V stranki sicer načelno podpirajo spremembe delovnopravne zakonodaje, a nasprotujejo spremembam zakona o delovnih razmerjih. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
V stranki sicer načelno podpirajo spremembe delovnopravne zakonodaje, a nasprotujejo spremembam zakona o delovnih razmerjih. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič

Predsednik stranke Karl Erjavec je pojasnil, da so z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Ivanom Svetlikom omenjeno točko že skušali rešiti, a je minister vztrajal pri novem načinu, ki pri usklajevanju v enakem razmerju upošteva rast plač in inflacijo. Zato so se z ministrom dogovorili za ustanovitev delovne skupine, v kateri bodo tudi predstavniki DeSUS-a in Zveze društev upokojencev Slovenije.

Ne bodo privolili v predlagano usklajevanje pokojnin
Erjavec je opozoril, da v razmerah, v katerih 120.000 upokojencev prejema pokojnino od 100 do 400 evrov, ne morejo privoliti v zniževanje pokojnin. DeSUS je sredi maja že napovedal, da bo, če bo koalicija vztrajala pri t. i. švicarskem modelu usklajevanja pokojnin, začel postopke za izstop iz koalicije.

V stranki načeloma podpirajo spremembe delovnopravne zakonodaje, ki jih je v torek sprejela vlada, imajo pa pripombe na predlagano novelo zakona o delovnih razmerjih, ki slabša položaj starejših delavcev v primerjavi z mlajšimi. Stranki se to zdi nesprejemljivo, zato tega zakona ne bodo podprli.

V DeSUS-u zaskrbljeni nad rebalansom proračuna
Erjavec je izrazil zaskrbljenost nad rebalansom proračuna, saj se bojijo, da bo šlo pri posegu v investicije za tiste investicije, ki ustvarjajo nova delovna mesta in prihodke v proračun. V stranki menijo še, da vlada preveč dela za omejevanje odhodkov, premalo pa je ukrepov za večanje prihodkov. Glede plinskih terminalov v stranki pravijo, da bi bilo treba v primeru nerazumne rešitve nad Italijo s tožbo in drugimi pravnimi sredstvi, ki jih ima Slovenija na voljo.

Predsednik stranke se je dotaknil tudi izidov nedavnega referenduma o arbitražnem sporazumu in dejal, da upajo, da bodo vse politične stranke stopile skupaj in oblikovale enotna stališča, ki so potrebna za uspešno argumentiranje v arbitraži.