Dobovšek pravi, da je vse v zvezi z honorarji pojasnil že lani, zato ne ve, zakaj ga letos znova napadajo. Foto: BoBo
Dobovšek pravi, da je vse v zvezi z honorarji pojasnil že lani, zato ne ve, zakaj ga letos znova napadajo. Foto: BoBo

Poslanec je za STA pojasnil, da ga z navedbami v anonimnem pismu, ki ga je objavil Požareport, želijo očrniti. Ob tem je dodal, da ne gre za prvo anonimno pismo, s katerim so ga skušali diskreditirati. Dobovšek sicer meni, da njegovo politično delovanje "nekomu zelo škodi, zato tudi takšni napadi". "Tukaj gre za specialne metode, ki so že znane, z anonimkami ipd.," je pojasnil.

Prav tako se mu zdi nesmiselno zavračati navedbe iz anonimnega pisma, saj se da "danes namreč vse transparentno dokazati". Ob tem je zatrdil, da so bili njegovi honorarji pregledni: "Večinoma so bili pridobljeni z izrednim študijem, nekaj tudi z raziskovalnimi projekti."

Pojasnil je, da je sam v delo vedno vključeval mlade sodelavce in najboljše študente, saj je bil vedno za ekipno delo, hkrati pa jih je spodbujal, da si že v času študija pridobijo izkušnje.

Dobovšek: Vse sem že pojasnil
Dobovšek je znova poudaril, da je vse v zvezi s svojimi honorarji pojasnil že lani, ko se je po podatkih Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) znašel med prejemniki visokih zneskov, ki so jih od leta 2003 prejele fizične osebe iz javnega sektorja. Dobovšek je sicer v štirih letih na fakulteti za varnostne vede z redno plačo zaslužil 195.000 evrov, zraven pa je prejel še za 37.000 evrov dodatkov. Poleg tega je prek avtorskih in podjemnih pogodb dodatno zaslužil še 158.000 evrov.

Poudaril je, da je treba ločiti dejavnosti v sklopu programa, ki ga zagotavlja ministrstvo, ter tistim, kar se zasluži na trgu. Fakulteta namreč po njegovih besedah prejme 80 ali še manj odstotkov za izvajanje dejavnosti, drugo pa mora zaslužiti na trgu. Dobre fakultete na trgu zaslužijo več, slabe manj. Njihova fakulteta je bila, tako Dobovšek, zelo dobra in je imela dobro ekipo in so služili veliko z izrednim študijem, raziskavami, publicistiko in drugimi dejavnostmi.

Pri tem so tudi spodbujali promocijo fakultete, dejavnosti pa niso izvajali preko podjetij: "Dejavnost preko podjetij se mi zdi namreč še najspornejša, saj se v tem primeru zlorabi dejavnost fakultete v svoje namene, nič denarja ne gre na univerzo, fakulteto, mlade raziskovalce, nove kadre in vse preostalo, pa tudi manj davka se plača."