Slovenija

Poudarki

  • Na protest vabili tudi z SMS-i, brezplačnimi avtobusnimi prevozi ter opravičenim izostankom od pouka
  • Katja Šoba gostja MMC-jeve klepetalnice ob 17. uri
Državni zbor
Dan potem. Poškodbe vhoda v državni zbor. Foto: Sabina Zonta
Manjkajoče granitne kocke so končale na parlamentu.
V ŠOS-u so poudarili, da so bili pristojni organi ves čas seznanjeni z razmerami na prizorišču dogajanja, vendar jim ni uspelo zagotoviti varnosti, reda in miru. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Takšen SMS so pošiljali nekateri študentski servisi svojim članom. Sicer pa so študentske organizacije udeležence na protest pripeljale z brezplačnim avtobusom, prav tako pa so jim opravičili izostanek od pouka. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Kdo bo odgovarjal za škodo?

Dodaj v

Foto: Škoda po vandalizmu - najmanj 27 tisoč evrov

ŠOS in policija se obtožujeta, kdo je kriv za nasilje
20. maj 2010 ob 08:02,
zadnji poseg: 20. maj 2010 ob 13:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

20 tisoč evrov škode na okenskih steklih, 7 tisoč evrov na steklenih vratih, zaprta novinarska soba in preseljene pisarne, to je prva ocena škode po sredinih študentskih nemirih.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je podal prvo oceno škode. Škodo na steklenih površinah (ta je ocenjena na 27 tisoč evrov) bo v celoti krila zavarovalnica, preostalo škodo pa se bo krilo iz zavarovanja za primere vandalizma, vrednega 15 tisoč evrov. Če bo škoda ta znesek presegla, bo državni zbor razliko izterjal od organizatorja po sodni poti, je tožbo napovedal Gantar.


Zgradba zavarovana, razliko bo kril ŠOS

Državni zbor je o škodi že obvestil zavod za spomeniško varstvo (stavba je namreč zaščitena kot kulturna dediščina), o odškodninski tožbi zaradi poškodovanja kulturne dediščine pa bodo še razmislili. "Zgradba je v celoti zaščitena in od ocene strokovnjaka za te zadeve bo odvisno, ali bomo šli v tožbo," je dejal Gantar.

Pred parlamentom se zbirajo posamezniki, kar po Gantarjevem mnenju pomeni, da "državljanom ni vseeno, kaj se dogaja z državnim zborom". Ocena škode še ni končana, saj je zavarovalniški agent še v stavbi.

Vsi trije predsedniki, države Danilo Türk, vlade Borut Pahor in državnega zbora Pavel Gantar, se bodo sešli ob 16. uri in pogovorili o sredinem dogajanju pred državnim zborom. Po pogovorih sledi izjava za javnost.

Med sredinimi študentsko-dijaškimi demonstracijami v Ljubljani so namreč izgredniki poškodovali stekla na pročelju stavbe državnega zbora, ki je objekt kulturne dediščine in spomenik posebnega pomena. Čim prej bodo pripravili tudi oceno škode. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je v sredo napovedal tudi tožbo proti organizatorjem protestov.


ŠOS: Pristojni organi niso zagotovili varnosti
Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba je poudarila, da se distancirajo in ostro obsojajo nasilje posameznikov ob koncu demonstracij. V ŠOS-u so še poudarili, da so bili pristojni organi ves čas seznanjeni z razmerami na prizorišču dogajanja, vendar jim ni uspelo zagotoviti varnosti, reda in miru.

Policija: Zagotavljanje varnosti je naloga organizatorja
Na Policijski upravi Ljubljana so opozorili, da je zagotavljanje varnosti predvsem naloga organizatorja dogodka. Ko so se nemiri začeli, je bila prva naloga policistov preprečiti vdor v poslopje državnega zbora. Ugotavljajo, da so bili med kršilci številni mladoletniki, poleg tega pa so bili v množici protestnikov problematični le posamezniki.

Policisti so po sredinih neredih pridržali 30 posameznikov; mladoletne med njimi so izpustili iz pridržanja in jih predali staršem. V nemirih se je poškodovalo tudi več policistov, saj so nanje metali tudi steklenice in granitne kocke. Devet med njimi jih je tako poiskalo zdravniško pomoč.

Kresalova: Policija je ravnala taktno in strpno
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je od policije že zahtevala poročilo o dejavnostih policije. Po njenih navedbah je policija po doslej znanih podatkih ravnala taktno in strpno ter tako preprečila nastanek hujših posledic.

Videti je, da se bo s takim dogajanjem tudi javno mnenje obrnilo v drugo stran. Novinarka Radia Slovenija Nataša Lang je tako zapisala: "Želeli so imeti demonstracije in na njih vladi pokazati svojo moč; že dva meseca je namreč krožila informacija, da imajo scenarij za njih pripravljen. Demonstracije so se včeraj zgodile, a so se sprevrgle v vandalizem. Študentske funkcionarje je dogajanje osupnilo, čudno, še uro pred nasiljem so demonstrante goreče pozivali pred parlament, kjer naj pokažejo svoje nezadovoljstvo."

In nato sklene: "Odgovornosti za včerajšnje izgrede se študentski funkcionarji ne bodo mogli izogniti; morebiti pa smo bili včeraj priča pogrebu zdajšnje študentske organiziranosti."

