V Emporiumu so vrtljive kamere nemudoma blokirali, tako da garderob ne snemajo več. Foto: Urad informacijske pooblaščenke
V Emporiumu so vrtljive kamere nemudoma blokirali, tako da garderob ne snemajo več. Foto: Urad informacijske pooblaščenke
Druga kamera v Emporiumu
Za nezakonito snemanje kabin za preoblačenje naj bi bila kriva strokovna služba, ki je postavljala kamere. Foto: Urad informacijske pooblaščenke

V trgovini v ljubljanskem BTC-ju je nameščenih 18 kamer, ki že od leta 1999 pokrivajo skoraj 95 odstotkov celotne površine trgovine, kar med drugim vključuje tudi kabine za pomerjanje oblačil. Ob vhodu v trgovino, ki se ponaša z elitnimi blagovnimi znamkami, je sicer nameščen majhen napis, ki obiskovalce opozarja na videonadzor, vidne so tudi kamere. Vendar se obiskovalci ne zavedajo, da so kamere vrtljive in tako sposobne opazovati dogajanje v kabinah.

S tem ljubljanska trgovina Emporium krši zakon o varstvu osebnih podatkov, ki določa, da je prepovedano izvajati videonadzor v delovnih prostorih zunaj delovnega mesta, zlasti v garderobah, dvigalih in sanitarnih prostorih.

Emporium krivi službo, ki je postavila kamere
Predstavnica za stike z javnostmi podjetja Magistrat International, ki upravlja Emporium, Nina Lenardič, je dogodek obžalovala. Povedala je še, da je šlo le za eno kamero, ki je bila postavljena tako, da je v določenem kotu "ujela" tudi kabine za preoblačenje, ni pa res, da so bile kamere postavljene tudi v kabinah. Vrtljivo kamero so v Emporiumu izklopili takoj po prejetju odločbe informacijske poooblaščenke Nataše Pirc Musar, Lenardičeva pa je za MMC še dejala, da je vse kamere v nakupovalnem središču postavila varnostna služba Sintal, odobrila pa jih je tudi pristojna inšpekcijska služba, zato za nepravilno postavitev sploh niso vedeli.

Kamera ni bila ena, ampak so bile štiri
Pozneje je informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva za MMC zagotovila, da kamera nikakor ni le ena, ampak so vsaj štiri takšne, ki so vrtljive in tako zmožne posneti tudi kabine za preoblačenje in stranišča. Prav tako ni povsem res, da so sporne vrtljive kamere v Emporiumu izklopili, ampak pa so jih le blokirali, tako da garderob ne snemajo več.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ob tem opozarja vse trgovine, ki imajo kamere nameščene v garderobah, naj jih nemudoma odstranijo.

Ustava zagotavlja nedotakljivost
Prikrito snemanje intimnih trenutkov v kabinah za preoblačenje bi po nekaterih interpretacijah lahko pomenilo celo kršenje ustave. Ta namreč v 35. členu ljudem zagotavlja nedotakljivost telesne ter duševne celovitosti in zasebnosti oz. osebnostnih pravic.