Grozi se na različne načine, tudi z orožjem. Ponujajo nam podkupnine za spričevala, pravi ravnateljica grosupeljske osnovne šole. Foto: BoBo
Grozi se na različne načine, tudi z orožjem. Ponujajo nam podkupnine za spričevala, pravi ravnateljica grosupeljske osnovne šole. Foto: BoBo
Starši nad učitelje z inšpekcijo

Več je prijav šolski inšpekciji, nekateri pa učiteljem celo grozijo ali jim ponujajo podkupnino.

Fascikli z zapisniki, ukrepi, pojasnili. Dva meseca se ukvarjamo samo s prijavami, reševanjem pritožb, pravi ravnateljica ene od osnovnih šol. Nekaj je sicer utemeljenih, a večina ni – in domišljija staršev ne pozna meja.
"Nam očitajo nestrokovno ocenjevanje, neizvajanje prilagoditev, da bi razveljavili ocene, ki jih je učenec dobil," pojasnjuje ravnateljica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje Janja Zupančič.

So tudi prijave varuhu človekovih pravic in celo predsedniku republike. V enem primeru lahko šola s starši komunicira samo prek odvetnika. In to ni vse: "Grozi se na različne načine, tudi z orožjem. Ponujajo nam podkupnine za spričevala in tako naprej," dodaja Zupančičeva.

Podobno nam pove ravnateljica ene izmed ljubljanskih šol – Verica Šenica Pavletič, ravnateljica Osnovne šole Savsko naselje: "Ali individualno z grožnjami ali meni, da me bodo prijavili inšpekciji, skušajo doseči tisto, kar želijo."

Inšpektorat se odziva tudi na anonimne prijave
Inšpekcijski postopek seveda traja in ostalo delo na šoli je lahko ovirano tudi več mesecev. Marsikaj bi rešili že s tem, pravijo ravnatelji, da se inšpektorat ne bi odzival na anonimne prijave.

"Ugotavljamo, da veliko pobud pride k nam tudi zato, ker se določene stvari ne razrešijo v šoli, ampak komunikacije v šoli inšpektorat ne more vzpostavljati," pove Mateja Kozlevčar, z inšpektorat za šolstvo in šport.

Ne le ravnatelji, tudi šolski inšpektorat je dobesedno zasut s prijavami. 700 jih prejme na leto in vsako leto jih je več, več kot polovica prijav je zoper osnovne šole. Inšpektorjev pa je le 10. Tudi zato marsikateri postopek ni končan še po tem, ko otrok šolanje že konča.

Starši nad učitelje z inšpekcijo