Dan potem - ocenjevanje škode na zgradbi državnega zbora.
Foto: Sabina Zonta, MMC

B. K., A. K. K. , A. Ma.
Državni zbor
Prijavi napako
Komentarji
DEU_Zid
# 20.05.2010 ob 08:09
Ha! Kr ŠOS naj plača! Hujskajo množico pijandur, da naj grej pred parlament... Kaj so pa mislili, da bo blo?
kozi
# 20.05.2010 ob 08:07
Vsak posameznik obvezno.... saj so kamere !!!
Ostalo pa organizatorji, ki so zavedli študente.

Ja... po prekrokani noči boli glava.
Nec
# 20.05.2010 ob 08:11
ŠOS-u nabit kazen, sej so polni vsega!
Ga. Lang ima še kako prav, najprej pozivajo, nato se distancirajo ...
Jao demokracija ej ... Šobo pa v zapor!
^Jason^
# 20.05.2010 ob 08:14
Škodo naj plača ŠOS.

Glede na milijone €, ki jih ima in ki izginjajo neznano kam, naj tudi ŠOS zagotovi štipendije in ostale zadevščine, ki jih primanjkuje mladim!
Milmar
# 20.05.2010 ob 08:14
ŠOS!!! Kaj sem mogoče jest bil organizator??
ekreme
# 20.05.2010 ob 08:12
Definitivno je ŠOS odgovoren!!
nevem
# 20.05.2010 ob 08:10
V kolikor vlada ne bo poskrbela, da se obravnavani zakoni, kar se tiče študentskaga dela in predvsem študentskih servisov, ne sprovedejo tako kot je predvideno, lahko včerajšnje bakanalije postanejo precedens za reševanje takih primerov.
Rešitev je nasprotna: vse izgrednike strogo kaznovati, organizatorje pa udariti po žepu, saj je iz videnega očitno, da jim edino to še kaj pomeni.
Sedanji tajkuni in "politiki" pa so prave ovčke proti tistim, kar iz cveta "inteligence" utegnemo dobiti v prihodnosti...
andro66
# 20.05.2010 ob 08:15
Glede na to, da mularija ni mela pouka in, da je blo vrjetn 3/4 dijakov, ne omenjejte, da so študentje to škodo naredl...
Peter F.
# 20.05.2010 ob 08:16
Fotomateriala je dovolj. Ostalo pa ŠOS, kaj pa drugega.
Sicer pa naj si plačajo 3,5 € pa naj pucajo sami.
MatejP
# 20.05.2010 ob 08:19
ilko ne bluzi. Ta protest je bil zgolj kaprica ŠOS-a in študentskih servisov, ki bodo edini pti teh spremembah kaj izgubili.

PS: To dokazuje tudi dejstvo, da sem dobil SMS od študentskega servisa s pozivom na proteste, čeprav nisem že 10 LET študent !
rabbit
# 20.05.2010 ob 08:18
Ja vsa simbolika (stresanje pepela pred parlamentom) in govori...sex & drugs & rock'nroll...pozivanje ljudi z SMS-si in tako naprej... Ja draga Katja, bo treba prevzeti odgovornost... kaksen odstop bi sovpadal, pa pri sestindvajsetih bi bil ze pocasi cas, da se priblizas diplomi...
kozi
# 20.05.2010 ob 08:19
Kar je bilo včeraj ni bil protest, ampak pijančevanje navadnih ovc.
Ulikses_
# 20.05.2010 ob 08:19
jah, to je bilo vse lepo inscenirano in splanirano, to se ve...konec koncev ni skrivnost, da je šoba javno namigovala, da se lahko kaj takega zgodi.

lepo oglobit ŠOS in DOS ter vse njune odgoovrne osebe ter poiskat posameznike, ki so uničili DZ - če so mladoletni ovaditi njih in njihove starše.

In, predvsem, ŠOS razpustiti, ker to ni več ničemur podobno...da študenti nimajo enega normalnega predstavnika....halo!!!
Ocelot
# 20.05.2010 ob 08:27
Smešno...ŠOS obtožuje policijo, da ni v dovoljšni meri zagotovila varnosti in je zaradi tega odgovorna za škodo??? Na njihovem mestu bi se policiji raje zahvalil, da je ravnala tako, kot pač je, in po izbruhu nasilja ni nastopila proti "demonstrantom", kar bi prav lahko storila. A v tem primeru ne bi prišlo zgolj do razbitih oken, temveč še do dosti hujših posledic!!

Sam podpiram demonstracije, v primeru, če so upravičene. Včerajšnjih v nobenem primeru nisem podpiral, saj se mi zdi prav, da se da pobude za ureditev situacije, ki se je s študentskim delom razpasla preko vseh meja. Študentje naj se zavedajo, da bodo tudi oni nekoč morali diplomirati in takrat se bodo znašli na zavodu, ker delodajalci preprosto raje zaposlijo študente, ker se jim to finančno pač bolj splača. Tudi sam sem delal preko študenta, preden sem diplomiral, a vendarle sem se zavedal, da je sistem, kot ga imamo pri nas, privilegij, ki jih večina drugih držav ne pozna. Le poglejte recimo Avstrijo...
Na nek način razumem študente, da se borijo za ohranitev trenutnega statusa, a hkrati bi si želel, da bi videli neko širšo sliko. Prepričan sem, da vsaj 80% tistih, ki so bili na demontracijah, ni imelo niti najmanjšega pojma, proti čemu pravzaprav sploh protestirajo. In sedaj se lahko le še vprašamo: KDO bo sedaj študente jemal resno??
Binder Dandet
# 20.05.2010 ob 08:17
Seveda da je odgovoren organizator. Tu sploh ni dileme.

@MatejP:
Študentom in dijakom.
webman
# 20.05.2010 ob 08:07
ŠOS!
Ulikses_
# 20.05.2010 ob 08:25

Ducky
20. maj 2010 ob 08:19
Prijavi neprimerno vsebino


dragi moj, za izgrede protestnikov, je vedno odgovoren organizator...to je isto ko da bi rekel, da za štalo pred Lipo ni kriv lastnik lokala....

in nič se niso distancirali od tega...Šoba je na TV večkrat namignila, da se utegne kaj takega zgoditi: "Mi sicer ne bomo pozivali k nasilju, ampak ne moremo pa odgovarjati, če bodo protestniki sami kaj takega naredili" halooo, a ni to dovolj očitno??!?
domencek
# 20.05.2010 ob 08:29
To niso bile demonstracije, ni bila revolucija... to je bila preprosta prepotentnost smrkavcev! Za tako obnašanje ni kriva vlada, saj jih ni vlada naredila idijote! Če 16 letni smrkavec misli, da je najpametnejši in ne spoštuje ničesar, potem so za to odgovorni v prvi vrsti starši, učitelji in hujskači!

BTW: na lastne oči sem videl kako se iz avtobusa izkrcavajo srednješolci, vsak drugi s svojim kanisterčkom vina, poleg pa 3 njihove učiteljice!

ŠOS si je pa obu prevelike čevlje... če niso sposobni pojest tistega kar so si skuhali, naj za to plačajo!
MatejP
# 20.05.2010 ob 08:24
Ducky po Zakonu o javnih shodih in javnih prireditvah (ZJSJP) je za varnost odgovoren prireditelj ne policija. Policija skrbi samo za podporo.
džeri
# 20.05.2010 ob 08:24
Punca je dan prej sama omenila ko bomo prišli pred parlament se lahko marsikaj zgodi.
Ducky
# 20.05.2010 ob 08:21
Je pa treba te študentske organizacije ŠOS, ŠOU, servise itd. vse ukinit, ker to so v bistvu kriminalne organizacije, ki na "legalen" način porabijo ogromne vsto študentskega in davkoplačevalskega denarja!!
domencek
# 20.05.2010 ob 08:33
!!! VSAKA ČAST POLICIJI !!!

Da bi jaz bil tam, pa da vame nekdo plune ali vrže jajco.... ooooo dečki in deklice, to bi gumijevke pele!

Še enkrat, vsaka jim čast, da so zdržali in da niso enostavno pohabili polovico malih pijančekov... jaz bi jih! Zato mladi "protesniki", ne želite si, da bi bil jaz policist!
Ulikses_
# 20.05.2010 ob 08:20

ilko
20. maj 2010 ob 08:16
Prijavi neprimerno vsebino
Protesti so pokazatelj, da v državi nekaj ni v redu.
Ni potrebno sedaj odvračanje pozornosti s protestov, na škodo in huliganstvo. Protest je bil in politiki naj se zamislijo nad vladanjem.
Kapitalisti nikoli ne protestirajo in ne hodijo na štrajke!
Denarja je dovolj, le odteka v Patrije, v Grčijo in kapitalistom v žep (na račun prehrane in študentskega dela.
Je pa res, da imamo še ostanke Socializma, ki mu v kapitalističnem svetu ni mesta.


