Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 31 glasov Ocenite to novico!
Portorož
Z Občine Piran so danes na ministrstvo za infrastrukturo in prostor poslali oster dopis, v katerem ministra Zvonka Černača opozarjajo, da je vlada z uredbo posegla v pristojnost lokalnih skupnosti. Foto: BoBo
VIDEO
Olajšana gradnja enostavn...

Dodaj v

Černačeva uredba sprožila apetite. In upor.

Kmetijsko ministrstvo: Pozidava DA, golf NE
12. marec 2013 ob 19:32
Koper - MMC RTV SLO

Zasebni vlagatelj je že "zagrabil". Na njivi z razgledom na morje bi gradil kar sedem objektov.

Nova uredba o gradnji preprostih in nezahtevnih objektov, ki jo je vlada v odhajanju sprejela konec februarja, začela pa je veljati v soboto, 9. marca, je naletela na velik odpor tako v slovenskih občinah kot tudi v strokovnih krogih, ki se ukvarjajo s prostorom.

Uredba povsem povozila prostorske akte občin
Po novem je namreč za nezahtevne objekte, kamor sodijo tudi do 150 kvadratnih metrov veliki in do šest m visoki pomožni kmetijski objekti, večja športna igrišča, štirimetrske ograje ipd., mogoče pridobiti gradbeno dovoljenje brez upoštevanja prostorskih aktov občine. Merili sta le osnovna namenska raba in minimalen odmik od sosednje parcele.

"Nedopustno in skoraj kriminalno je, da je nezahtevne kmetijske objekte mogoče postaviti brez vsake regulative, brez omejitve števila in brez evidentiranja teh," je do uredbe kritična predstojnica urada za okolje in prostor na Občini Piran, arhitektka Manca Plazar. "Absurdno je, da skedenj lahko meri tudi 450 kvadratnih metrov, kar je več, kot dopušča naš prostor za stanovanjske hiše," pravi Plazarjeva. Še več pripomb pa v slovenski Istri leti na proste roke pri "nezahtevni" gradnji na kmetijskih zemljiščih. Na njih je zdaj mogoče graditi tudi brez gradbenega dovoljenja, in sicer toliko objektov velikosti 40 kvadratnih metrov in višine 5 metrov, kolikor jih je mogoče stlačiti na parcelo. V teh "pomožnih" objektih bivanje ni z ničimer prepovedano, lastnikom ne bo treba plačati komunalnega prispevka.

"Skedenj" z razgledom na morje
Najburneje so se na uredbo odzvali v Občini Piran. Kar ne preseneča, saj je na območju piranske občine že zdaj 500 črnih gradenj, ki jih ni mogoče legalizirati, zdaj pa bi jih lahko kar nekaj šlo "skozi". S tako lahkotno možnostjo umeščanja objektov se bo pritisk na že tako občutljivi prostor še povečal. V Piranu se bojijo množičnega porasta počitniških hiš pod krinko kmetijskih lop. Da bojazen ni neupravičena, dokazujejo tudi odzivi ljudi. "V samo dveh delovnih dneh od uveljavitve uredbe so na piranski občini pregorele telefonske linije. Pričakujemo, da bomo imeli že čez nekaj mesecev izjemno gosto pozidana kmetijska zemljišča, ki ležijo zunaj naselij," bojazni niza predstojnica urada za okolje in prostor na Občini Piran Manca Plazar. Veliko število vinskih kleti in skednjev lahko kmalu pomeni tudi veliko število stanovanjskih objektov, saj pri nezahtevnih objektih za spremembo namembnosti ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Na uredbo so se že odzvali tudi gradbeni inšpektorji. Občino so zaprosili za podatke, kje so zavarovana območja. Tam bo zdaj očitno poseben režim. Kaj pa drugje? Pomeni to morda, da bodo postopke opustili?

