Na tajnem glasovanju je moral Sekolec zbrati najmanj 46 poslanskih glasov, ki pa glede na napovedi poslancev kljub padcu vlade Boruta Pahorja niso bili vprašljivi. Foto: MMC RTV SLO
Na tajnem glasovanju je moral Sekolec zbrati najmanj 46 poslanskih glasov, ki pa glede na napovedi poslancev kljub padcu vlade Boruta Pahorja niso bili vprašljivi. Foto: MMC RTV SLO

Sekolec, sicer mednarodno priznan pravnik in arbiter, se je edini prijavil na razpis za slovenskega predstavnika v arbitražnem sodišču, ki bo po sporazumu med Hrvaško in Slovenijo določilo mejo med državama. Parlamentu je kandidata v potrditev predlagal predsednik države Danilo Türk.

Pravosodno ministrstvo je že pozdravilo izvolitev Sekolca in sporočilo, da se je s tem uspešno zaključil postopek izbire arbitra, ki ga imenuje Slovenija v petčlansko arbitražno sodišče.

SDS moti, da je edini kandidat
Na obravnavi v mandatno-volilni komisiji DZ-ja prejšnji četrtek je Sekolec dobil pozitivno mnenje večine poslanskih skupin, v SLS-u so napovedali, da se bodo o podpori odločili tik pred glasovanjem, ne bodo pa ga podprli v SDS-u.

Moti jih namreč, da se je na razpis prijavil le en kandidat, saj so prepričani, da je bil postopek dogovorjen, preostali morebitni kandidati pa opozorjeni, naj se sploh ne trudijo s prijavo. Prav tako menijo, da bi se o arbitru morali odločati po verjetnih predčasnih volitvah.

'Sekolec ne pripada nobeni opciji'
V drugih strankah, predvsem na levici, odgovarjajo, da je Sekolec velik pravni strokovnjak in da ne pripada nobeni politični opciji, zato ne bi smel biti problematičen za razdeljeno slovensko politiko. Poleg vlade so ga že podprli tudi v sodnem svetu.

Arbitražno sodišče že januarja?
Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, s potrditvijo v DZ-ju pa je postal eden izmed petih sodnikov arbitražnega sodišča, ki naj bi bilo oblikovano najpozneje mesec dni po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo. To naj bi se zgodilo na začetku decembra.

Hrvaška svojega arbitra še ni razkrila, prav tako pa javno še ni znan seznam uglednih mednarodnih pravnikov za tri skupne arbitre, ki naj bi ga pripravila Evropska komisija.