Slovenija

Poudarki

  • Ferenc: Iskanje prikritih grobišč je zaustavljeno
  • Jamnik: DNK-analize se ne opravljajo
  • Štrovs: V Hudi Jami še poteka preiskava
  • Poimenovanje ulice po Titu sprožilo burne odzive
  • Türkova izjava o drugorazrednosti lani razvnela duhove
  • Jamnik pozval Zvezo borcev za odvezo molčečnosti
Poboji
Odkritje posmrtnih žrtev povojnih pobojev v Hudi Jami je močno odjeknilo v javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Ferenc
Če imamo Slovenci glede Srebrenice jasno in enotno stališče, da gre za zločin, ne glede na to, da ga del srbske politike upravičuje, pa je naše mnenje drugačno, ko odkrivamo v naših jamah, breznih in jarkih prikrita grobišča, ki več kot pol stoletja niso smela obstajati. Pri pristojnih je opaziti nelagodje, omalovažuje se iskanje prikritih grobišč in strokovno delo se hitro politično popredalčka, opozarja Ferenc. Foto: MMC RTV SLO
Pavel Jamnik
Vodja policijske akcije Sprava Pavel Jamnik, ki išče storilce povojnih pobojev, je maja lani pozval Zvezo borcev, naj svoje člane odveže molčečnosti. Na srečanju ob obletnici Hude Jame pa je pojasnil, da se DNK analize na opravljajo, zato tudi niso identificirali še nobene žrtve v Hudi Jami. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk, Borut Pahor in Pavel Gantar
Predsedniki države, DZ-ja in vlade so se poklonili žrtvam v Hudi Jami. Foto: MMC RTV SLO
       Huda Jama je še bolj huda, kot sem mislil. Simbolna dejanja in govorjenje o spravi nas ne bodo rešila. Postavljati spomenik, medtem ko imamo še toliko neraziskanih prikritih grobišč, je floskula in metanje peska v oči.       
 Zgodovinar Mitja Ferenc
       Ne samo, da imamo zločin brez zločincev, ampak imamo tudi žrtve brez grobov, in to dvajset let po demokratičnih spremembah in spravni slovesnosti v Kočevskem Rogu. Kdo iz vrhov slovenske izvršne oblasti bo zastavil besedo, da se žrtve odkopljejo in dostojno pokopljejo?       
 Mitja Ferenc
       Koliko so v slovenski družbi zasidrani civilizacijski standardi, ki veljajo že iz stare Grčije? Prepričanje, da so bile vse žrtve krive, če so bile pobite, da so bili izdajalci, ki so zaslužili smrt - vse to so nesprejemljive poenostavitve. O krivdi in grehu ne morejo presojati morilci.       
 Mitja Ferenc
VIDEO
Prva obletnica odkritja H...

Dodaj v

Dežman: Huda Jama - Pompeji totalitarne grožnje

Mineva eno leto od grozljivega odkritja
3. marec 2010 ob 06:26,
zadnji poseg: 3. marec 2010 ob 20:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Iskanje prikritih grobišč je ustavljeno, opozarja zgodovinar Ferenc. Pojasnil je, da sta ministra Svetlik in Širca obljubljala nadaljnje raziskovanje. "A ostalo je vse le pri obljubah."

Pred letom dni so v rudniku v Hudi Jami odkrili več sto mumificiranih posmrtnih ostankov žrtev pobojev ob koncu druge svetovne vojne. Ob obletnici odkritja je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije potekalo srečanje, ki sta ga organizirala muzej in Študijski center za narodno spravo. Na srečanju je vodja evidentiranja prikritih grobišč Mitja Ferenc opozoril, da je iskanje prikritih grobišč ustavljeno.

"Svetlik in Širca nista izpolnila obljub"
Kot je zatrdil, se lani sondiranja oz. potrjevanja novih grobišč sploh niso izvajala. Prav tako ni mogoče več izpopolnjevati baze podatkov o grobiščih. Obljube ministrov za delo in kulturo, Ivana Svetlika in Majde Širce, o nadaljevanju del se niso uresničile. Po Ferenčevih besedah je vlada šele potem, ko je na dan spomina na mrtve opozoril na dvoličnost politike, za ureditev Hude Jame namenila skromna sredstva.

"Huda Jama - slovenska Srebrenica"
Predsednik vladne komisije za prikrita grobišča Jože Dežman je na srečanju ob obletnici odkritja pojasnil, da je imelo odkritje velik odmev tudi v mednarodnem prostoru. Tako so v Frankfurter Allgemeine Zeitungu Hudo Jamo označili kot Pompeje totalitarne grožnje, avstrijski mediji pa so o Hudi Jami pisali kot o slovenski Srebrenici.

Predsednik komisije je tudi povedal, da je leta 1984, "v času Tomaža Ertla", predsedstvo Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije sprejelo sklep, da se je treba odzvati na pojave posameznikov, ki načenjajo povojne poboje, zlasti usmrtitve slovenskih domobrancev. Zato je bila ustanovljena tudi komisija, obenem pa je potekala tudi akcija SDV-ja, ki je identificirala komandante zbirnih centrov na Teharjah in v Šentvidu pri Ljubljani.

"Med temi komandanti je bil tudi Milan Venišnik, nekdanji pooblaščenec za Ozno, ki je konec leta 1984 domnevno storil samomor. Družina je zahtevala o njegovi smrti preiskavo, ki pa ni bila opravljena," je povedal. Dežman je na srečanju prebral Venišnikove besede, da je naredil tragično napako in da je povojne dogodke potisnil v podzavest. Po Dežmanovih besedah so Venišnikove besede "jasen in logičen odgovor na perfidno strategijo Janeza Stanovnika, da je šlo pri povojnih pobojih za maščevanje".

"Tudi ta vlada naklonjena reševanju tega vprašanja"
Vodja sektorja za vojna grobišča na ministrstvu za delo Marko Štrovs je na srečanju v muzeju pojasnil, da v Sloveniji nimamo samo Hude Jame, ampak je vsaj še 594 drugih prikritih grobišč, ki jih je prav tako treba urediti. Kot je pojasnil, bodo letos in naslednje leto sistematično pregledali prikrita grobišča.

"Tudi ta vlada je naklonjena reševanju tega vprašanja. Če bo tudi v izvršilni fazi izvedeno tisto, kar je načrtovano, bo to korak naprej," je zatrdil in poudaril, da Hude Jame ni mogoče več prikriti, tako kot je bila prikrita v času, ko je bil direktor rudnika nekdanji pooblaščenec Ozne, ki je zazidal dostop do grobišča.

"Obupani odzivi, ki kažejo moč odkritja"
Dežman je za MMC pojasnil, da je odkritje prikritega grobišča v Hudi Jami pri Laškem v slovenski družbi sprožilo intenzivno razpravo. Glede odzivov, ki so sledili odkritju, denimo na poimenovanje ulice v Ljubljani po voditelju jugoslovanske komunistične diktature Josipu Brozu - Titu, pa je Dežman dejal, da so to obupani odzivi, ki kažejo na moč odkritja grobišča.

Za Hudo Jamo 430.000 evrov
Štrovs je za MMC povedal, da je Huda Jama še vedno zaprta, ker tam poteka sodna preiskava. Zato tudi ni mogoče uresničiti končne ureditve. "V tem času, ko je bila preiskava ustavljena zaradi zahtev rudarske inšpekcije, so se urejali drugi prostori, predvsem dostopi do grobišča," je pojasnil.

Po besedah Štrovsa je vlada že sprejela informacijo o ureditvi Hude Jame. Po tej informaciji naj bi se znotraj rudnika uredilo grobišče za najdene posmrtne ostanke, ki bi jih priredili v kostnico. "V proračunu za leto 2010 in po programu za urejanje prikritih grobišč, ki ga je sprejela vlada, bo namenjenih 430.000 evrov ministrstva za delo. V to vsoto pa niso vključeni stroški za sodno preiskavo, ki se bo še nadaljevala," je še dejal.

Med žrtvami tudi ženske
Kot je znano, so trupla oz. od 200 do 300 mumificiranih posmrtnih ostankov v Barbarinem rovu v Hudi jami odkrili 3. marca lani. Preiskovalci do zdaj na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom. Po besedah zgodovinarja in vodje sondiranja prikritih grobišč Ferenca so do zdaj iz rudnika odnesli 726 trupel moških.

Po Ferenčevih besedah so na petih metrih v prvem jašku, ki je globok okrog 48 metrov, do zdaj odkrili čez 300 trupel, kar pomeni, da je v tem jašku še okoli 2.500 trupel. Od tega je predvidoma deset odstotkov žensk. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku. Kdo so žrtve, zakopane v Barbarinem rovu, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši.

Za Titovo ulico in proti njej
Odkritje je imelo velik odmev v slovenski javnosti in politiki. Še burnejše odzive je sprožil predlog SDS-a, podan nekaj dni po grozljivem odkritju v Hudi Jami, da bi preimenovali vse ulice in trge, ki nosijo Titovo ime, in da bi umaknili Titove kipe v muzeje.

Kot odziv na to pobudo največje opozicijske stranke je namreč ljubljanski mestni svet, v katerem imajo večino levousmerjene stranke, sklenil, da eno izmed ulic poimenuje po Titu. Ta odločitev je sprožila ostre proteste desno usmerjenih strank, ki so opozarjale, da ni primerno poimenovati ulico po nekdanjem komunističnem diktatorju, ki je odgovoren za povojne poboje, tudi v Hudi Jami. Proti poimenovanju je Mlada Slovenija (MSi), podmladek Nove Slovenije (NSi), tudi začela zbirati podpise državljanov, na koncu jih je zbrala več kot 5.000.

Da so se povojni poboji dogajali pod poveljstvom Tita, je potrdil tudi predsednik Zveze borcev Janez Stanovnik, ki pa je prepričan, da je bila pravna utemeljitev povojnih pobojev zasnovana na odločitvi antifašistične zveze oz. voditeljev zavezništva Roosevelta, Churchilla in Stalina. Temu sicer nekateri zgodovinarji oporekajo.

Türkova izjava o drugorazrednosti buri duhove
Z odkritjem v Hudi Jami pa je povezana tudi afera glede izjav predsednika države Danila Türka o drugorazrednosti. Pred svojim govorom na proslavi v Trbovljah ob dnevu žena je namreč Türk na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Hudi Jami, odvrnil: "O drugorazrednih temah ne bom govoril."

Pozneje je trdil, da je bil napačno razumljen, saj naj bi rekel, da so drugorazredna tema politične manipulacije v zvezi z odkritjem grobišča, ne pa samo odkritje. Obenem je zatrdil, da ta zločin najostreje obsoja, kakor tudi obsoja vse medvojne in povojne poboje. Na dan spomina na mrtve pa je Türk skupaj s premierjem Borutom Pahorjem in predsednikom DZ-ja Pavlom Gantarjem položil venec pred grobiščem.

Aleš Žužek
Prijavi napako
Komentarji
hervard
# 03.03.2010 ob 06:33
Samo če bomo zazčiščili z preteklostjo, lahko računamo z svetlo prihodnostjo.
knjiga5
# 03.03.2010 ob 06:56
Ertl in Turk sta gotovo lepo tiho.
mihas
# 03.03.2010 ob 07:58
Umrlih ne bo nihče obudil, a ignoranca in s tem tiho podpiranje povojnih pobojev dela politične scene v Slovenija ne pelje k spravi, tako kot nagrajevanje vodij bivših represivnih organizacij. S preteklostjo lahko razčistimo le tako, da vsak svoje napake priznamo in jih javno obžalujemo. Urejena preteklost je temelj za prihodnost.
mravljica
# 03.03.2010 ob 07:45
Yayo
In ti bi moral bit udeležen v 2. svetovni vojni, da bi videl, kako so ljudje med vojno trpeli, pa ne bi govoru takih neumnosti. Vojna ni računalniška igrica in v njej vedno trpijo nedolžni zaradi interesov bogatejših in s tem vplivnejših.
Ulikses_
# 03.03.2010 ob 07:31
grozljiv zločin

sprave ne bo, nikoli, ker ni mogoče, da bi do nje prišlo.
skcaminoreal
# 03.03.2010 ob 07:42
Yayo:
Pri odkrivanju izgovorov za poboje in množična morišča najbolj pomaga propaganda - bolj je nagnusna in bolj so njene laži neverjetne in v nasprotju z najbolj poreprostimi dejstvi, več Yayotov verjame. Propagando je treba zajemati na tešče z veliko žlico in ob vsaki priliki, tudi če jo pes na repu pritrese.
Potem rezultati ne morejo izostati: Yayoti sveto verjamejo vsaki črki, krvavi zločinci se spremenijo v prostodušne angele, ki jih je treba neprestano slaviti, njihove nesrečne žrtve pa v klete sovrage z devetimi življenji, na katere seveda pade tudi vsa krivda za vse hudo na tem svetu s poboji in morišči vred.
Peter F.
# 03.03.2010 ob 08:44
Kaj pa pričakujete od državnega vodstva ki odlikuje Ertla. Četrtorazredna tema so mrtvi Slovenci. Ker niso "naši".
meri.m
# 03.03.2010 ob 08:06
Grozote in zločini še niso vsi odkriti. Otroci in vnuki odgovornih za te zločine nam pa še vedno krojijo življenje.
mihas
# 03.03.2010 ob 08:26
szajec. Opravičevanje pobojev z zelo neprijetno človeško lastnostjo, kot je maščevanje je po štiri letni vojni mogoče tudi delno resnična. Poboji kar vse na počez (v jamah niso samo beli, plavi, črni.. ampak tudi zelo veliko otrok, žena in neopredeljenih nedolžnih ljudi) pa ni samo maščevanje. Tudi zamolčanje teh dejan kaže, da izvajalci nimajo ravno čisto vest. Spremeniti sedaj ne moremo dejansko skoraj nič, samo nehajmo si zakrivati oči in priznajmo to dejanje, ki je bilo vsaj do dela umrlih krivično oz. zločinsko.
mihas
# 03.03.2010 ob 09:27
szajec. Očitno jih ni v Barbara rovu, so pa zato v drugih jamah širom celotne Slovenije. Na čelu pa dejansko nobenemu ne piše ali je kriv ali nedolžen je pa zagotovo mrtev in to na podlagi nasilnega dejanja. Kdo je kriv ali nedolžen ponavadi odloča sodišče, vedo pa verjetno tudi rablji, ki pa vstrajno molčijo. Le zakaj že Mitja?
Anonimni12
# 03.03.2010 ob 10:04
SKing
3. marec 2010 ob 09:36
Prijavi neprimerno vsebino
---
ja vsekakor ne pomaga to, da takoj po odkritju morisca, tiste ki so vsaj objektivno odgovorni (tito - partija) nagradimo na ta nacin, da jih povelicujemo in jim postavljamo ulice. To je skrajno zaljivo do umorjenih in je tako, kot bi se poscal na njihove posmrtne ostanke, poteptal njihove gorbove in jih popljuval. Kaj to govori o nasi druzbi? Nic vec kot to, da ne poznamo niti tiste osnovne pietete do umrlih.
mihas
# 03.03.2010 ob 08:40
Resnica boli dejansko tiste, katerih sorodniki ležijo v teh jamah, katera resnica pa boli druge pa ne vem. Janeza Stanovnika mogoče boli glava, ker se v vsakem javnem nastopu vse bolj in bolj zapleta v svojih dvoumnih izgovorih za dejanja, ki jih ne dolgo nazaj sploh ni hotel videti.
pinokioc
# 03.03.2010 ob 08:17
pri spravi se od ljudstva zahteva, da se domobrancev ne tretira več kot izdajalce oz. kot pomočnika okupatorjev, a hkrati se mora partizane obsoditi kot revolucionarske morilce..
Sprava bo možna ob opravičilu predstavnikov domobrancev (Cerkve) za storjeno izdajstvo, deportacije in poboje civilistov do slovenskega naroda, bivši komunisti pa se morajo opravičit za nelegalne povojne poboje nad slovenskim prebivalstvom oz. poboji na slovenskih tleh iz strani slovenskih komunistov.

Drugače se sprava ne more udejanjit in vsako drugačno interpretiranje sprave je nesmiselno in nemogoče. To vedo in eni in drugi, zato naj nas ne vlečejo več za nos.
nr.1
# 03.03.2010 ob 20:37
Odnos naše oblasti do zgodovine in resnice se vidi na obnašanju politikov - sama aroganca,
-mikos-
# 03.03.2010 ob 20:23
Žal mi je, da mi resnico sproti zbrišejo, vse bedarije pa ostanejo.

Resnica vedno pride sama, je res zelo grda, sploh pri nas v SLO.

Zakaj ? Ker ste zgubili stik z njo. Laž lopovščine vladajo

in zločin kraljuje. Vrednote so padle na nivo, ki oničuje še dobro.

Huda jama je grob mučenikov in zločincev.

Prav tega bi se morali zavedat na vrhu oblasi, ker jih ravno to čaka.
primmy
# 03.03.2010 ob 19:11
Za Hudo Jamo 430.000 evrov

Ja, to je potrebno povdariti, to je kar velik strošek glede na to da gre za drugorazredno temo.

Je pa po drugi strani fajn, da bomo kupili vodni top za pol miljona.
franzz
# 03.03.2010 ob 17:31
b3dan3c Spet tema za forum oddelek podmladka sds...

Z zločini se nihče ne hvali, razen podmladkov in koalicije SD, ZARES, LDS, DESUS, tovariši, kot so Kućan, Turk, Stanovnik. Za vas levičarje razne znane ljubljanske garaže in poboji brez kakršnih koli obsodb niso tema, ki bi jo obelodanili, to je vaš privilegij, da se s tem naslajate.
Jurček
# 03.03.2010 ob 13:56
rdeči baron!

V zahodnoevropskih državh niso pobijali premožnih in jim zakonito kradli premoženja, zato je pri njih videti večji napredek kot pri nas.

To je izjemno pomembno. Večina močnih podjetij v razvitem svetu se je razvila iz majhnih družinskih obrti. In to v več generacijah. Na tako imetje lastniki gledajo tudi povsem drugače, kot pa na tako, ki jim je padlo iz neba.

V Sloveniji je bila ta nit prekinjena takoj po 2. vojni. Od zdravega slovenskega kapitala ni ostalo nič. Čisto nič!

Z nekaj izjemami imamo le tranzicijske kapitaliste. Pridobljenega ne spoštujejo pa še gospodariti ne znajo. Še mnogo slabše bo!
konecteme
# 03.03.2010 ob 10:08
Da bi preimenovali vse ulice in drugo kar nosi titovo ime, bi bil le droben kamenček na poti k normalnosti, ki pa jo pod pasjo koalicijo ne bomo doživeli.
vidim
# 03.03.2010 ob 09:11
Huda jama pač kaže na vso nagnusnost komunizma. Zemlja mora zaradi takih ljudi, ki se vzpenjajo na vodstevene položaje še dolgo ostajati pekel.
Vseeno je upanje in to je karmična izravnava, ki se večinoma zgodi po smrti. Potem pa se nekateri čudijo zakaj se ljudje rodijo spake z najbolj nemogočimi okvarami. Ni smrt huda, hudo je trplenje v času življenja.
Kaj je sprava? Verjetno to, da se v ljudeh zbudi čustvo sočutja. Dokler ni tega pa se lahko bojimo novih izbruhov norosti pri teh, ki dajejo znake kot, da so navidez kultivirani.
Če se lahko kaj takega zgodi? Kako je bilo ti možno v Ruandi ali v Bosni? Med nami še vedno hodijo ljudje, ki so v svojem bistvu hudiči in take stvari lahko prebudijo že majhne priložnosti.
V prihodnosti je vseeno upanje, saj se že kažejo zametki zlate dobe, ko se bodo slabe duše le težko inkarnirale na Zemlji, trenutno pa je žal prav takih duš tukaj ogromno.
xpact99
# 03.03.2010 ob 08:17
@szajec: nihče takrat ni imel pravice obsojat izdajalcev, saj je bila oblast nelegitimna, pridobljena s pohodom na oblast med vojno! Ljudje so se takrat obračali na več strani, ker je danes povsem jasno, da komunistični režim ni Sloveniji prinesel nič dobrega in zato me sploh ne preseneča, da so ljudje iskali druge alternative!
sema
# 03.03.2010 ob 21:17

Koliko so v slovenski družbi zasidrani civilizacijski standardi, ki veljajo že iz stare Grčije? Prepričanje, da so bile vse žrtve krive, če so bile pobite, da so bili izdajalci, ki so zaslužili smrt - vse to so nesprejemljive poenostavitve. O krivdi in grehu ne morejo presojati morilci.Dr. Ferenc, podpišem!
Beleladje
# 03.03.2010 ob 18:28
Rdeči, po tej logiki bi morali tudi te, ki DANES izdajajo svoj narod, na tako grd način vkraj spravit! ??????????

No go - utemeljitev vnaprej neuspešna.
meri.m
# 03.03.2010 ob 17:03
Glede na nekatere komentarje me oblije groza, da obstajajo med nami še ljudje,ki jih taki dogodki ne ganejo in jih poskušajo celo opravičevati.

Da ne govorim o zločincih, ki nekateri še živijo in imajo še vedno toliko moči in družbenega vpliva, da se jih niti zaslišati ne sme.
Sramota - kje živim?
rdeči baron
# 03.03.2010 ob 13:34
naj bo vsem jasno, ker so komunisti pobili vse premožne in napredne smo danes tam kjer pač smo. Štirideset let so komunisti nosili breme morije v sebi in o svojih podvigih niso smeli govoriti. Poboji pa so pri ljudeh vzbudili strah do oblasti - komunistične, ki je imela takšno moč, da te usmrti, če si njen nasprotnik. V zahodnoevropskih državh niso pobijali premožnih in jim zakonito kradli premoženja, zato je pri njih videti večji napredek kot pri nas.

Čas je , da bivši oblastniki in njihovi potomci spoznajo prevaro ljudstvu, na podlagi katere so

vladali štirideset let. Vsi delamo napake, in potrebno jih je priznati. Če je razum in volja ji je

tudi odpustiti, takrat so bili pač takšni časi. Vsi ki so kakorkoli vpleteni pa naj se umaknejo iz

javnega življenja, saj že z samo prisotnostjo, kažejo, da sploh ne priznajo svojih napak, z

svojimi izjavami in obnašanjem pa prikazujejo poboje , kot edino prav, kar se nikjer v svetu

nebi smelo dogajati. Zveza borcev razpustite svejo organizacijo in s tem pokažite svoj

doprinos k obžalovanju vsega storjenega slovenskemu narodu.

Podpišem.
Jurček
# 03.03.2010 ob 13:18
Nič ne pomaga, dragi titoljubci. Resnica je znana.

Spomnim se soseda, komunističnega rablja. Kot petelin na gnoju se je šopiril, oblečen v partizansko uniformo na kakšni proslavi. No, potem se je pa izvedelo, kaj je počel tam pri Sv. Duhu. Umrl je težko in osamljen. Kot človeška razvalina.

In enkrat mi je rekel: "Več kot 100 sem jih. Pa ne s puško. S krampom sem jih potolkel. Umrl mi je vnuk! Vidiš, to je pa kazen."

Ja! Naš Tito. Naš ljubljeni tovariš Tito. Po Titu, Tito. TITO! Amen.
meri.m
# 03.03.2010 ob 09:12
Dokler bodo borci še vedno poveličevali svojo vlogo v 2.SV in proslavljali pravljične dogodke iz tistih časov in celo svoje zločine, na drugi strani se pa nebo smelo opozarjati na resnico in dejstva sprave ne more biti.
Beleladje
# 03.03.2010 ob 16:48
Problem je v tem, da je DUH teh krvnikov še vedno živ! Mentaliteta! O tem govorimo. Kontinuiteta ni bila nikoli prekinjena! - tako se zdaj volkovi skrivajo v preobleki jagnjet. Kdor ima oči za to, da gleda, in ušesa za to, da sliši, predvsem pa srce za to, da ČUTI, jih itaq prepoznava. VSE VEČ Slovencev jih je že prepoznalo.

A ti RES ne vidiš, kako neodgovorno ravnajo z našim denarjem?? Seveda, saj niso nikoli delali! Kdor nikoli ni delal, denarja tudi ceniti ne zna! Vse, kar imajo, so nakradli - in pred njimi njihovi predniki... Njim ni problem, odštet 1,2 milijona nekomu za en nasvet; njim ni problem odštet znancu milijone in milijone NAŠEGA denarja za svoje pisarne, in tako naprej brez mej...

Povej mi odkrito: Si RES želiš, da imajo TAKI kaj z vrtcem tvojega otroka???????????????????????
bk74
# 03.03.2010 ob 16:30
No in nacizem in komunizem sta človeško zlo oba elementa imata v sebi osnovni element prek trupel do oblasti, to je pokazal napad na Poljsko ko sta jo oba režima istočastno napadla in si jo delila, torej ni samo Hitler začel svetovno vojno jo je tudi komunistični Stalin, zakaj se je pa Tito njegov učenec, sprl z njim je pa zopet vprašanje samo zaradi oblasti.
pogumno srce
# 03.03.2010 ob 16:26
mago
3. marec 2010 ob 16:09

Ja z diskriditiranjem spreobrnjencev, kot je gospod Jože Dežman, ne boš veliko dosegel.

Res je, kot je napisal eden od odeležencev tega foruma, komunistični opranoglavci ne prebolite in ne spite zaradi takšnih ljudi.
Zato strah pred izpovedjo resnice, pričanjem v korist sprave v Sloveniji s strani ljudi, ki so prostovolno ali pod prisilo sodelovali v komunistični revoluciji. Prav ti revolucionarji, so vodili povojne poboje na čelo s Josipom Brozičem. Ti ljudnje imajo travme, jedo tablete, umirajo, ne da bi se opravičili za storjene svinjarije.
becool40
# 03.03.2010 ob 15:16
DREADLORD

"Misli širše"

Drugače pa vsak narod mora razčistiti s preteklostjo oz. na takšen način kot bo razčistil, takšno prihodnost bo imel. V Evropi je več takšnih primerov:

Nemčija: Prepoved poveličevanja nacizma, prepoved skrajnih desničarjev in razširjanja EP materiala, zanikanje holokavsta kot kaznivo dejanje . Rezultat je sodobna demokratične država z zelo visoko svobodo posameznika in relativno dobra sociala

Rusija: Bivši KGB na oblasti, simpatiziranje z bivšim režimom, poskusi rehabilitacije Stalina. Rezultat: nesvoboda in podrejanje medijev, ubiti novinarji, državljanska vojna, tajkuni, ki ne vejo kako bi se preseravali vs. ogromni armadi revežev, kljub največjim naravnim bogastvom, zatiranje in zasmehovanje opozicije (Kasparov), mafijska sprega poliitike, različna pravna merila za različne državljane........

In še retorično vprašanje.
Bližje kateremu polu lahko uvrstimo našo državo?

Zato je pomembno brskanje po kosteh, so opomin nesvobodnim režimom, so zapis in svarilo zgodovine in v našem odnosu do kosti je zapisana naša prihodnost.
kmetozar
# 03.03.2010 ob 15:16
@DREADLORD: okupirani smo bili v začetku aprila 1941, komunistična partija je šele konec aprila ustanovila PiF, skladno s programom uperjeno tudi proti "angloameriškim imperialistom". V luči zavezništva med Stalinom in Hitlerjem preko sporazuma Ribbentrop-Molotov je šlo za prvo deklarirano kolaborantsko strukturo, Komunistična partija Slovenije pa je kot njena ustanoviteljica svojim članom vse do napada Nemčije na SZ junija istega leta prepovedovala oboroženo delovanje proti tedanjim zaveznikom - okupatorjem Nemcem. Za razliko od KP, ki je 22. junija po navodilu Kominterne ukazala članom odpor in PiF preimenovala v OF, so se TIGRovci in četniki okupatorjem uprli takoj ob okupaciji, pri čemer je šlo pri TIGRu za nadaljevanje protifašističnega odpora z najdaljšo zgodovino v Evropi.
rdeči baron
# 03.03.2010 ob 14:04
Odkriti, žrtve in krvnike imenovati.
Krvnike pred sodišča,
žrtve dostojno pokopati, da ne bodo pozabljene, tako kot ne smejo
biti pozabljeni borci NOB.

