Sloveniji se ne mudi pri izbiri arbitra, je prepričan Petrič. Foto: MMC RTV SLO
Sloveniji se ne mudi pri izbiri arbitra, je prepričan Petrič. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Sloveniji se mudi, saj bo Hrvaška decembra podpisala pristopno pogodbo, je dejal Zalar. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski arbiter

Na vprašanje voditelja Odmevov Slavka Bobovnika, ali je iskanje arbitra z javnim razpisom moder način, je minister za pravosodje Aleš Zalar odgovoril, da je to odvisno od tega, za kakšno vrsto arbitraže oz. sodišča gre.

"V tem konkretnem primeru je imela Slovenija možnost za drugačno izbiro arbitra, če bi to možnost vključila v sam arbitražni sporazum. V tem primeru bi arbitražni sporazum lahko izključil uporabo določb zakona. Potem se arbitra ne bi iskalo z razpisom, ampak na drug način. Ta arbitražni sporazum te določbe nima, zato se subsidiarno uporablja zakon, zakon pa določa razpis," je pojasnil minister.

Ernest Petrič, ki je poudaril, da v oddaji ne nastopa v vlogi predsednika ustavnega sodišča, je izpostavil, da ne pozna primera, ko bi iskali arbitra, niti nacionalnega, z javnim razpisom. "Morda je kje kaka arbitraža ali kje kakšen primer mednarodnega sodišča v Haagu ali kakšnega drugega. Običajno pa država, ki imenuje svojega nacionalnega sodnika ali arbitra, odloči, izbere to osebo. In je tako tudi prav," je dodal.

Petrič je pojasnil, da gre v tem primeru za sui generis zadevo: "Enkratno, zgodovinsko itn. Zakon, ki ga ima v mislih minister Zalar, se nanaša na redna sodišča, kot je sodišče v Strasbourgu, v Luksemburgu itn., kjer ima Slovenija svoje sodnike. In je prav, da tako poteka. V tem primeru bi šla Slovenija mimo tega zakona, kar so trdili nekateri strokovnjaki, lahko pa bi zakon tudi spremenila." Ob tem je dodal, da Jernej Sekolec uživa njegovo podporo.

Nasprotnega mnenja glede izbire postopka je bil Zalar, ki je zatrdil, da ne moremo obiti zakona, saj prvi člen zakona izrecno določa, da se arbitre iz Slovenije izbira v skladu z določbami zakona, razen če mednarodna pogodba določa drugače.

Na vprašanje, ali je bil Sekolec povabljen h kandidaturi, je minister odgovoril: "To morate vprašati njega, jaz nisem bil tisti, ki ga je vabil." Petrič pa je pojasnil, da je bil Sekolec pred približno tremi meseci pri njem na ustavnem sodišču in ga obvestil, da se začenjajo pogovori o tem, da bi bil on arbiter.

"Te stvari so tekle dolgo. S Sekolcem so se pogovarjali tudi domači strokovnjaki. In je prav, da je tako. Kar mene moti pri postopku, je njegova netransparentnost," je povedal Petrič in pojasnil, da je njegova netransparentnost v tem, da "se je pogovarjalo s Sekolcem, hkrati pa se je vseskozi sprenevedalo, da gre za javni razpis - to ni dobro".

Glede predloga SDS-a, da se arbitra izbere po volitvah, je Petrič dejal, da ne vidi razloga, da se hiti. "Za tako izbiro bi bil potreben širok, nacionalen konsenz. Ta človek bo delal za zelo pomembno stvar za ves slovenski narod. Mora uživati popolno podporo."

Zalar je dejal, da je prav zato, da bi bil postopek čim bolj transparenten, smiselno, da imamo javni razpis. "Ta postopek traja najmanj tri mesece. Če bi se kaj zapletlo v postopku, se lahko to bistveno podaljša. Ne gre za to, da se nam mudi, gre za to, da ne želimo prevzeti nikakršnega tveganja, da bi se zgodile zamude ali da bi prišli v položaj, da bi se nam mudilo.(...) Hrvaška bo po vsej verjetnosti decembra podpisala pristopno pogodbo z EU-jem. V arbitražnem sporazumu je zapisano, da roki začnejo teči s podpisom pristopne pogodbe, to je decembra," je povedal.

Slovenski arbiter