Sedem kmečkih lop na eni parceli
Za portoroškega nepremičninskega agenta Sama Mlakarja je nova uredba prava mana z neba. Že več let naj bi mu pristojni povzročali težave glede gradnje na ne prav velikem zemljišču, ki ga ima v lasti na enem najlepših koščkov slovenske obale, na Šentjanah nad Portorožem. Na njem bi rad zdaj postavil kar sedem pomožnih objektov, zato je že v petek, dan pred uveljavitvijo uredbe, na piranski Zavod za varstvo kulturne dediščine podal prav tolikšno število vlog. Te so potrebne, ker je parcela na zavarovanem območju. Če ne bi bila, bi objekte postavil, ne da bi mu bilo treba koga kaj vprašati. "Uredbo smo pograbili, saj si že več let prizadevamo za ureditev družinske kmetije, kjer bi se ukvarjali tudi s turizmom," pravi Mlakar.

Bossman Černaču: "To je največja tiha legalizacija črnih gradenj v zgodovini Slovenje"
Z Občine Piran so danes na ministrstvo za infrastrukturo in prostor poslali oster dopis, v katerem ministra Zvonka Černača opozarjajo, da je vlada z uredbo posegla v pristojnost lokalnih skupnosti. Povsem odprt "lov" na prostor dolgoročno ne more prinesti ničesar drugega kot popolne degradacije in izgube kmetijskih zemljišč ter uničenja krajinskega prostora. Uredba je tudi norčevanje iz prizadevanj stroke in občin, ki si prizadevajo urediti in zaščititi prostor pred nebrzdanimi apetiti. "Sumimo, da gre pri vsem tem za tiho legalizacijo črnih gradenj v Sloveniji," pravi Plazarjeva. Zaradi vseh napovedujočih se posledic piranska občina zahteva, da se takoj zaustavi izvajanje po njihovem mnenju škodljive uredbe, vlada naj jo nato tudi razveljavi. S sodelovanjem stroke in občin naj se pripravi nova uredba, ki bo omogočila trajnostni razvoj naselij in krajine. Če to ni izvedljivo, naj se v uredbo vnese določba, da je pri gradnji treba upoštevati občinske prostorske akte in druge predpise občine.

Kmetijsko ministrstvo: Pozidava DA, golf NE
Minister Zvonko Černač je med nedavnim obiskom v Piranu novinarjem povedal, da so se v povezavi z uredbo eno leto usklajevali. S kom konkretno, ni navedel. Nenavadno bi bilo, da bi pri tem zaobšli kmetijsko ministrstvo. Piranska občina zato odziv pričakuje tudi od ministrstva za kmetijstvo, saj uredba pomeni velik poseg v zemljišča, ki imajo v piranski občini visoko bonitetno oceno in jih ščitijo za dolgoročno kmetijsko proizvodnjo. "Od direktorata za kmetijstvo pričakujemo resen in hiter odziv, tudi zato, ker z utemeljitvijo ščitenja kmetijskih zemljišč ne izdajo soglasja za našo nujno potrebno infrastrukturo za razvoj turizma-golf. Hkrati pa pomeni gradnja kmetijskih objektov brez gradbenih dovoljenj neprimerno večjo degradacijo in izgubo zemljišč ter neprimerno slabše ohranjanje potenciala kmetijske proizvodnje v prihodnje," dvojna merila ministrstva za kmetijstvo razkriva Plazarjeva.

Skupnost občin za ustavno presojo uredbe
Poleg Občine Piran in skupine Odgovorno do prostora, ki je že pred uveljavitvijo uredbe opozarjala na škodljive posledice, so se danes odzvali še v Skupnosti občin Slovenije. Ugotavljajo, da imajo v vseh občinah podobne pomisleke. Tudi oni pozivajo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, "naj zadrži izvajane uredbe, saj bomo v nasprotnem primeru sprožili spor pred ustavnim sodiščem".

Eugenija Carl, TV Slovenija

Prijavi napako
Komentarji
JohnMichxx
# 12.03.2013 ob 19:43
Jup, če niso tapravi zraven je črna gradnja, če so je nekaj drugega - ma propade naj ta država, druzga si te politiki ne zaslužijo.
walterperoaroma
# 12.03.2013 ob 19:59
investitor ja haha
raje reci pralec umazanega denarja z državnim žegnom
K_ris
# 12.03.2013 ob 20:09
@ja.jaz

Prej je bilo za lastnika dražje,zdaj bo ceneje,hitreje, lažje in bolj funkcionalno bo lahko izkoristil zemljišče.