Naj počivajo v miru.

Mi pa začnimo ustvarjati za bodočnost našioh vnukov.

Amen.
sapljan
# 03.03.2010 ob 12:52
@Naš Tito

Res so redki, a tisti vam parajo živce in jih sanjate podnevi in ponoči.
Anonimni12
# 03.03.2010 ob 12:43
TITO = HITLER = STALIN = MUSOLINI
ledolomilec
# 03.03.2010 ob 10:02
Če že za krvnike in nadrejene ne bo kake božje sodbe, je pa vsaj vest, ki jih peče in žge ali pa jih je do njihovega konca. Verjemite, da trpijo. In prav je tako.
kmetozar
# 03.03.2010 ob 09:53
@SKing: gre za to, da se otroci, v kolikor se bodo tudi v prihodnje v šolah učili zgodovino, seznanijo z vsemi dejstvi, ustrezno kronologijo in nehajo dobivati čebelice za naše "pravljice o rdeči kapici in hudobnem volku ..." Je pa res, da je večina Slovencev za kaj več kot posplošeno izjavo preneumna ali prelena. Če bi veljalo preprosto pravilo, da si o stvareh, za proučevanje katerih nisi pripravljen žrtvovati velikega dela svojega časa (ob predpostavki poizkusa objektivnega pristopa), tiho, ne bi imeli tehle brezplodnih debat.
Anonimni12
# 03.03.2010 ob 09:44
pinokioc
3. marec 2010 ob 08:17
Prijavi neprimerno vsebino
---
kaj pa povojno dogajanje, represija in v bistvu isto izvajanje cistk, kot sta jih izvajala SS in gestapo? Cascenje komunistov za zmago, je tako, kot bi na primorskem castili nacije, ki so prisli, ko so se umaknili fasisti. Navsezadnje se je fasizem s prihodom nacijev umaknil. Pa vendar kaka je bila korist od tega, ce se je nadaljevala prejsnja zgodba: pregoni, mucenja, poboji ... In titova vojska ni bila nic drugacna od nacijev ali pa fasistov. ce si bil tiho si bil dokaj ok, ce slucajno nisi imel prevec premozenja, ker potem so te pa lepo mirno odpeljali v titovo rupo, kjer so te lepo s plinom uspavali in zazidali!
SKing
# 03.03.2010 ob 09:36
Lahko vprašam - in KAJ bi sedaj pravzaprav bilo potrebno narediti glede tega?

Mislim - tisoče komentarjev, člankov, razprav o tem. Lahko jaz vse skupaj vprašam - kakšna je vaša rešitev, da bo ljudstvo zadovoljno?

Ker kot vemo - mrtvih se ne da obuditi, zločinov pa ne izbrisati.
sapljan
# 03.03.2010 ob 08:53
Zgleda da pri nas še ni konec 2.svetovne vojne....

Povej to Turku in pasji koaliciji
kohar38
# 03.03.2010 ob 08:45
Zgleda da pri nas še ni konec 2.svetovne vojne....
prepovz
# 03.03.2010 ob 08:20
Kaj je pomembno pri zgradbi hiše? Temelji!
To državo, pa tud prejšnje so zgradili na lažeh, ustvarjanju prividov, krvi, zato smo danes tu! Nič ne zgleda, da bo kaj boljše, ker so stvari še zmerom samo črno - bele, tatovi pa na položajih.
alpe3
# 03.03.2010 ob 21:49
endvatriloviKdaj bomo rekli "bobu bob"?

Pa sojenje bi bilo nujno. Nenazadnje imamo več 10.000 tisoč "borčevskih penzij", torej le niso še vsi mrtvi?


Res je, res je pa tudi, da vsi borci niso bili zločinci... Res pa je, da so bili vsi tisti, ki niso zagovarjali komunistično-boljševističnih zločincev tako ali drugače odpisani, zlorabljeni...
alpe3
# 03.03.2010 ob 21:45
Snecer: In zanimivo da RKC še danes nekaznovano deluje na naših tleh.

Ja, res zanimivo, kajne!? Zakoplji se v knjige in linke, pa preštudiraj, kako je to sploh možno? Potem pa tudi nas razsvetli s svojimi odkritji... :)
endvatrilovi
# 03.03.2010 ob 21:23
Kdaj bomo rekli "bobu bob"?