ti pa se najprej strezni pa pol začni pisat tukaj....
Seto
# 20.05.2010 ob 08:28
V tej državi je marsikej narobe, ampak mislm, da na najslabšem zagotovo nismo študentje in dijaki. Teli protesti so samo posledica hujskanja brezumne množice, ki niti ne ve, za kaj se gre in kaj nov zakon pomeni. Plačajo naj organizatorji osebno, obvezno naj jih odstavijo s položajev, znižajo naj sredstva organizacijam, ukinejo študentske servise, saj so zavedli množico in jo naščuvali proti parlamentu.
jebelacesta77
# 20.05.2010 ob 09:23
Kaznovati vse organizatorje. Vseskozi so pozivali k nasilju, sedaj bi pa rekli, da so želeli mirne demonstracije. Res imajo veliko pameti ! " Shajkaš" skupaj 10.000 ljudui, daš jim pijače kolikor želijo ( iz posnetkov je razvidno izlivanje pijače na ztla, razbijanje polnih steklenic ), potem pa ob neki uri rečeš " Pridni, sedaj gremo pa domov. "Marš" sprenevedanje ! Tudi mi slo študirali in doštudirali v najkrajšem roku. Ponosni smo na to, čeprav je od tega jže precej časa. Študirali smo z majhnimi sredstvi, v Ljubljani stanovali v kletnih sobicah, a bili srečni, da lahko študiramo. Naša skrb je bil študij.
A ni čudno, da se študentje ( ki bi jim naj bila osnovna skrb študij) borijo edino za to, kako bi delali med študijem. A ni to nekaj narobe ? Zgovarjanje , češ, da morajo delati, če hočejo študirati, je bolj kot ne izgovor. A mora res študent imeti več denarja kot potem, ko se zaposli in ima po možnosti še družino ? Dajte no ! Imate bomne, imate več štipendij, imate fakultete in visoke šole po vsej Sloveniji, kar krepko zmanjša stroške študija. Prav pa bi bilo, da bi se borili za kvalitetnejši študij ( več profesorjev, več individualnega strokovnega dela z študenti), cilj vam bi naj bil , da si pridobite čimveč znanja, itn. Pa dijaki: " Naša pravica je, da imamo brezplačne malice, štipendije, ...Od kofd takšne ideje ! A ogromno teh malic zavržete v smeti . In po vašem mišljenju je to znak, da nimate pogojev za izobraževanje ? Zelo me zanima vaše razmišljanje, ko boste doštudirali .
Tudi mi smo demonstrirali, a za razloko od vas ne uničevali premoženja vseh nas - tudi vašega.
In ker ste tako super, zakaj se bojite konkurence " babic " pri iskanju dela ? Če boste tako učinkoviti pri delu, kot ste pri uničevanju, se nimate česa bati.
Tako pač ne gre, dragi moji. Življenje je vse kaj druga kot uživanje in uničevanje.
MoTmOt
# 20.05.2010 ob 08:50
Vlada in parlament si vsekakor zaslužita še kaj več kot dimne bombe in granitne kocke.Ampak ne(!) od strani razvajenih študentov,dijakov in njihovega skorumpiranega vodstva!
To bi moral biti privilegij delavcev,ki edini v državi trpijo hudo zapostavljenost in so hkrati edini,ki ves ta cirkus,ki mu rečemo država plačujejo!!!!!
heros
# 20.05.2010 ob 08:21
barabe!
Perro
# 20.05.2010 ob 12:30
Problem je v tem da ljudstvo danes ne razume in ni poučeno niti o ekonomiji, niti o pravu, sociologiji, državni ureditvi, delovanju države... Ne živimo več v 15.stol. in za pravice praviloma ni potrebno boriti z nasiljem, razen v skrajnih primerih, ko so kratene osnovne človeške pravice in deloma plačljiva malica in omejitev študentskega dela pač ni kratenje osnovnih pravic ampak je dolgoročno del načrta sprememb v smeri na boljše... Ljudstvo pa hoče vse takoj in vse zdaj - večina mladih vse bolj deluje po tem principu... Boriti se je treba z znanjem ne pa z granitnimi kockami!
pepi70
# 20.05.2010 ob 10:59
Mislim, da so bile včerajšnje demonstracije odraz nemoči in obupa generacije, ki se zelo realno zaveda, kaj jo čaka v prihodnosti.
Ne zagovarjam nasilja a opozoril bi na par zadev, ki verjetno mladino zelo skrbijo in motijo.
Na obzorju ni služb, stanovanja so po 2000 / m2, socialne podpore so nizke, vsak dan prebirajo o tem kako so Šroti, Bavčarji, Kordeži, Lovšini, Časarji, Bobinci, Zidarji in podobni s podporo ljudi, ki sedijo v napadeni stavbi nakradli milijone ali milijarde, berejo o tem kako so si v poslih financiranih s strani države naložili razni Prijatelji, berejo kako si župan Ljubljane gradi spomenik v Stožicah, kako si predsednik države gradi lift za 100.000 EUR, kako izbranci naroda v parlamentu pijejo kavo za 30 centov, sami pa jo preko ceste plačujejo vsaj en evro več, kako taisti ljudje jedo kosilo za 3,5 EUR, sami pa morajo za sendvič dat 4 eur, kako taisti oblastniki najemajo pregrešno drage poslovne prostore, zaposlujejo prijatelje, kako država kupuje vozila po 3 miljone kos in še in še.
Berejo kako bomo za 40% preplačane avtoceste plačevali še 50 let, čeprav naj bi nafte zmanjkalo že čez 37 let.

Včeraj je protestirala generacija, ki se je rojevala že po osamosvojitvi, ki ni bila priča, dobri energiji, ki je v tej državi vladala, ko smo se osamosvajali.
Še vedno pa jih taisti oblastniki zasipajo z konflikti, kdo je koga v fojbe tlačil pred 65 leti in ali je bilo to prav ali ne.
Demagogija, ki jo uporabljajo taisti poslanci, se je včeraj vrnila z obrestmi.
Protestirali so tisti, ki nimajo kaj izgubiti, saj do sedaj niso ničesar uspeli ustvarili. Protestirali so otroci, kjer se starši odrekajo marsičemu, da jim omogoči dostojno mladost. Protestirala je generacija, kjer so vidna razlikovanja - vidijo nekatere svoje sošolce, ki se v šolo vozijo z avtomobili za 20.000 evrov in več, ki oblačijo majičke za 100 eur in telefonarija na aparate za 400 eur, sami pa si tega ne morejo privoščiti.
Kolikor poznam zgodovino in realnost študentskih protestov, previdevam, da so bili pri tem glavni štajeci. Ker jih v tem vodi že zgodovinsko rivalstvo z Ljubljano, ker so na poti do Ljubljane vzpostavili čredni nagon in se v dveh urah tudi ustrezno podkrepili.
A ko po televiziji gledam pokroviteljskega filozofa Gregorja Golobiča, potem se tudi meni urtga. Človek, ki je 10 let držal vse niti te države v rokah, nekaj pridiga o študentskih servisih. Po drugi strani pa mirno pozablja, da so bili pred dvajsetimi leti taisti servisi v lasti ZSMS, ki se je potem preoblikovala v LDS, servise pa so sprivatizirali lokalni LDS politiki.
In ravno taisti servisi so bili pred 20 leti vir denarja za financiranje uvajanja demokracije in večpolitičnega sistema.
Tisti z daljšim spominom vemo, da so bili leta 1988 na Kersnikovi 4 sedeži SLS, LDS pa tudi Odbora za varstvo človekovih pravic. In iz denarja, ki je bil na Kersnikovi in je prihajal iz študentskih servisov so se financirale demonstracije na Roški pa še kaj drugega. In na Kersnikovi so svojo kariero začeli tako Školjč, kot Janša, Pahor, Gantar, Bavčar, Keber in še kdo drug. Ljudje skratka, ki v tej državi kolobarijo že 20 let.
Iz slogana ŠTIRIM MILJONOM PRIDNIH ROK SE NI BATI ZA PRIHODNOST so nas pripeljali do tega, da dva miljona pridnih rok lastna prihodnost izredno skrbi. Preostali miljon pa je zase zelo dobro poskrbel za račun zaskrbljenih. In nacija je bila do včeraj dejansko otopela, saj dobrih novic v zadnjem letu res ni bilo na pretek. Razen uvstitve reprezentance na svetovno prvenstvo, pa še ta spada v razdelek kruha in iger.
In ljudje, ki vodijo to državo, so včeraj dobili resno sporočilo, da so zavozili. Zame danes ni glavna tema ali so kocke letele skozi okna, glavna tema je, da smo na lestvici konkurečnosti padli za dvajset mest. Ljudje, ki jim je bilo zaupano vodenje te države so zavozili. A tega ne bodo priznali. In tudi zato so letele kocke, navkljub zgroženosti o oliki mlade generacije.
in zato je zame včerajšnji dan velik za Slovenijo. Ker si je prvič nekdo dovoli na radikalen način pokazati, da nekaj je štima. In da je nekaj gnilega v tej državi, čeprav to potihem že vsi govorimo.
Zato bi se jaz na mestu politikov zelo resno zamislil. Ker včerajšnji dan ni bil samo dan vandalizma, temveč dan izkaza nemoči neke generacije. Generacije, ki bo prihodnost te nacije. In ta generacija očitno vidi zelo kruto prihodnost.
Nutri
# 20.05.2010 ob 08:45
Škodo mora poravnati organizator in tudi odgovarjati zaradi tega. Ne pa da se pol v javnosti predsednica, dela da je nedolžno jagnje.
Ko so predsednici zastavili vprašanje "ALI STE NAJELI HULIGANE, DA IZZIVAJO? DA ali NE?" je z besedami odgovrila da popolnoma zanika, da bi najeli huligane. Z glavo pa je jasno nakazala, DA NE ZANIKA, DA SO JIH NAJELI.

Sicer pa študentje izak imajo dovolj denarja, če si lahko kupujejo pijačo, jajca in ne vem kaj še vse, da so lahko metali proti parlamentu,....

PLAČA IN KAZENSKO NAJ ODGOVARJA ŠOS!!!!!!!!
primek21
# 20.05.2010 ob 08:38
Zdaj smo končno vsi videli kaj pomeni napredek družbe, ki smo si ga tako želeli. Popoln razpad moralnih vrednot, pijano mladino, ki dolgčas in frustracije preganja z jajci na parlament. Čakamo samo na agresivno policijo pa smo Tajska in juhej novi svetli svet.
Kristinka
# 20.05.2010 ob 08:23
"Kot ugotavljajo, so bili med kršitelji številni mladoletniki, poleg tega pa so bili v množici protestnikov problematični le posamezniki."