Da, točno to rabimo. Liberalizirajmo gradnjo. Naj se gradi povsod in karkoli. Dokler je zemlja tvoja, naj ima vsak pravico na njej zgraditi štalo ali nebotičnik. Bolj kot bo mešano, bolj bo veselo.
K_ris
# 12.03.2013 ob 20:19
@Zangetsu

Seveda lahko. Saj je vendar tvoja parcela. Koga briga, če so okrog tebe same enostanovanjske hiše ali če imaš ti parcelo sredi gozda. Parcela je tvoja in ti jo dobro izkoristi. Do skrajnega roba in v nebo.
vipmit
# 12.03.2013 ob 20:50
Ni največji problem nova uredba.
Problem je ne upoštevanje že obstoječe zakonodaje oz. njeno izvajanje/ne izvajanje v praksi. Koliko nelegalnih objektov, ki bi morali biti že zdavnaj porušeni imamo v državi?
trewq
# 12.03.2013 ob 20:16
Ma, bi nekaj ojštrega napisal, pa bi mi admin gotovo izbrisal post. Ampak si lahko mislite, kaj si mislim. Nekaj podobnega, kot se je dogajalo med francosko revolucijo. Jebat ga, brez tega nas bodo scat vozili še vsaj naslednjih (optimistično!!!) deset let. In bogateli na naših dokapitalizacijah.

V dvajsetih letih so pokradli najmanj 11 (ali koliko že?) milijard €. S tem bi trenutno krizo (ki itak brez e kraje sploh ne bi nastala) ob mrzlem piru in brez naprezanja zdržali najmanj 5 let!!!!!!!!!!!!!!!

Gil.........ina!!! Mi ni dalo miru. Samo tako se bodo stvari uredile, ker so lovke koristoljubja v Sloveniji dobesedno povsod. Najmanj jurja glav.......
K_ris
# 12.03.2013 ob 20:07
Bravo naši!

Černača bi bilo dobro povprašati, ali tudi on že gradi.
buldožer
# 12.03.2013 ob 19:48
Dajmo jim odpoved in uvedimo neposredno demokracijo. Bomo vsaj prišparali na denarju, ki ga vsak mesec damo za njihove "plače".
zdravaslovenija
# 12.03.2013 ob 21:19
Vse od kar smo samostojna država, je bilo področje kmetijstva vedno v upravljanju stranke SLS, pa poglejte, kam smo prišli, kakšno je stanje z našo samooskrbo, ali vam to kaj pove???
lazarp
# 12.03.2013 ob 20:37
Bravo Ivan.
Paperino
# 12.03.2013 ob 20:19
A to pomeni, da bom lahko tudi sam imel hišo? Pardon lopo veliko 100 m2. Kajti sedaj nimam denarja za gradbeno opremljeno parcelo. Za eno njivco bi se pa nabralo. En lep kreditek, pa si lopo 100 m2 postavim ali pa trosobno štalco z lepo teraso za lopate in vile pospraviti.
sammys
# 12.03.2013 ob 20:44
Kvalitetna kmetijska zemljišča bi bilo potrebno zaščitit z ustavo! Večno prepovedan poseg, ne glede na kar koli. Toliko zemlje smo že izgubli, skoraj 1000ha površin pa je propadalih podjetij in infrastrukture, ki je popolnoma nerabljena ... Vsak hektar izgubljene kmetijske zemlje nas približa k popolni prehranski odvisnosti od tujcev.
walterperoaroma
# 12.03.2013 ob 19:57
priskledniki so lobiral
drugi so bli tiho
stroji bodo brneli
bodo delavci veseli
ko bodo gospodarji se nažrli in napili

naši otroc
bodo pa plastično salato iz uvoza jedel
če jih bomo še kaj imel
roookie
# 12.03.2013 ob 20:59
@sammys:

samo obdržanje zemlje ne zagotavlja oskrbe. Mora jo kdo obdelovati...
Tole je čisto sprenevedanje...
vojnaslo91
# 12.03.2013 ob 20:59
Paperino # 12.03.2013 ob 20:19

Kaj pa traktor si že kupil?
roookie
# 12.03.2013 ob 20:58
Tale uredba morda res ni briljantna. Roko na srce, tudi prejšnja ni bila. Daleč od tega. Toliko papirologije, da postaviš neko lopo, to je možno samo v Sloveniji.