Pa sojenje bi bilo nujno. Nenazadnje imamo več 10.000 tisoč "borčevskih penzij", torej le niso še vsi mrtvi?
Beleladje
# 03.03.2010 ob 18:06
Rdeči, v SVOJI hiši si niti Lili Marlene nisem upala zapet... ker sem malo bolj glasna :)
rdeči baron
# 03.03.2010 ob 17:39
Opravičila za pobijanje ljudi "kar tako" ni. To naj bi veljalo danes, to naj bi veljalo tudi za obdobje 2. svetovne vojne, prve svetovne vojne ...

Ker bolj ali manj ne verjamem v čiste strani (o domobrancih tako ali tako veliko slišimo, partizani pa po moje tudi niso bili kaj boljši - to pravim, čeprav so bili moji stariši partizani, sicer nepomembni, a vseeno), bi bilo zgodovinsko higienično povedati koliko jih je kdo kje pospravil in vse skupaj lepo pokopati. To smo dolžni našim prednikom. Sojenja so na žalost nesmisel, saj ne bodo doživela epiloga ... Vsaj v tem času ne!

Kdo pa je bil česa kriv, to pa zaenkrat bolje da pozabimo, saj nepristranskih ni. Ena stran očita domobrancem sodelovanje z okupatorjem, tudi naši komunisti so se v času svojega "izobraževanja" v Rusiji v času med obema vojnama učili bolj ali manj svinjarij, ki jih je takrat počela Rusija naokrog. Nenazadnje je bila le-ta takrat tudi v paktu z Nemčijo.

Skratka. Metati nekaj kar naprej nekaterim pod nos je zgodovinsko zelo primitivno in nestrokovno.
In skrajni čas je, da pozabimo na pridobitve revolucije (sedaj se to menda imenuje drugače) in s temi traparijami zastrupljamo mlade. Vsak, ki je živel v Jugi in ni bil ravno "na funkciji", hkrati pa je poznal tudi stvari na drugi stran Alp, ve, da smo živeli v bedi. Vem, kako smo se že otroci bali na avtobusu reči kakšen vic o Titu, ker je bila v zraku grožnja, da bodo koga pospravili.
Je pa tudi zelo res, da so navadni ljudje po vojni vedeli, kaj je prav in kaj narobe in da so imeli do tistih, za katere se je vedelo, kakšne svinjarije so delali, poseben odnos, pa čeprav jim niso nič mogli. Tudi sam sem poznal koga, ki ni mogel nositi svoje preteklosti in se je zapil in nato še žalostno končal. A bali so se ga v našem koncu vsi, ker so vedeli česa vsega je sposoben in kakšno dobro kritje (politično seveda) ima.
Na žalost pa te ljudske modrosti danes ni več, saj mediji novim generacijam vbijajo črnobelo slikanico, ki je v tem svetu, kjer je razmišljanje "nepotreben napor", zelo dobrodošla.
Skratka, dajmo vsem mrtvim primerno počivališče, pa nehajmo že zastrupljati današnje mlade s temi svinjarijami.

V celoti podpišem.... Bravo, to je zdravo razmišljanje.
franzz
# 03.03.2010 ob 15:35
Janez Lubas samo nekaj si pa naj zapomnijo, da če bi pa v 2.svetovni vojni zmagali nacisti in domobranci,,,nebi bilo nič drugače!!! isto bi pobijali svoje sovražnike!!

Nacisti nikoli ne bi mogli zmagati, ker se jim je uprl ves svet. In zapomni si ti nekaj, če ne bi bilo zaveznikov, bi partizani še danes taborili nekje v gozdovih in hribih nad 1500 metrov, nižje niso upali.
rdeči baron
# 03.03.2010 ob 15:11
In enkrat mi je rekel: "Več kot 100 sem jih. Pa ne s puško. S krampom sem jih potolkel. Umrl mi je vnuk! Vidiš, to je pa kazen."

Res je, ti ljudje umirajo osamljeni in v strahu.
V strahu pred grozotami, ki so jih počenjali.

Ti ljudje si želijo normalne smrti, ko človek umrje
pomirjen sam s seboj.

Zelo znano dejstvo.
rdeči baron
# 03.03.2010 ob 15:02
430.000 evrov... ni nič v primerjavi z 1.000.000 evrov odpravnino na NLB , ki jo bomo davkoplačevalci sanirali,
nič z enormninimi izgubami v zdravstvu, nič z enormninimi preplačili izgradnje avtocest,
enormnimi preplačili najetja poslovnih prostorov prijatelja in znanca,...itd.itd.itd..

Torej ne mi o .....
vrtcih in šolah kar tako.

Če že pometamo pometimo povsod.
Kazalo