Torej kaznujte TISTE posameznike in jim zaračunajte šolanje v protivrednosti povzročen škode! Mar ni videonadzor na dvorišču DZ?!?!
Resnici na ljubo, v času krize bomo morali zobe stisniti VSI, tudi študentje, ki imajo konec koncev še zelo veliko ugodnosti napram študentom v drugih državah. Ne podpiram ukinitve študentskega dela, saj veliko mladih na ta način sploh lahko študira in se preživlja; močno pa bi bilo treba poostriti nadzor nad izvajanjem, zlorabami študentskih napotnic in zlasti finančnim poslovanjem ŠOS-a in n jegove klientele.
Bistvo problema tiči v razmetavanju denarja za nepotrebne stvari, kar pa sicer naša vlada zna enkratno početi, ne glede na to, kdo je v koaliciji in opoziciji.
Jabolko pa ne pade daleč od drevesa...
gen.Maister
# 20.05.2010 ob 14:10
Dokler bomo sužnji monetarnega sistema in kapitalizma, do takrat se nam ne piše dobro. Protesti, ki se dogajajo pri nas in drugod po svetu, so samo odraz sistema v katerega smo vpeti. Prav bi bilo, da se sužnji vsega sveta združimo v revoluciji in spremenimo okvirje družbe v katerih živimo. Prej kot se bo sesul euro, dolar in še katera valuta, prej bomo zares svobodni. Sedaj se bodo države zadolžile za reševanje Grčije in Eura. To je iluzija za nevedne sužnje. Zadolžili se bodo zato, da ohranjajo sistem, ki nas ohranja v suženjstvu in elite na oblasti. Zadolžili se bodo zato, da bodo na nas še naprej ustvarjali profit. Zadolžili se bodo zato, da bomo plačevali še večje obresti in da bo elita imela še več kot že ima..... Komu je mar za nas navadne smrtnike.
Vprašajte se še zakaj moramo plačevati elektriko, ogrevanje, in gorivo za avtomobile, če obstajajo rešitve za neomejene-obnovljive količine energije v sončni, veterni, geotermalni in še kakšni energiji, ki jo je v izobilju in jo znamo izkoriščati, brez da s tem obremenujemo okolje, ki se nam bo prav tako kmalu maščevalo? Zakaj industrija izdeluje avtomobile, ki delovanje potrebuje nafto, ki onesnažuje okolje in zakaj imajo današnji avtomobili povprečno dobo 5 do 7 let, namesto 20.30 ali 40 let. Ko bomo vsi to doumeli, da za vsem stoji le profit peščice bogatašev in monetarni sistem, potem bomo lahko svobodnejši in posledično tudi demonstracije ne bodo potrebene, saj bo večje blagostanje, kar bo privedlo tudi do manj drugega kriminala.
Jethros
# 20.05.2010 ob 12:43
pederčina:
(kakšen vzdevek:) )
Katarinca ,da je kriva, pa nepripravljena policija? Kaj pa bi želeli, da bi s pendreki glave razbijali? Z gumijevkami streljali? Kaj bi se pa takrat pisalo in govorilo? Poglejte to abuziranje in nasilno odstranjevanje mladoletnih? Policija tepla mladoletne, res lep naslov za vse evropske časopise!
Policija je vzorno odreagirala, bili so strpni in se kljub pljunkom! niso odzvali, niso se odzvali, ko so tudi kakšno steklenico in kamen dobili, tako, da jim samo kapo dol dam, ker se niso pustili sprovocirati, da bi delili batine, čeprav bi jih sam z veseljem, ker to ni bil protest, ampak res čisti vandalizem!
27.000€ vam je malo...res cenite denar, probajte prišparati to vsoto, boste videli muke!

Pa lep pozdrav od davkoplačevalca, ki si življenje ureja sam in en pizdi čez vlade, če mi gre kaj narobe! Sicer pa, ne vem kaj tem dijakom manjka, imeli so kantice vina, piksne piva, lepo oblečeni in načrtno opremljeni z jajci, torej imajo polne riti vsega, če nimajo spoštovanja in kulture strpnega ravnanja po zahtevanju svojih pravic. Taki si več niti ne zaslužite!
škratolin
# 20.05.2010 ob 11:06
Bi tisti mali nadutki,ki se piše Šoba, namenil en pregovor južnih bratov:
Posle Je***,nema kajanja:

Kar ste skuhal,pojejte in upam,da vas bo peklo,ker ste pripravili daleč največjo sramoto svoji generaciji!!!
papiga
# 20.05.2010 ob 10:12
Če jih je razbijalo samo 1000 ostali pa ne, zakaj pa niso preprečili dejanj tem, ki so razbijali. A ste videli na posnetkih koga, ki je probal to preprečiti ali ste pa samo slišali huronsko vpitje, ki je to golazen samo vzpodbujalo. Ja to zadnje.
In zdaj si pa zamislite kaj govorite. Naj država plača. A res. Skoraj gotov sem si, da ste na kaki socialni pomoči ali kaj podobnega ker če bi služili denar, ne bi tako govorili. Ne bi razmetavali z denarjem na ta način. A to da pa ŠOU razpolaga na leto s 30 miljoni, oni p a namsto da bi plačali stroške naj kupijo še kak Hotel Belvue v Ljubljani, ali pa še kako jadrnico, kot je včeraj na popu rekla ta Šoba, da se lahko študentje konec tedna "relaksirajo".
Veste kaj, vi dajte svoj denar in plačajte, s skupnim denarjem pa ne razpolagajte ker s tem nimate prvice.
Dreadlord a ti ne bi rad delal za kapitalista. za koga pa boš. Nihče drug ne daje dela.
Saj ti ni treba, lahko krepaš od lakote. Se pa moraš kot vsi drugi zavedati, da je tistih, ki so tako neumni da dajejo delo čedalje manj. Vlagati denar v rizične papirje prinese veliko več, pa še ubadanje z nekom tvoje baže odpade. Vi se boste pa lahko pasli. Oni pašniki nad Bohinjem so baje del leta prosti.
Kdor ne bo hotel delati pod pogoji, ki jih bo ponudil trg, lahko gagne. Ta sociala dolgo ne bo laufala, verjemte, tisti,ki plačujejo se bodo uprli. Vse preveč je parazitov, ki bi samo imeli in delili, kar nikoli niso zaslužili. Minilo, ne boste mogli več.
papiga
# 20.05.2010 ob 10:04
tvojmoj,če ti misliš, da je to včeraj zrcalo naše družbe se zelo motiš. Ne vidim ljudi, ki bi dobesedno v komi od alkohola lomastili po cesti. Ne vidim, da bi kar nekdo iz ljubega miru nekam nekaj metal. Ja ŠOU in študentje to morajo plačati.
Jaz ne bom. Uničili so tudi kulturni spomenik. bodoči intelektualci??? Drhal. Če je to ogledalo naše družbe, mojega odseva v njem ni. Tudi nočem da je.
To je pijana drhal, kateri je potrebno izstaviti račun, jih kaznovati v šoli, jih tudi mogoče nekaj izključiti, z organizatorji ŠOU pa prekiniti vsk dialog, kot nedostojnimi nečastnimi osebki, s katerimi se ne pogaja. Dokelr študentje ne uredijo tega sami in ukinejo ŠOU. Odstavijo to garnituro, ki očitno ni sposobna ne za pogajanja ne za organizacijo ničesar. Študentje, to vas ne more zastopati. Tako zelo jim je do položaja, da ne samo, da so zato naredili škodo kakšrno so, zdaj niti ne prizanavajo odgovornosti in zavračajo plačilo škode. Kakšen gnoj od posameznikov in organizacije. Niti enega častnega posameznika, ki bi pokazal, da vidi napake in je pripravljen na konsekvence. In to bi rado delalo politiko. Ta družba takšne "razbijaške elite" ne rabi. Marš.
papiga
# 20.05.2010 ob 09:57
Kar se pa tiče Semoliča je to še zgaga več. Ta starec, ta razbijač,včasih se mi je celo zdel razumen, , zdaj pa izpada kot pravi idiot. Tudi na njeg in njegovo hujskanje na Prešercu leti del odgovornosti. Če so si sindikati v svesti si posledic, bi se mu odrekli.
To z njim ne pogovor, to niso pogajanja to je njegov monolog, v katerem je samo "ne".
A se sindikati zavedajo, da z mojimi resursi,ne denarnimi,ne materialnmi ne razpoalgajo.
Jaz dajem delo ali ga pa ne dajem. In z vsakim posameznikom v tej družbi, ki zaposluje je tako. Družbene lastnine skoraj v parih letih ne bo več, z nami, lastniki in dajalci dela, pa neki sindikati ne bodo tako delali. Predvsem pa, nobena pobezljana drhal si naj ne dovoli razbijati naše skupne in zasebne lastnine. Kdor pač noče delati, naj ne dela, pa tu ne mislim na kakšen zanikrn odnos do delavce,v mislih imam normalen pogodbeni odnos, jaz dajem delo ti pa delaš. Po v naprej znani ceni. Če ti ni všeč, lahko greš. Socializma ni več. Tole, mi hočemo, včeraj, je bilo zadnje. Kdor ne ustvarja, nima kaj deliti in zahtevati. Simpel da bolj ne more biti. Komru ni všeč, naj gre, kjer bo dobival vse na krožniku. Tudi zato je potrebno izstaviti račun za včerajšnje dogodke, Posameznikom, sploh pa organizatorjem.
A ta drhal res misli, da bodo na ta način kaj dosegli. Naj plačajo do zadnjega centa.
papiga
# 20.05.2010 ob 09:47
Organizator se mora v naprej zavedati vseh morebitnih posledic in konsekvenc. Policija ob prijavi dogodka vsakega organizatorja obvesti o njegovih obveznostih. Policija je samo varovala državno lastnino ne pa skrbela za organizacijo protestov.To ni naloga policije.
Za organizacijo varnosti in poteka je odgovoren organizator.
Zdaj pa ta neintelegentna oseba vehementno razlaga, da se ona distancira???? Oh kakšna zmeneta pokvarjena. Zelo veliko se govori o vzpodbudi političnih strank (konkretnoSDS) pri hujskanju k razbijaštvu.
Ministrica Kresalova je naredila zelo modro, da s policijo vred ni nasedla kakšnem Janešvemu scenariju. Dobro je, da niso uporabili sile proti mladoletnikom, to kamarilo od
ŠOU, vse, kompletno vodstvo pa mora oditi. Če študentje hočejo, da jih kdo še ima za kaj več kot navadne človeške smeti, pa če so to bili študentje ali dijaki, študentje s svojimi vodilnimi strukturami so to organizirali, naj dosežejo, da vodstvo odstopi in se ta forma razformira. Čisto.
Zakon o malem delu je potrebno sprejeti kot je načrtovano, študentje pa, če se res ne identificirate s ŠOU opravte interni referendum o Zakonu o malem delu, ali ste za to, da vaš ŠOU bogati na vaš račun. Družba vam tega privilegija več ne priznava. Upam, da ste si v svesti si dogodka, ob katerem ste izgubili zadnji kredit v tej družbi. Za zelo dolgo.
Nikogar ne zanima kaj vi hočete, sprejeti boste morali, enako kot vse druge družbene strukture tisto, kar vam hočemo in vam lahko damo. Nič več.
Enostavno je tega, da vsak samo nekaj zahteva, že malo preveč. Vi ste do končanja študija odgovornost svojih staršev. Z ozirom na včerajšnje dogodke še ti niso oopravili svojega vzgojnega dela zadovoljivo. Starši naj vas šolajo, vi se šolate zase ne zame ali za kogarkoli drugega. Zdaj pa to počnite ali pa ne, mene čisto nič ne briga če ste vi mladi, ste pač kar ste in se s tem nosite kakor veste in znate.
M-filter
# 20.05.2010 ob 09:43
matr je ta ŠOS bedn. najprej zakuhajo demonstracije, ko pa vidijo, da so ušle izpod nadzora, se pa umaknejo in jih kao prekinejo. pa kako boš ti utišal 10000 folka. oni so organizeral in oni so krivi. ne pa, da zdaj krivijo policijo, da so slabo opravili delo.