Najbolj pa mi pritisk dvigne, ko težijo z gradnjo na "prvovrstni" kmetijski zemlji. Zakaj?
1. To kar si naši birokrati predstavljajo pod prvovrstno kmetijsko zemljo ponekod še tretjevrstna ni
2. Kaj nam nuca tisoče hektarjev "prvovrstne" kmetijske zemlje, če je že 10/20/30 let nihče ne obdeluje???
Stop-IPCC
# 12.03.2013 ob 20:09
No... pa je črna gradnja v Polhovem Gradcu kar naenkrat "legalizirana" !!!!!!
vipmit
# 13.03.2013 ob 07:34
Kakor koli, tudi tako kot je sedaj s to papirnato birokracijo ne pelje nikamor.
Sam že 6 let urejam papirje za pridobitev gradbenega dovoljenja na zazidljivi gradbeni parceli. V tem času mi bodo otroci že odrasli in ne bom več potreboval hiše.
krosnjar
# 13.03.2013 ob 11:11
Problem prvovrstne kmetijske zemlje ni pozidava, temveč neobdelanost in zanemarjenost. Ki kaže morda tudi na lenobo. . .
Uredba je koristna za zidanice in kmetijska poslopja, bi pa morali strogo kontrolirati arhitekturo, saj je Slovenija postala prava sračja vas na nekaterih koncih. Pa tudi mesta. . .poglejte Novo Gorico. vsak nov blok je drugačen in se ne sklada ne z zdajšnjimi ne s temi, ki so bili zgrajeni leto-dve predtem. Za tako arhitekturno uničevanje mest bi morali za odgovorne uvesti zaporno kazen!
No, uredba najbrž ni posrečene, a sem je čisto egoistično vesel. V gozdičku si bom uredil brunarico čisto legalno in se ne bom bal logarjev ali nevoščljivih sosedov. . . .
goldhorn
# 13.03.2013 ob 10:11
Kakšno zavajanje arhitektke Plazarjeve!

uredba: ...kamor sodijo tudi do 150 kvadratnih metrov veliki...

Plazarjeva: ...Absurdno je, da skedenj lahko meri tudi 450 kvadratnih metrov...

Je s to uredbo slučajno prikrajšan kak LOBIJ?
ognjenorezilo
# 13.03.2013 ob 00:12
najprej si preberite uredbo...
vojnaslo91
# 12.03.2013 ob 21:20
bloody_fox # 12.03.2013 ob 21:05

In kaj boš z vinom delal?
Si slišal za "subvencije za posek vinograda". ?
vojnaslo91
# 12.03.2013 ob 21:02
roookie # 12.03.2013 ob 20:58

Tudi mene zanima, kje na obali raste "prvovrstna" kmetijska zemlja.

Kaj nam nuca tisoče hektarjev "prvovrstne" kmetijske zemlje, če je že 10/20/30 let nihče ne obdeluje???
-------------------------------------------------------------------------------------------
Imamo na FDV dosti uporabnega kadra za samooskrbo. Samo brez filozofiranja, na zemlji se dela. (:
vojnaslo91
# 12.03.2013 ob 21:02
roookie # 12.03.2013 ob 20:58

Tudi mene zanima, kje na obali raste "prvovrstna" kmetijska zemlja.

Kaj nam nuca tisoče hektarjev "prvovrstne" kmetijske zemlje, če je že 10/20/30 let nihče ne obdeluje???
-------------------------------------------------------------------------------------------
Imamo na FDV dosti uporabnega kadra za samooskrbo. Samo brez filozofiranja, na zemlji se dela. (:
jezus
# 12.03.2013 ob 20:37
Idiotizem. Tipično SDS-jevska pamet. Torej IQ sobne temperature.
Kmetijsko zemljo bi morali zaščititi in vse črna gradnje zrušiti ali pa jim nabiti orng odškodnino.
felipesko
# 13.03.2013 ob 02:13
No,zdaj pa je Trenta zazidljiva,
izo
# 13.03.2013 ob 00:16
z vsem spoštovanjem, do vseh, ampak 90% komentarjev tukaj je dokaz, da naord več ali manj nima predstave, za kaj se gre oz. kako obsežna in hkreti tako detajlna je prostorsk zakonodaja.

in tole lepo vse skupaj povzame, vse profile.

ne glede na to, da je ta uredba absurdna, jo bom, glede na to, da je veljavni akt v RS, izkoristil.
--------------------------------------------------------------
Pošten odgovor. Delu čast in oblast!


narod bo seveda vedno izrabljal, kar gre njim v "prid" (to o delu rajš ne bi komentiral), ampak ravno zato imamo stroko (oz naj bi jo imeli), da se da skupnim ciljem in strokovnosti prednost pred izkoriščanjem tistega, kar naj bi čuvali.
komsomolec
# 12.03.2013 ob 20:08
škandali in afere janšistov rastejo kot gobe po dežju! sramota sds
barezi
# 13.03.2013 ob 11:00
V SSN so izjavili, da bodo po volitvah v DZ preprečili vsako gradnjo na kmetijskem zemljišču. Tisti, ki so že gradili na kmetijskih zemljiščih pa jih trenutno ščiti sedanji Janšev zakon in Černačeva uredba, pa bodo na koncu veliko bolj obdavčeni kot tisti, ki nimajo gradnje na kmetijskem zemljišču. Nihče se ne bo šlepal na nepravno državo!
NavadniJanez
# 13.03.2013 ob 09:43
Sovražim cehovska združenja!
jast123
# 13.03.2013 ob 09:04
Upam, da bo Klemenčič tudi Černača vzel pod lupo
bob0802
# 13.03.2013 ob 06:36
Očitno je Černač dobil mastno podkupnino v žep.Vse najboljše kmetijske površine bodo očitno pozidavali.Zgini Sds že enkrat iz oblasti,pa nikoli več se ne vrni v parlament.Sds je uničevalka parazit Slovenije
kralj kekec
# 13.03.2013 ob 06:28
Levičar na upravni enoti,mi je dejal,da dokler bo on na stolčku,
ne bomo dobili dovoljenja za nadomestno gradnjo !
Uspelo mu je !
Edini v Sloveniji smo na dovoljenje čakali pet let !!!
Ta isti načelnik si je pa svojo kmetijsko zemljo,
spremenil v gradbeno parcelo in....NEPOŠTENO OBOGATEL !!!
JANKOVIČEV SINDROM !?!
Levičarske hobotnice so povsod !
Slovenija pa trpi naprej !
K_ris
# 13.03.2013 ob 00:04
@kralj matjaž

K_ris
Kaj pa gospodarstvo


Če prav razumem, je po tvoje za gospodarstvo dobro, da imamo še več praznih nepremičnin?
felipesko
# 13.03.2013 ob 20:15
No,no.Malo realnosti ne bi škodilo.Že itak vsi šinfamo,ker so zaradi lobijev legalizirali kupe črnih gradenj iz preteklosti.Smo bogi,ker zidamo. -to je slo pregovor.Na stotine lop za orodje se je spremenilo v gorce in stanovanjske objekte.Kdo bo pa rihtal infrastrukturo?Ni čudno,da imamo,kljub majhnosti velik delež cest na prebivalca,ravno zaradi teh "kmetijskih" gradenj.Če je treba spremenit ali dopolnit zakonodajo,se ne more naredit tak zmazek,ki mu nasprotuje vsa stroka.Ja kaj pa je ministerstvo drugo,kot stroka.Pa kakšne diletante imamo za ministre.Na koncu pa upa še razpravljat in ugotavljat,da ne bo tako hudo,kot zgleda.Potem pa domoljubčki spet pišite kako fajn je delala vlada.Banda pokvarjena.Tele skrbijo naši otroci?Marš.Vse pozidat in poasfaltirat,da bo ja trajno uničen prostor.Mi smo generacija od boga dana in nas ne zanima,kdo bo prišel za nami.Res smo pravi bumbarji.
8s5est
# 13.03.2013 ob 18:59
Sj vemo kakšni kmetijski objekti se bodo zidali. Tako je na Krvavcu pred leti zraslo kar nekaj t.i. staj za živino oz . planinski hlevi, s centralnim ogrevanjem in kopalnicami.
xes
# 13.03.2013 ob 18:53
Seveda se birokratom blede od jeze ... veste koliko izsiljenih podkupnin za gradbena dovoljenja bodo izgubili? Lahko bi celo rekli, da se je za birokrate s to uredbo zares zacela financna kriza ....
NDS
# 13.03.2013 ob 18:03
''Černačeva uredba sprožila apetite. In upor.''

spet bi eni kvazi strokovnjaki služili na račun nekih kvazi prostoskih aktov, zakonov in uredb.

