosegli trajnostni razvoj.

Pogovor s francoskimi parlamentarci
Predsednik vlade Miro Cerar je med današanjim obiskom v Parizu nagovoril tudi člane komisije za zunanje zadeve francoske narodne skupščine. Poudaril je, da se Slovenija vrača na pot perspektivnih držav in da bo slovenska vlada nadaljevala zagotavljanje politične stabilnosti. Po njegovih besedah ta vlada s svojimi ukrepi dokazuje, da smo Slovenci lahko dovolj močni in uspešni, ko je to posebej pomembno.

Francoske poslance je zanimal tudi slovenski pogled na nestabilnosti v BiH-u in Makedoniji. Cerar se je strinjal, da so v regiji določena nestabilna območja, in opozoril, da se zaveda vtisa, kot da je EU nekoliko pozabil na države v regiji, kar obžaluje. Slovenski premier in francoski poslanci so izmenjali tudi poglede o migracijskih izzivih Evrope, ki jih je treba po Cerarjevih besedah začeti reševati pri izvorih v državah zunaj EU-ja.

Cerar se je v nadaljevanju obiska sešel s francoskim ministrom za evropske zadeve Harlemom Desirjem in generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrio.