Slovenija

Poudarki

  • Kresalova od policije zahtevala poročilo o dejavnostih
  • V neredih naj bi sodelovalo okoli 2.000 ljudi
  • ŠOS okoli 15. ure prekinil demonstracije
  • Pridržani tudi mladoletniki
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 274 glasov Ocenite to novico!
Državni zbor
Tisti najbolj vročekrvni so na pročelju državnega zbora povzročili kar nekaj škode. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je tako ravnanje ostro obsodil. Foto: DZ
Malo delo
Razbitih je nemalo stekel, na poslopje državnega zbora je bilo vrženega nemalo kamenja, pločevink, steklenic in preostale navlake. Foto: MMC RTV SLO
Malo delo
Najbolj vročekrvne je policija zadržala. Foto: Ana Mavsar
Demostracije
Pred poslopje državnega zbora naj bi priletela molotovka. Foto: Ana Mavsar
Demostracije
Nekateri študentje so svoje nestrinjanje z delom vlade izražali tudi z vpitjem na policiste. Foto: Sabina Zonta
VIDEO
Protesti so se sprevrgli...
VIDEO
Protestniki preplavili sr...

Dodaj v

Foto in video: Malo delo, veliko gneva (in vandalizma)

V DZ leteli kamenje in dimne bombe, pridržanih 30 ljudi
19. maj 2010 ob 18:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Policisti so po nemiri, ki so izbruhnili na študentskih demonstracijah, pridržali 29 ljudi. Na državni zbor in policiste metali tudi granitne kocke.

Zadeve so se zaostrile okoli 15. ure, ko so se udeleženci študentskih in dijaških demonstracij preselili pred državni zbor. Organizatorji so kmalu izgubili nadzor nad dogajanjem, okoli 2.000 ljudi je namreč začelo podirati ograje, ki jih je postavila policija, metati različne predmete, od kamenja, dimnih bomb in jajc do kalkulatorjev ter pasov za hlače, vpiti na policiste, želeli pa naj bi celo vdreti v državni zbor.

Predstavniki ŠOU-a v Ljubljani in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so prizorišče kmalu po začetku neredov na Trgu republike zapustili, predtem pa demonstrante pozvali, naj se umaknejo in na poslopje prenehajo metati različne predmete.

ŠKODE NI MALO
Po oceni strokovnih služb so demostranti z metanjem predmetov povzročili kar nekaj škode. Razbita je večina stekel, poškodovani pa so kipci pri vhodu v stavbo, ki so del kulturne dediščine in spomenik posebnega pomena.

Uporabljena tudi prisilna sredstva
Policisti so morali med vzpostavljanjem javnega reda in miru uporabiti tudi prisilna sredstva. 29 najbolj razgretih demonstrantov so pridržali in tudi mladoletnike, ki pa so jih že predali staršem. Večinoma gre za kršitve javnega reda in miru, a se o prekrških in morebitnih kaznivih dejanjih nadaljuje zbiranje obvestil. Zaradi kršitev določil o varstvu javnega reda in miru bodo kršiteljem izdali plačilni nalog, zoper mladoletnike pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Prav tako bodo na policiji ugotavljali morebitno odgovornost organizatorja protestov.


Predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana Maja Adlešič je za MMC pojasnila, da so policisti dogajanje varovali po ustaljenih postopkih, aktivnosti pa so bile usmerjene k vzpostavitvi javnega reda in miru. V varovanju poleg navadnih policistov sodelujejo policisti specialci, konjeniki, vodniki policijskih psov, prometni policisti in po nekaterih informacijah tudi kriminalisti v civilu. Policisti specialci so naredili živi ščit in poskušali protestnike s počasnim pomikanjem premakniti proti Kongresnemu trgu. Več policistov se je poškodovalo, devet jih je tudi poiskalo zdravniško pomoč.

"Za zdaj je pomembno, da se naredi mir"
Novinarka TV Slovenija Urša Srdič je poročala, da bodo policisti pred stavbo državnega zbora verjetno stali še vso noč, s policije pa so sporočili, da bodo na terenu ostali po potrebah. "Za zdaj je pomembno, da se naredi mir," je poudarila Adlešičeva.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je od policije že zahtevala poročilo o aktivnostih. Podatkov, koliko policistov je danes bilo prisotnih pa zaradi operativnih razlogov ne bodo posredovali.

Iz ŠOS-a so za MMC sporočili, da demonstrante pozivajo k prenehanju nasilnih dejanj. Nasilje posameznih izgrednikov ostro obsojajo in poudarjajo, da to ni bilo sporočilo protestnega shoda. Dodajajo, da je bil shod uradno končan oz. prekinjen nekaj po 15. uri.


