Vrhovno sodišče izpostavlja, da so pozitivni premiki vidni že več let. Hkrati pa opozarjajo na ogromen priliv novih nekazenskih zadev. Foto: BoBo
Vrhovno sodišče izpostavlja, da so pozitivni premiki vidni že več let. Hkrati pa opozarjajo na ogromen priliv novih nekazenskih zadev. Foto: BoBo

Evropska komisija (EK) v poročilu v okviru evropskega semestra za Slovenijo za letošnje leto prav tako kot pozitivno ocenjuje vse večjo digitalizacijo poslovanja, vlaganje v prenovo poslovnih procesov in premik k večji kakovosti dela sodišč.

Vrhovno sodišče je v sporočilu za javnost zapisalo, da statistični podatki o delu slovenskih sodišč že vrsto let izkazujejo pozitivne premike zmanjševanja števila nerešenih zadev - kljub skoraj polovici manjšemu številu sodnikov in sodnega osebja v zadnjih petih letih.

Ljubitelji sodnih postopkov
Razmeroma visoko število nerešenih zadev ob koncu leta, ki ga je izpostavil EK, pa je po njihovih navedbah treba ocenjevati v okviru števila novih zadev na prebivalca, saj je to v Sloveniji izjemno visoko. Slovenija v EU-ju namreč vodi po številu novih nekazenskih zadev na prebivalca. Ob dveh milijonih prebivalcev se na sodišče letno vsuje skoraj milijon novih zadev v delo, ugotavljajo na vrhovnem sodišču.

Evropska komisija je kot pozitivne ocenila tudi spremembe na stečajnem področju. Ugotovila je namreč, da se je tudi pri lestvici Svetovne banke zgodil skok Slovenije na tem področju na 12. mesto med 189 državami. Pozno vlaganje predlogov za stečaj in razmeroma dolgi časi reševanja posameznih postopkov pa izhajajo iz okoliščin, na katera sodišča sama nimajo neposrednega vpliva, so še dodali na vrhovnem sodišču.