Zaprti ostajajo predvsem šolski objekti na Postojnskem in Notranjskem. Foto: BoBo
Zaprti ostajajo predvsem šolski objekti na Postojnskem in Notranjskem. Foto: BoBo
Poškodovani daljnovodi na območju Postojne, 3. 2. 2014
Na Notranjskem bodo brez električne energije najmanj do konca tedna. Foto: BoBo

Po podatkih ministrstva za šolstvo je bilo tudi v torek zaprtih okoli 40 šol, predvsem na Postojnskem in drugje po Notranjskem, pa tudi šole v Dobrepolju, Framu, Stični, Črnem Vrhu, v Vuzenici in vse šole v občini Velenje.

Seznam zaprtih osnovnih in srednjih šol ter vrtcev je objavljen na spletni strani ministrstva za izobraževanje.

Na ministrstvu javnost sicer prosijo, da podatke o morebitnih odpovedih pouka oziroma varstva v prihodnjih dneh spremljajo tudi na spletnih straneh posameznih zavodov. Ker so ponekod še vedno pretrgane komunikacijske poti, je treba biti pozoren tudi na obvestila lokalnih skupnosti in občinskih štabov civilne zaščite, dodajajo.

Davčna uprava je rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine zaradi vremenske ujme s 5. februarja podaljšala na 10. februar.

Pristojni minister Jernej Pikalo je v ponedeljek poudaril, da je na prvem mestu varnost: "Varnost otrok in sodelujočih bo pri kriterijih o tem, ali bo pouk izveden ali ne, na prvem mestu. Zadnje, kar si želimo, je, da bi imeli še poškodovanega otroka ali nekoga, ki sodeluje v učnem procesu." Šole bodo manjkajoče dni pouka nadomestile v prihodnjih sobotah.

Poklicna matura prestavljena na prihodnji teden
Pisni izpiti prvega, drugega in tretjega predmeta poklicne mature se bodo pisali po spremenjenem razporedu, in sicer bo v ponedeljek, 10. februarja, na vrsti pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine, v torek, 11. februarja, pisni izpit iz matematike ali tujega jezika ali drugega jezika ter v sredo, 12. februarja, pisni izpit iz drugega predmeta poklicne mature. Začetek obdobja ustnih izpitov in izpitov iz četrtega predmeta poklicne mature ostaja nespremenjen.

Ne delujejo niti banke in upravne enote
Na Notranjskem so zaprte tudi NLB-jeve bančne poslovalnice in bankomati. Do preklica ne poslujejo niti upravne enote Cerknica, Logatec in Postojna. Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem pravijo, da lahko ljudje nujne zadeve v tem času uredijo na bližnjih upravnih enotah v Ljubljani, na Vrhniki, v Ajdovščini, Ilirski Bistrici in Sežani. Oteženo je tudi delovanje trgovin, bencinskih črpalk itd.

Urad za delo v Cerknici zdaj že deluje, saj so električno energijo vzpostavili s pomočjo agregata, še vedno pa sta zaprta urada Zavoda za zaposlovanje v Postojni in Logatcu.