Preden so se posamezni nemiri začeli, pa ...
"Oni so imeli seks, droge in rock'n'roll, mi pa malo delo in kredite," je o razliki glede študija nekoč in danes na Prešernovem trgu dejala Katja Šoba, predsednica ŠOS-a.

Prestolnico je namreč zavzela množica študentov in dijakov, ki protestirajo proti malemu delu in ukinitvi brezplačnih malic. Na Prešernovem trgu jih je po navedbah organizatorjev zbranih od 6.000 do 7.000.

Pod geslom Za dostojanstvo! Za pravičnost! sta dijaška in študentska organizacija pozvali k protestom tudi zaradi odprave državnih štipendij za mladoletne dijake in otroških dodatkov za polnoletne dijake in študente. Na Prešernov trg so odšli, opremljeni s številnimi transparenti: "Zahtevamo bogate starše za vse!", "Gremo v Južno Afriko. Za vedno", "Denar za banke je, za nas pa ne!" itn.


"Brezskrbnost je preteklost"
Zbrane dijake in študente je predsednik Dijaške organizacije Slovenije Aleksandar Spremo uvodoma nagovoril z besedami, da sta optimizem in brezskrbnost le še spomina iz preteklosti. Stanje, v katerem so dijaki, je skrb vzbujajoče, saj nam vlada ukinja vse pravice: vzeti nam hoče državne štipendije za mladoletne, brezplačno malico in dijaško delo, staršem pa otroški dodatek za polnoletne, je dejal. Ta mačehovski odnos se kaže v tem, da država po drugi strani pomaga Grčiji, je še dodal.

Podporo študentom in dijakom je prav tako izrazil Milan Jesih, predsednik Društva slovenskih pisateljev. Med drugim je izrazil skrb, da bodo načrtovane spremembe zakonodaje nekatere udarile dokončno in jim onemogočile šolanje. Pozval jih je, naj vztrajajo pri svojih zahtevah.

"Bodite uporniki"
Katja Šoba
, predsednica Študentske organizacije Slovenije, je poudarila, do so prišli pokazat, da svojih pravic ne dajo. Mi smo tisti, ki moramo imeti dostop do javnega šolstva in tega, da zaslužimo svoj denar; a naših pravic v zakonu o malem delu ni, zato v tako zakonodajo ne moremo privoliti, je dejala.

Protestnikom je podporo izrazil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je poudaril, da odgovornosti za težave, ki jih je prinesla kriza, ne morejo nositi le delavci, upokojenci, dijaki in študentje. Vlada naj se odpove svetovalcem, ki poznajo le dobiček, ne poznajo pa besede solidarnost; naj ne poslušajo gospodov iz OECD-ja, temveč delavce, študente in upokojence, je dejal. "Bodite uporniki," je še pozval protestnike.

M. N., B. R., S. Z., L. D., Erna Strniša, Foto: Ana Mavsar
Policija
Razbita jajca in ostalo
Protestniki
Policija
Najbolj vztrajni.
Protestniki
Aretacija
Aretacija
Aretacija
Aretacija
Policijski pes
Demonstracije
Policija
Protesti
Smetarji
Državni zbor
Državni zbor
Državni zbor
Državni zbor
Državni zbor
Državni zbor
Državno zbor
Državni zbor
Državni zbor
Državni zbor
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
študenti, študentje, protest
Milan Jesih
Študenti, protesti
študenti, protest
študenti, protest
študenti, protest
študenti, protest
študenti, protest
študenti, protesti
štdenti, protesti
študenti, protest
študenti, protest
študenti, protest
študenti, protest
študenti, protest
Študenti, protesti
Študenti, protesti
Študenti, protesti
Študenti, protesti
Čopova ulica
Čopova ulica
Trg republike
Prijavi napako
Komentarji
cool_B
# 18.05.2010 ob 23:13
Kakšen referendum neki, sej nas je že med študenti 90%, ki podpiramo malo delo in smo proti ŠOSu, ki ga je treba likvidirat! Žalostno, da gre večina jutri protestirat brez da bi sploh poznali vladni predlog.
GBWallac3
# 18.05.2010 ob 23:08
šosu vse pobrat!
jack23
# 18.05.2010 ob 23:13
šoba dj mej jaj*ca pa iz denarja ki ga dobite od našega študentskega dela oz. ki ga mora delodajalec več plačat, razpiš štipendije...tm cca 1000 al pa še kako več bi se dalo razpisat a ne? pa tut jadrnice študentje ne rabmo, kajti razen vas na stolčkih je itq ne more nihče dobit...prav tako prodajte kakega mercedeza pa bmw-ja...pa tut plače si lahk znižate na take kot pravte v javnosti da mate, pa tut ne bi vam bilo treba več plačevat raznih študij in izračunov za nakup določenih centrov itd itd...
in tu bi se našel denar za nas študente, ampak seveda vam je vseeno za rajo, vas bolj kot to da se zagotovi socialno varnost in delovne izkušnje študentom, bolj zanima to da boste vi dobili par milionov evrov manj v proračun, da ne boste mogli več kupovat dragih avtov, jadrnic in raznih nočnih lokalov itd itd.
a ne? djmo nalimo si čistega vina in končno priznajte resnico, ne pa da zavajate tiste ljudi, ki so preleni da bi si prebrali zakon...
stropy
# 18.05.2010 ob 23:19
stavim da 80% študentov in dijakov nima pojma kaj zakon o malem delu sploh je! zadnje dni nas obesedno obmetavajo z letaki, maili in SMS sporočili, da naj gremo študentje ju3 na ulice.
tole je zame čista bedarija, sam sem študent, ampak bom ju3 ostal lepo v stanovanju, da me ja ne bo kdo kje videl in enačil s temi "protestniki", ki nimajo pojma in ne vedo da edini ki tule protestirajo in bodo na izgubi so ŠOS in študentski servisi... banda izkoriščevalska!

