Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 34 glasov Ocenite to novico!
Pot ob žici
Pot poteka po 35 kilometrov dolgi trasi, kjer so Ljubljano okupatorji med letoma 1942 in 1945 obdali z bodečo žico. Foto: BoBo
VIDEO
Na 56. obhodu okoli Ljubl...

Dodaj v

Foto: Rekordna udeležba na pohodu ob žici

56. izvedba Poti ob žici
12. maj 2012 ob 08:54,
zadnji poseg: 12. maj 2012 ob 16:21
Ljubljana

Na letošnjem 56. pohodu po Poti ob žici okoli Ljubljane se je do 12. ure na pot podalo več kot 27.000 ljudi.

Na teku trojk, ki je potekal v sklopu prireditve, je letos tekmovalo okoli 1.850 ekip, med njimi dobrih 300 osnovnošolskih in srednješolskih.

Po besedah direktorja društva Timing Ljubljana, ki organizira prireditev, Gojka Zalokarja je s prireditvijo zadovoljen, saj je bila udeležba po dolgem času znova rekordna. Ob tem pa napoveduje, da bodo tradicionalno prireditev nadaljevali tudi prihodnje leto.

Na pot, kjer je nekoč okupirano Ljubljano obdajala žica, so se lahko pohodniki priključili na eni od osmih nadzornih točk. Najvztrajnejši, ki so prehodili celotno 35-kilometrsko pot, so dobili posebno kolajno.

Tisoči so tudi tekli
Več kot 4.500 tekačev se je v tričlanskih ekipah danes v Ljubljani pomerilo v teku na 12,5 ali 29 kilometrov, skoraj tisoč osnovnošolcev in srednješolcev pa je tekmovalo v teku na tri kilometre.

Že v četrtek so na pohod po Poti ob žici krenili otroci iz vrtcev, v petek pa učenci osnovnih šol in dijaki. V okviru prireditve bo v ponedeljek potekal še študentski tek na Ljubljanski grad.

L. D., A. Č.
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
pot spominov, pohod
Prijavi napako
Komentarji
zziga+
# 12.05.2012 ob 14:05
Smo že okoli!
Res je bilo lepo. Prijeten dan, nasmejani obrazi, dobra družba, urejena in čudovita pot, pozitivna energija ... Nepozabno.
mihamiha
# 12.05.2012 ob 12:08
Smrt fašizumu, svoboda narodu!
heureka
# 12.05.2012 ob 18:22
Žico so postavili res Italijani zato, da so zaščitili slovensko meščanstvo pred likvidatorji, ki so prihajali od zunaj ali so pa hoteli po likvidaciji zbežati ven iz Ljubljane.
Skratka, rezume bi bil lahko tak : fasisticni olupatorji oz. Italijani,kot se jih tu zelo civilizirano imenuje,so zagradili Ljubljano z golega altruizma,da bi zascitili Ljubljancane pred pohujsanjem v obliki partzanskega boljsevizma. Cisto jasno je ,da je bil Musolini dobrobitnik clovestva nummer uno,se posebej so mu bili pri srcu Ljubljancan,ki kjub temu kar je naredil dobrega za njih se vedno ne znajo ceniti.(da bi vsaj poimenovali kaksno ulico po njemu,pa niti to ne).Partizani so ga sicer ob koncu vojne obesili,kot vojnega zlocinca,toda mi dobro vemo,da je bilo to sramotno dejanje.inspirirano in izvedeno od boljseviskih italjanskih partizanov,skratka banditov,kot so jih ljubkovalno imenovali fasisti.In kako je revez,mucenik moral viset ,z glavo navzdol,kot kaksen prasicek. Z polno pravico lahko trdimo, da je bil to spet eden od popolnoma neprovociranih povojnih pobojev. l
yanker
# 12.05.2012 ob 16:44
SUPER JE BILO. LETOS ŽE 7. CELOTEN KROG.

Tisti, ki pa samo znate tu gor komentirat in obtoževat drug drugega se mi pa smilite. 7 ur hoje večinoma v naravi, med prijetnimi in neobremenjenimi ljudmi - NEPRECENLJIVO.
levak
# 12.05.2012 ob 15:51
Bela garda, pušnil ste. Edino kar vam ostane je pljuvanje.
Molotow
# 12.05.2012 ob 14:06
Letos se pohoda ne udeležim, na dneve fašizma me opominja sprehod preko Čopove. Morda pa se sprehodim še do parlamenta in NLBja...
heureka
# 12.05.2012 ob 11:21
@ Silak
Sreco imamo,da so na temu portalu res pravi experti v zgodovini,kajti jaz sem si v svoji naivni nevednosti vedno predstavljal,da so zico okoli Ljubljane potegnili fasisti,ce ne bi bilo tebe in tvojega recnicoljubja, bi se danes zivel v tej zablodi. Sedaj vem, zahvaljujoc se tvojemu res
enkratnemu doprinosu zgodovini NOB ,zico so okrog Ljubljane potegnili komunisti in nihce drug. Slava ti ! ,
ennui
# 12.05.2012 ob 16:30
haha, najbolj butasti komentarji = največ plusov.
Bravo Silak in podobni, zares je Slovenija obljubljena dežela za provokatorje in politikance.
Hladilnik
# 12.05.2012 ob 17:12
ah jaz se ne bi sekiral zaradi komentatorjev aka silak - pač eden izmed manjše množice pristašev desnice, ki so domenjeni, da na tem portalu pod vsako novico iščejo ideološki boj in kao ustvarjajo javno mnenje... tako, da se požvižgam na tistih 11 minuskov, ki jih ima vsak komentar v prid današnji prireditvi - ta je ob 27.000 udeleženih ljudeh dala 27.000 pluskov :)
polo
# 12.05.2012 ob 17:03
ker je to ,pričakovano seveda,postala "ideološka" tema,čeprav ne bi smela biti,ker je pač ta "pohod" spomin na neke hude čase ki jih je "sproduciral" nacizem in fašizem bom neki na "ideologijo" reku...
na eni strani imamo v Sloveniji levičarje,ki imajo svojo "zgodovino"(partizanstvo,OF,komunističn
o partijo,NOB,sodelovanje z zavezniki,zmago v 2.sv.vojni...)in imajo na podlagi tega "arsenala" vedno "izbiro" s katerim argumentom bodo branili svojo ideologijo..

na drugi strani pa imamo desničarje,ki v bran svoji ideologiji nimajo nič za uporabit ,razen skupnega boja proti komunizmu in povojnih pobojev...obenem pa imajo še izrazit madež domobranstva na svojem "računu"...

torej lahko ugotovimo silovito inferiornost desničarjev v Sloveniji napram levičarjem...

v bistvu gre torej za kar nek neenakovredn boj "ideologij"...levičarji imajo nešteto stvari,ki jih lahko "predstavijo" kot tehten in argumetiran dokaz o "pravilnosti" svoje ideologije,
dočim imajo na drugi strani desničarji le dva,tri "prijeme" s katerimi lahko manevrirajo,torej že omenjen boj proti komunizmu in povojne poboje...no in Goli Otok seveda...
zaradi te pomankljivosti desničarji v bran svoji ideologiji znajo uporabiti tudi argumente,ki so dobesedno v sramoto njim samim,kajti kako drugače,kot sramotno dejanje,lahko "ocenimo" pojav,da nekdo na portal MMC-ja "prilepi" protikomunistično zborovanje v Ljubljani iz katerega je jasno videt,kdo je pravzaprav prisoten na zborovanju,torej nacistična okupatorska vojska in iz katerega govorniki "pozivajo" na sodelovanje z Nemci.In to ni osamljen primer.
Še več-v bran svoji ideologiji uporabljajo tudi nesmisle,kot so nacizem in fašizem sta enaka komunizmu,domobranci niso prisegli Nemcem,domobranci so se borili proti okupatorju..
Ob vsem tem pa vedno omenjajo še "komunistično" nasilje tako v vojni,kot po njej,ter potvarjajo polpreteklo zgodovino na vsakem možnem koraku.

Torej lahko mirne duše ugotovimo naslednje-
levičarji imajo "izoblikovano" svoje mneje v najširšem kontekstu udejstvovanja,
desničarji kaj več,kot zgoraj našteto,žal ne premorejo.

p.s. govoru sem o ideologiji,da ne bo kdo to narobe razumel in to vzel na "osebni" ravni.
btw-jst sem pač-levičar...imam to pravico,mar ne...
MIRNČAN
# 12.05.2012 ob 12:34
Ideja je odlična. Pot je lepa nimaš kej.
boomslang
# 12.05.2012 ob 17:20
"dočim imajo na drugi strani desničarji le dva,tri "prijeme" s katerimi lahko manevrirajo,torej že omenjen boj proti komunizmu in povojne poboje...no in Goli Otok seveda..."....... Še to je bolj kriza, kot ne.... Povojni poboji so sicer zločin, pa vseemo v glavnem posledica predhodnih dogodkov, razen če seveda morda desni Argentinčki mislijo, da si bi morali takoj po koncu vojne dotedanji smrtni sovražniki podati rokice in v en glas zavekati.. " saj je bil samo hec ".... Goli otok, pa je seveda še težje uporabljiv argument za ministrante.... Tam so namreč zapirali še bolj "leve", kot so bili jugo-levičarji....hehehe....
EU Bananistan
# 12.05.2012 ob 15:08
Otrokom je treba vcepljati etične, človeške in moralne vrednote. Ko bodo odrasli bodo tako lažje presojali kaj je prav in kaj ne. Tudi o zgodovinskih dejstvih, če že hočete. Saj veste za tiste nauke: ne kradi, ne laži, ne ubijaj, ne zavajaj, ne bodi dvoličen, ne želi bližnjemu kar ne želiš sebi, ne bodi nestrpen do drugačnih.....in tako dalje in tako dalje. Tistim zelo vernim pa svetujem nasvete iz desetih božjih zapovedi. Za začetek bo tudi to čisto zadostovalo. Ko prebiram na forumih, kaj so ljudje vse sposobni napisati v svoji dvoličnosti, laži, sovraštvu, ipd. se vprašam, kako šele potem vzgajajo svoje lastne otroke. Kar sejemo, to tudi žanjemo in vse se povrne v primerni obliki.
polo
# 12.05.2012 ob 11:05
Tako je! Vse žice in zidove od Ljubljanske do Berlinske je treba odstranit! ŽIVEL LIBERALIZEM! Nočemo carin in streljanja ljudi na mejah ... dol s komunisti!
_____________
žice so že zdavnaj odstranjene...pa carine,pa streljanje na mejah...pa komunisti...
to obstaja samo še v "glavah" nekaterih...
zapatist
# 12.05.2012 ob 23:20
In podobno kot v Sloveniji imaš tudi v Bosni " zgodovinarje" ki dokazujejo da so se v Sarajevu Srbi samo branili.
heureka
# 12.05.2012 ob 18:39
@ DREADLORD
Zakaj ne povedati resnico,taka kot je.Italijani so okupirali Slovenijo,samo zato da bi nas zascitili pred likvidatorji. Nekako tako kot sedaj njihovi karabinieri scitijo narod pred mafiozi .Ta narod ima pac to v krvi,saj popolo Romano je pocel to celih 1000 let. Scitili so pol Evrope pred barbari ,ki so se skrivali v hostah. In zamisli si njihovo" barbarsko" drzkost,napadali so zascitnike naroda.Ta barbarska svojat !
Zato je tudi bila parola fasizma .Zascititi uboge narode pred samim seboj.....
DREADLORD
# 12.05.2012 ob 17:06
kuruc

# 12.05.2012 ob 13:33
Prijavi neprimerno vsebino Žico so postavili res Italijani zato, da so zaščitili slovensko meščanstvo pred likvidatorji, ki so prihajali od zunaj ali so pa hoteli po likvidaciji zbežati ven iz Ljubljane.


saj ne moreš biti resen s tem. Ali pač?
skuggi
# 12.05.2012 ob 17:03
coen:
mislim, da Silaku ni jasno niti v katerem stoletju zivi
Coen
# 12.05.2012 ob 16:55
@ Silak,

Tako je! Vse žice in zidove od Ljubljanske do Berlinske je treba odstranit! ŽIVEL LIBERALIZEM! Nočemo carin in streljanja ljudi na mejah ... dol s komunisti!

Saj se zavedaš, da je trenutni predsednik vlade bivši komunist...?
levak
# 12.05.2012 ob 15:53
Pozabil sem na minuse.
kumimonster
# 12.05.2012 ob 15:29
ta_prav
Bi nam postregel s kakšnimi številkami, da se ti bomo lahko še bolj smejali?
Ivo Lola
# 12.05.2012 ob 12:02
Pravilno je prejšnje ime "Pot ob žici okupirane Ljubljane". Kdo se boji besede "okupirane"? Kerofašisti in neoliberalfašisti, jasno. Saj so Nekoč Ljuljano tudi olupirali fašisti. Ampak množična udeležba kaže, da se fašistom slabo piše.

Smrt fašizmu,, svoboda narodu!
tina_lj
# 12.05.2012 ob 18:52
Na rtvslo.si pa resno, ampak resno komentirajo sami zafrustriranci.
zozozo
# 12.05.2012 ob 16:33
Hmmm... da bi toliko ljudi mislilo take neumnosti, da bi stiskali pluse in minuse tako kot na tem članku, se mi zdi malo verjetno. Tudi to, da bi nekatere stranke, plačevale ljudi, da jim tukaj delajo sramoto, se mi zdi malo verjetno. Še najbolj verjetno je, da imamo manjše število obsedencev z večjim številom uporabniških imen. Morda pa je samo en.

V vsakem primeru - na oblasti je trenutno proti-komunistična opcija, zato trenutno ni skrbi, da bi v Sloveniji zavladal komunizem. Zato zdaj imate dovolj časa, da se posvetite družinam in lastnemu zdravju. Konec koncev bi pogovor s primerne vrste zdravnikov utegnil razložiti vaše nenavadno početje.
LouCypher
# 12.05.2012 ob 16:00
Pa kje jest to živim? Počasi me postaja strah; potomci premaganih in njih somišljeniki iz WW2 spet širijo sovraštvo...
skuggi
# 12.05.2012 ob 15:43
kuruc:
zakaj pa ne bi poslisal kar celega govora, da ti bo malo bolj jasno kdo je to bil in kajsploh govori???
Bik
# 12.05.2012 ob 13:42
Privilegirancem glede na ostalo rajo v jugi res ni bilo težko.
dmejz
# 12.05.2012 ob 11:02
@Silak WTF?!
AM
# 13.05.2012 ob 09:25
Zelo lepo je bilo biti eden izmed 27.000 ljudi, ki smo šli po Poteh spomina in Tovarištva, oz. Po poti ob žici. V današnjem času mora človek kaj več narediti za zdravje in to je idealna prilika, sploh ob tako lepem vremenu, kot je bilo v soboto. 35km v enem dnevu prehodim le 1x na leto.
Kar se pa komentarjev tiče: Ljudje, pojdite raje ven na svež zrak.
Do prihodnjega leta, kjer se spet vidimo.
Lep pozdrav.
genniuuss
# 12.05.2012 ob 12:41
Tako je brez mej

Od Ljubljane do Antarktike.
Kokodak
# 12.05.2012 ob 22:54
A se kdo spominja Soške fronte?

Ne!
Kje pa je to?
zamudnik
# 12.05.2012 ob 17:33
So peterokrakarji tekli brskat po stoženskem gramozu?

Satira, fantje, satira! :-)
berger
# 12.05.2012 ob 16:34
Silak in ta_prav in še nekateri veste kaj ste vi kreteni in to veliki kreteni , ki pojma nimate kva pišete, jaz tud ne maram komunistov ampak ljudje , ki so bili ob žici so pa neki naredl zato , da danes razni silaki tapravi pljuvajo vse povprek, da vas sram ni mularija pokvarjena
pfc
# 14.05.2012 ob 11:51
črnigad

Juga je bila "amerika" glede na to kar nas zdaj čaka.
Breathe
# 13.05.2012 ob 19:44
Seveda, sešteješ vse skupaj in greš na pohod v beli majici brez zvezde.
dule5
# 13.05.2012 ob 07:37
Na kateri strani žice so bili Janševi predniki?'
zapatist
# 12.05.2012 ob 23:17
Kdor ni iz Ljubljane itak ne šteka,
Ne šteka kaj pomeni biti štiri leta obkrožen z žico. Podobno kot ne moremo razumwti Sarajeva.
Rokobaroko
# 12.05.2012 ob 19:44
Lep dan, med dobrimi ljudmi, vseh starosti. Vrednote NOB, ne bodo šle nikoli v pozabo!
Ivo Lola
# 12.05.2012 ob 12:58
"Še pomnite tovariši, kako se je hodilo v Trst po sekret papir, komunistična oblast je pa pobirala carino, da bi potem špilala kaviar komunizem."

Danes pa nimamo več za bencin do Trsta...
kumimonster
# 12.05.2012 ob 11:59
@Silak

Bilanca vojne, odpora in državljanskega spopada (Wiki)

Slovenijo je vojna zelo prizadela. Od ljudi s stalnim bivališčem na ozemlju današnje Slovenije leta 1941 jih je med drugo svetovno vojno in neposredno po njej umrlo skoraj 95.000 ali 6,3 odstotka vseh, kar Slovenijo uvršča na tretje mesto na svetu (za Poljsko in ZSSR). »Italijani«, to je italijanski okupator in italijanske oblasti v priključeni Primorski, so krivi za smrt okoli 6.000 Slovencev. Število žrtev, ki jih je povzročil nemški okupator, je več kot petkrat večje oziroma 31.700. Upoštevane so samo žrtve, pri katerih je okupatorjeva krivda neposredna, ne pa tudi tiste iz vrst mobilizirancev v nemško vojsko.
Število civilnih žrtev je blizu 22.000, število žrtev neugotovljenega statusa pa dobrih 12.000 ljudi – v večini primerov gre najbrž za civiliste, kolikšen je njihov delež, je pa zelo težko reči. Zato je podatek »blizu 22.000« lahko samo spodnja meja vseh slovenskih civilnih izgub v drugi svetovni vojni in neposredno po njej. Partizanska stran je v času vojne povzročila smrt 3.962 civilistov, pri čemer so upoštevani samo tisti, ki zanesljivo sodijo v kategorijo civilnih žrtev.

Tudi če prištejemo vojne poboje so bili petkrat večji krvniki Slovencev okupatorji in njihovi sodelavci. Ampak takšno preštevanje nima nobenega smisla. Pomembno je, kdo je začel vojno in zgodovinarji po vsej Evropi so si edini, da so bili to fašisti in nacisti.
Silak
# 12.05.2012 ob 10:58
Tako je! Vse žice in zidove od Ljubljanske do Berlinske je treba odstranit! ŽIVEL LIBERALIZEM! Nočemo carin in streljanja ljudi na mejah ... dol s komunisti!
ginza
# 14.05.2012 ob 12:54
Krasen pohod je bil! Čudovito vreme, veseli ljudje, mladi in stari, odlično vzdušje!
pfc
# 14.05.2012 ob 11:48
nacekpacek

Nisi me prepričal.
Poskusi ponovno.
Omenjaš boga.
Obstaja?
Zate morda že.
Jaz pa pravim:Hvala bogu da ni boga.
Zato podaj konkretne dokaze,trditve......
Veš jaz ne verjamem v pravljice.
Breathe
# 14.05.2012 ob 08:19
Svastika tudi ni sama od sebe nikogar ubila.
polo
# 13.05.2012 ob 08:48
Na kateri strani žice so bili Janševi predniki?'
______________
oni so jo bolj "postavljali"...
ennui
# 12.05.2012 ob 12:08
Gospod Silak; če imate toliko proti kominizmu, zakaj imate potem za portrteno sliko osebo, ki je bila včasih... komunist?
polo
# 14.05.2012 ob 14:24
Visoki komisariat

za Ljubljansko pokrajino

PREPOVED izhoda iz mesta Ljubljane

Visoki komisar za Ljubljansko pokrajino na podstavi člena 1. kr. ukaza z dne 3. maja 1941-XIX št. 291

odreja:

Člen 1.
Do nadaljnje odredbe je od 15. ure danes, 23. februarja 1942-XX, prebivalstvu Ljubljane prepovedano odhajanje iz mesta.

Člen 2.
Vstop v mesto je dovoljen samo dobaviteljem živil in tistim osebam, ki imajo za to iz razlogov javnih koristi utemeljen vzrok in ki predlože nadzor- nim postajam ob cestah in železnicah za spodaj navedene kraje osebne listine o istovestnosti, opremljene s fotografijo:

BREZOVICA, DRAVLJE, ŠT. VID, KLEČE, JEŽICA, TOMAČEVO, HRASTJE, ZALOG, DOBRUNJE, ŠKOFLJICA, STUDENEC-IG.

Člen 3.
Proti osebam, ki bi skušale priti v mesto ali oditi iz njega na drugih krajih kot so našteti v členu 2., se uporabi orožje, in sicer podnevi po enem samem pozivu, ponoči, t. j. od 19. do 7. ure, pa brez poziva.

Člen 4.
Kršitelji določb iz členov 1. in 2. te odredbe se kaznujejo z zaporom do šestih mesecev in v denarju do Lir 5000.- Za sojenje teh prekrškov je pristojno vojaško vojno sodišče.

Ljubljana dne 23. februarja 1942-XX.

Visoki komisar:
Emilio Grazioli[5]
polo
# 14.05.2012 ob 12:47
Na naši strani je resnica, pravica in vsemogočni bog!
____________
Bog je pravičen sodnik,ki dobro plačuje in hudo kaznuje.
kaznovani po 9.5.1945press
polo
# 14.05.2012 ob 12:43
poražencem v 2.vojni Italjanom,Avstrijcem.....
__________
zgodovina-nzd(1)
Koun
# 14.05.2012 ob 12:26
Glede na pritlehnost komentatorjev, se mi zdi, da povojnih pobojev ni bilo ravno veliko :-)
Kazalo