V skoraj filmski akciji so pripadniki specialne enote policije obvladali ugrabitelje. Foto: BoBo
V skoraj filmski akciji so pripadniki specialne enote policije obvladali ugrabitelje. Foto: BoBo
V skupni vaji rešili talce na Brniku

Vaja se je začela z vzletom letala Turbolet L-410 z letališča Edvarda Rusjana v Mariboru proti Madžarski. Takoj po vzletu je pilot javil, da je letalo ugrabljeno. Aktivirani sta bili za to namenjeni letali Pilatus PC-9, ki sta ugrabljeno letalo prisilili k pristanku na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Po pristanku so ugrabljeno letalo prevzele letališke službe, še pred njim pa so bili obveščeni pripadniki Specialne enote, policijskih pogajalcev in kriminalističnih tehnikov.
Ob prihodu so vajeti prevzeli policisti in vzpostavili stik z ugrabitelji, ki so že postavili tudi svoje zahteve in se odločili začeti spuščati talce. Ves čas so bili prisotni tudi zdravstvena služba in gasilci, ki bi lahko ukrepali ob morebitnem požaru.

Eden izmed talcev je po scenariju poskušal zbežati, kar pa so opazili ugrabitelji, ki so na pobeg odgovorili s streli. Policija se je na takšno dejanje nemudoma odzvala z vpadom pripadnikov specialne enote v letalo, ki so onesposobili ugrabitelje in prestrašene potnike prepeljali na varno, kjer so zanje poskrbele zdravstvee službe.

Temu je sledil še protibombni pregled letala, ki so ga opravili za to posebej izurjeni policisti specialne enote. Šele po takšnem pregledu je namreč zagotovljena varnost kriminalističnim tehnikom. Ti so nato zavarovali morebitne sledi in opravili temeljit kriminalistično-tehnični ogled kraja kaznivega dejanja, s čimer se je skupno urjenje končalo.
Potek akcije si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji.

V skupni vaji rešili talce na Brniku