in hočejo menjavo vlade, pritožujejo se nad državnim sistemom, a očitno se ne zavedajo, da jim ta "slaba" država nudi BREZPLAČNE študije, štipendije, subvencije takše in drugačne...
teychy127
# 18.05.2010 ob 23:19
Me zanima, če jih bo res 10.000 - dijaki bodo sicer izkoristili upravičeno odsotnost od pouka, ampak bodo namesto na demonstracije zavili v prvi lokal ...
Sicer pa že vrabčki čivkajo, da so se študentske organizacije zbale za svoje lahko prislužene milijončke - tisti, ki jim nasedajo, bodo pa jutri zapravili celo popoldne pred parlamentom, namesto da bi študirali ali pa šli vsaj na pijačo. Vas pridem pogledat, preden bom šla na faks, da se vam malo nasmejem :P
Belphegor
# 18.05.2010 ob 23:21
šoba bla moja sošolka v gimnaziji v brežicah...
zmer se je znala potegnt za sebe d je pol neko korist mela...

ko jo poslušaš tle po TV-ju, d se prou vid d nima pojma ka sploh govori.
semaino
# 18.05.2010 ob 23:30
Zbor pijancev in "fušarjev", ki bi še naprej živeli na naš račun. Potopiti to študentsko jadrnico in ladjico v Mariboru in v sodni stolp zapreti te, ki z njo upravljajo. Pa bo mir. Pahor - ne poslušaj jih - narod ni z njimi. Razoroži jih, vzemi jim denar in ga daj tistim študentom, ki ga res rabijo.
Marek Heinz
# 18.05.2010 ob 23:44
Resni študenti jutri pač nimajo časa cel dan viset v centru mesta, ker pač ŠTUDIRAJO, saj smo vendarle sredi maja, že globoko v času izpitnih rokov. Nekaj pa je seveda tudi takšnih, ki bodo ob tem času pač na svojih delovnih mestih, ki jih pač potrebujejo, da zaslužijo za sprotne stroške življenja v Ljubljani (kjer so npr. najemnine prav bolno visoke in veliko najemodajalcev posluje na črno), kar je zame tudi razumljivo.

NE RAZUMEM pa, kaj ima tam za početi pijana mladina, srednješolci, kateri vsi po vrsti ne bodo imeli pojma, kaj tam sploh počnejo in za kaj se gre, razen tega, da lahko s pivom in cigaretom v roki skačejo naokrog daleč od "nadzora" in brez bojazni da bi jih zasačili starši, ker jim bo dijaška organizacija pač porazdelila opravičila za izostanek od pouka. Če bi bil sam eden od staršev, svojemu otroku sploh ne bi dovolil na demonstracije, pa mi lahko rečete, da sem diktatorski. Ampak te demonstracije so ena navadna farsa, ŠOU-u se gre samo za lastne riti, lasten profit, vsej tej zeleni mladini pa prodajajo neke puhlice. In tudi zdi se mi malo sporno, da ima npr. dijaška organizacija kar pravico, da podeli opravičila. A potem jim lahko tudi dovoli, do kdaj lahko pijančujejo in bodo tudi odgovarjali za morebitne nesreče? Ne vem, zgolj sprašujem...
webman
# 18.05.2010 ob 23:42
Kaj ko bi organizirali protest proti študentskemu protestu. In za spremembo od njih ostanemo trezni...
Marek Heinz
# 18.05.2010 ob 23:49
Predlog zakona o malem delu pa, čeravno ni popoln, vsekakor NI naperjen PROTI študentom in nikogar ne omejuje pri študiju, ampak je namenjen temu, da se "pomete" s tistimi, ki na račun študentov in študentskega statusa dobro proftirajo.

Zato pa imamo celo poplavo nekih neuporabnih, raznoraznih študijskih programov, smeri, ki so vsi po vrsti zapolnjeni. Ja seveda, s takimi, ki to vpišejo zgolj zato, da imajo status študenta in s tem študentske ugodnosti! Programov je pol preveč, prav tako je polno nekakšnih "navideznih" študentov. Ko bo nov zakon, tudi teh "študentov" več ne bo, prav tako pa ne bo več potrebe za neke neuporabne, neživljenske programe in denar, ki bi se sicer stekal tja, torej "v prazno", se bo lahko distributiral nekam drugam, kjer bo bolj potreben.
rdečinavijač
# 18.05.2010 ob 23:50
85% študentov bo z malim delom na boljšem. Zaslužili bodo lahko toliko kot sedaj, brez odbitkov, to pa sem jim bo tudi beležilo za naprej (iskanje redne zaposlitve, pokojninska doba).
15% študentov bo na glede zaslužka omejenih. Ti itak ne študirajo in praktično stalno delajo. Zato naj se redno zaposlijo!
Zelo na slabšem bodo študentski servosi in funkcionarji. Nič več trgovanja z neprimičninami, potovanj, jadranja po Jadranu, basanja lastnih žepov z avtorskimi pogodbami za kvazi svetovanja, itd.
To je vsa poanta. Podpiram vlado in ministra Svetlika!
MatejP
# 19.05.2010 ob 00:06
Če pogledamo predlog bodo dijaki delali lahko 720 ur na leto. Povedano drugače, delali bodo lahko 90 dni. Ali še drugače delali bodo lahko 4 mesece na leto ... REDNO !!

Ko sem bil sam študent si nisem mogel privoščiti, da bi delal redno več kot mesec in pol na leto pa mogoče še par dni med letom.

Tudi plačilo za delo ne bo nič manjše. Res ne vem nad čem naj bi se pritoževali.

Aja spet sem pozabil na prihodke ŠOS, ki bodo 50% nižji ... REVČKI!!
mandingo
# 18.05.2010 ob 23:24
Jaz sem mislil,da je ta Šoba po starosti predstavnica penzijonistov, zdaj pa vidim,da predstavlja študente oziroma prsa,kjer se napajajo razni ŠOS-i,šOUM-I IN PODOBNI PARAZITI.
barca88
# 19.05.2010 ob 00:00
jaooo bedarije..bolš da se zberejo vsi na kardeljevi p. kjer se igra finale majskih iger v streetballu, bi jim blo vsem skupaj pametnejše, kot pa podpirat kvazi študente in žepe študentskih funkcionarjev!!!
sejnik
# 19.05.2010 ob 00:29
pa brezplačni busi??? a sindikalci pa penzionisti jih tut dobijo ko majo proteste?
Raines
# 19.05.2010 ob 18:19
Bil med množico.
Prvi del, FENOMENALEN. Prešerc je kar žarel, hec, zabava, smeh.
Drugi del, nočna mora.
S sošolcem sva se povzpela na višjo točko in opazovala in samo odkimavala. Sem mislil, da bomo nadaljevali s programom s Prešerca, da bomo s hecom in zabavo poiskušali kaj doseči.
Na koncu pa je izpadlo, da je Prešerc bil le priprava za stanje naalkoholiziranosti in napad na parlament.
TUDI SPECIALCI so ljudje in naj bodo kaznovani tisti, ki so obmetovali granitne kocke v njih. Pa niso normalni no. Mi je prav žal bilo enega, ki jo je skupil, najbolj pa so mi bili razgreteži, ki so poplesovali zraven policajev in se drli na ves glas: "Kva boš ti men, ti si pička" in podobno. Bi prav dal specialcu malo svobode, da mu pokaže kdo je pička. Problem je edino bil solzilec, ki je zajel tudi kakšnega, ki ni ravno kriv, čeprav smo bili vsi krivi, ki smo bili tam in s tem kar smo danes pokazali pred parlamentom, si ne zaslužimo niti ficka, kaj šele boljšo plačo.