organizirajmo protidemonstracije proti ŠOSU. študentje znamo mislt s svojo glavo in ne rabimo teh tajkunskih organizacij.
kuncici
# 20.05.2010 ob 09:28
Odgovornost je 100 % na ORGANIZATORJIH, pa ne le moralna, ampak tudi materialna !
Hujskači, ne le ŠOS ampak tudi politika pa naj zdaj pove svoje argumente razen nasilja in vandalizma. Alkohol, mamila,nasilništvo, razkazovanje svojih zaležanih debelih ta zadnjih je posledica anarhije pri podeljevanju štipendij in drugih soc.prejemkov. Naj že enkrat študirajo tisti
katerim je res to cilj.
SRAMOTA, SRAMOTA in samo SRAMOTA za tam prisotne.
vonko
# 20.05.2010 ob 08:42
ŠOS je izdal svojo čredo! Očitno se ne zavedajo, da v masi najbolj začutijo svojo moč tisti, ki so sicer najbolj prestrašeni in frustrirani. In če so spravili ljudi na ulice, da pokažejo svojo moč, bi morali vedeti, da se bo kakšni od ovc v tropu zazdelo, da se je spremenila v volka. Za organizatorja takšne akcije je uspeh, če se parlament zruši, oni pa so stisnili rep med noge ob prvem jajcu, ki je poletelo. Zato pa se ne sme ljudi klicat na ulico, če ni res hudo in imaš kakršnokoli drugo možnost. Če so se v ŠOS-u tako bali za svoje privilegije, bi morali odpeljati množico do končne zmage nad sovražnikom, zdaj pa se se pokazali kot četica razvajenih faliranih študentov, ki ji je, enako kot tistim, proti katerim so 'protestirali', le do lastnih koristi in jim je za študente in dijake malo mar.
MaliPandit
# 20.05.2010 ob 08:23
Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.

John F. Kennedy,

In a speech at the White House, 1962
webman
# 20.05.2010 ob 08:22
Če bi jaz vodil policijo, bi granitometalec in modrica postali sopomenki!
sega85
# 20.05.2010 ob 13:00
Take bande, kot je na ŠOS-u ni nikjer. Številni voluharji živijo na račun dela študentov. Normalno je, da jim gre tak zakon v nos (če smo pošteni, bi tudi nam šlo, če bi bili za brezdelje tako bajno plačani). Kar nekaj časa sem bil aktiven član v lokalnem študentskem klubu. Vendar me je lani vse minilo, ko sem videl, kako svinjarijo se grejo na ŠOS-u in dejansko živijo na naš račun. Hvala bogu, da so si včeraj sami skopali jamo. Banda lena!!!!
rush1
# 20.05.2010 ob 12:44
Pa kaka policija, kaj je z vami. Ko bi pa malo posredovali, pa bi se vsi zgražali o policijskem nasilju.
JohnMichxx
# 20.05.2010 ob 10:12
Enako je kot da bi zažigali Slovenske zastave.
Če vodstvo ŠOS in ŠOU ne dobi zaporne kazni potem je ta država včeraj propadla.
testarossa123
# 20.05.2010 ob 10:09
Dokler takšnim pijanim "razbijačem" ne odgovorimo tudi z silo z druge strani, ne bo nič boljše, kvečjemu bodo naslednjič še bolj pogumni. Treba jim je pokazati malo trde - delavske roke, mulariji pijani...
kop
# 20.05.2010 ob 10:02
@viktoriana novinarji ne smejo biti na nikogaršnji strani! In edino pravilno je da obsojajo politiko ko je treba, obsojajo huliganizem na takih zborovanjih, v diskotekah, nogometnih tekmah...oni so tu zato da pokažejo jasno sliko. Nebi smeli biti ne levi, ne desni. Ne liberalni ne konzervativni.
Pri dotičnem primeru pa dejansko celo legitimno lahko stopijo na nasprotno stran tega, kar se je zgodilo včeraj. Tega ne zagovarja nobena ureditev sveta. Niti sama anarhija ne.

ostali zagovorniki...dejte no mal pogledat posnetke.. A te ljudje vejo proti čemu naj bi se borili? NE! Sanja se jim ne, ne vejo kaj bi moral včeraj zagovarjat, ne vejo kaj jim je cilj. Dokaz za to je v neštetih razpravah na tem forumu potrdilo kar veliko število študentov, ki so tu podali mnenja. Ki so povedali, da nimajo protiu čemu demonstrirat. Ki so tudi sami siti svojih politikov, ki ne delajo drugega kot polnijo sebe in sebi ljube osebke z ugodnostmi, denarjem in še marsičem.

To včeraj ni bilo za protestnike nič drugega kot nova vrsta zabave. Nekakšna kombinacija Rock Otočca, Dneva Elektronike in z čustvi napite nogometne tekme.
Glasba, alkohol, druženje, množično norenje in razgrajanje.

Over&Out
Pier
# 20.05.2010 ob 10:01
vojc99
20. maj 2010 ob 09:58


Če misliš, da je to primeren način izražanja nezadovoljstva, da se razbija in požiga in ne vem, kaj še....potem jih lepo povabi domov in naj razbijajo pod tvojo streho.
Kazalo