Na kmetiji nič novega, petelin še kar ...
papiga
# 13.03.2013 ob 15:58
No končno si bom postavil senik, ki ne bo večji od 150 m2 in zraven hlev za konja in za potrebe morebitnih turistov bom vse asfaltiral, da ne bodo blatni. Pa da konj ne bo blaten. Idila.
gregaa
# 13.03.2013 ob 13:33
trenutno imamo 800m2 kmetijskih površin na prebivalca, za samooskrbo jih je potrebno cca 2000, povprečje evrope je preko 2000.... neobdelana površina se lahko hitro ponovno uporabi kot kmetijska površina, medtem ko je pozidana površina za kmetijsko dejavnost neuporbana. neobdelani zemljiščem se kakovost bistveno ne slabša, saj je glavna lastnost, ki določa kakovost tal tekstura, ki pa ostja nespremenjena.... struktura se seveda spremeni, kar pa ni kritično. organska snov se kvečjemu poveča...
keketz
# 13.03.2013 ob 12:33
Kakšno je prvovrstno kmetijsko zemljišče, ki ni bilo obdelano že 30 - 40 let?
izo
# 13.03.2013 ob 00:20
Po moje je to trojanski konj in maščevanje SDS tem, ki so sesuli Janševo vlado.
ta praksa ni nova, ne se prvič vtikajo v prostorsko zakonodajo tako na pamet, brez da bi kdaj vsaj skušali povabit stroko zraven.
dobro vemo, koliko so stali njihovi "bombončki", od vrtcev naprej..
vojnaslo91
# 12.03.2013 ob 22:44
ZeK # 12.03.2013 ob 21:44

ne glede na to, da je ta uredba absurdna, jo bom, glede na to, da je veljavni akt v RS, izkoristil.
--------------------------------------------------------------
Pošten odgovor. Delu čast in oblast!
hubert69
# 12.03.2013 ob 21:16
Zadnji poskusi delanja uslug prijateljčkom...
ja.jaz
# 12.03.2013 ob 20:05
V luft so skočili tisti,ki so se okoriščali in si polnili žepe s prejšnjo uredbo.Za vsak mišji ku.ac je bilo potrebno potrdilo,soglasje,dovoljenje.
Bilo je tudi nešteto dolgoletnih nepotrebnih medsosedskih tožb.
Prej je bilo za lastnika dražje,zdaj bo ceneje,hitreje, lažje in bolj funkcionalno bo lahko izkoristil zemljišče.
Olorin
# 12.03.2013 ob 19:51
Hohoho, kakšno klofuto bo dobil Černač od šefa - a mogoče ne ve kakšen ljubitelj golfa je Herr Majer?
Whisperer
# 14.03.2013 ob 12:54
Seveda se lahko Černač zgovarja na neprištevnost ! Snif ! Snif !
Vidni član SDS gojil konopljo
Vir / Avtor: Mojca Marot
13. marec 2013
Celjski kriminalisti so zaradi gojenja konoplje ovadili 36-letnega moškega, doma z območja Dravograda. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je dejanja osumljen nekdanji policist, celo pripadnik posebne enote policije Gregor Kac, ki je obenem vidni član stranke SDS in družinski prijatelj nekdanje poslanke Alenke Koren Gomboc.
Šentvid
# 14.03.2013 ob 08:50
Černač !
"...kmet lahko dovrišče površine 300 m.kvadratnih lahko asfaltira brez gradbenega dovoljenja."
Ja, lahko potem mu je rit v Italiji a nos na Hrvaškem.Če ima odprta usta potem je prepih.
poomah1900
# 13.03.2013 ob 23:58
Ta uredba lepo kaže, kako primitiven je Černač. Stvari ne razume in jih spreminja samo, da se spreminja, posledic pa ne predvidi. Predvidevajo jih ostali, vendar Černač misli, da je on najpametnejši in vse ignorira. Zadeva bolj spominja na kakšnega Kim Jonga kot pa na ministra demokratične države.
Kazalo