Za prvi del pa svaka čast vsem (dokler so bili še trezni) saj je nekaj transparentov bilo za crknit smešnih.
mito77
# 19.05.2010 ob 00:34
Jaz sem kot dijak in kot študent delal cela poletja, med študijem pa samo po nekaj ur na teden. S tem sem si ob štipendiji sam plačal celotne stroške šolanja in študija (tudi prevoz, bivanje in prehrano). Tudi po novem zakonu bi lahko neovirano delal enako in mislim da bo dejansko s tem zakonom za vse poštene študente ostalo vse bolj ali manj nespremenjeno.

Ukinitev malic za dijake in štipendij za mladoletne dijake pa je svinjarija in proti temu naj se jutri dijaki le borijo -- če bodo sploh vedeli, zakaj so tam. Naj izžvižgajo ŠOSovce in situacija bo vladi kristalno jasna, čeprav ji pretirane razsodnosti ne pripisujem.
Dejan1990
# 19.05.2010 ob 13:16
Sam sem študent in čisto lagodno preživim mesec z 290€. Imam subvencionirano prehrano, za kar namenim ok. 6o€ na mesec, najeto sobo - 120€ na mesec, ostalo pa porabim za prevoz, hrano, zabavo, šolske potrebe. Vsako leto lahko grem tudi na tedenski oddih. Študentske organizacije nasprotno navajajo, da potrebujemo 580 evrov, da pridemo skozi mesec. Mogoče res, če imamo siamskega dvojčka, drugače pa... Tudi, če me ne bi pri študiju podpirali starši, zato ne vidim upravičenosti v zahtevah študentskih organizacij, saj bi si z malim delom brez težav plačal vse našteto. Luksuz sicer ni, vendar nam država tega ni dolžna zagotavljati. Vsi bi vedno hoteli samo več, medtem ko je le redkokdo hvaležen za to kar ima. Brezplačno šolanje, štipendije (če si priden), subvencionirana prehrana. Dajte se no malo vprašat v komu je problem.
sejnik
# 18.05.2010 ob 23:49
@webman
lahko bi, sam bi ga moral prej prijavit :)
TineB
# 19.05.2010 ob 16:16
Katjo Šobo v arest. Očkova punčka se je igrala z "vžigalicami" in zakurila parlament. Kaj se pa grejo zadeve, ki jih niso možni kontrolirati.

S temi nasilnimi protesti, so si študentje zapravili kredibilnost in podporo v javnosti.

Šoba je dobila bumerang v glavo.
wolfy
# 19.05.2010 ob 15:18
študentje smo v Nuku ;)!
kolnkista
# 19.05.2010 ob 16:26
študentje mislejo,da imajo pravico do dela. ne, imajo primarno pravico do študija. 100000 brezposelnih ima pravico do dela in 1000 delavk Mure in Preventa.
Študentje odprite oči, a ne vidte, da lih z obstoječim režimom v lastno skledo pluvate.Delodajalci vas pred diplomo in po diplomi še kr držijo na napotnici in vi delate, delate, odžirate mesta na faksih drugim zaradi teh fiktivnih vpisov, delovna doba vam ne teče.delodajalec vas pa lahko v rit sune že jutri brez stroškov, brez socialnih prispevkov.
doštudirani se pa po riti praskajo na zavodu, ker nimajo napotnice, ki je kot zlata vstopnica na trg dela mladih.
nehejte bambus žlevat pa tist topel per, pa se že streznite!
Knut1
# 19.05.2010 ob 15:34
Račun za škodo bi izstavil študentskim organizacijam.

Lep pozdrav od študenta, ki je doma in ima poleg sebe odprto knjigo, ker se uči za izpit ki ga ima naslednji teden.
majhna9
# 19.05.2010 ob 12:44
Glavno, da so spet slike študentov filo faksa. Včasih me je kar sram, da študiram tam.
Dolečeni osebki na tem faksu so vendno PROTI, ni važno, za kaj se gre, glavno je, da so vedno PROTI. S tem "kao" kažejo svojo borbo za pravice. In s tem mečejo slabo luč na vse ostale.

SEM ZA MALO DELO, ker je že skrajni čas, da se to področje uredi in se zreže tisti, ki na račun študentskega dela živijo kot kralji.

Sploh pa so danes po študentkem domu celo dopoldne razgrajali in dobesedno težili, naj gremo na štrajk. Bi bilo fer, če bi ostalim (resnim študentom) dali mir, da bi lahko študirali.
mucek113
# 19.05.2010 ob 04:27
Ne bom dougovezil, o zakonu o malem delu...načeloma se kar strinjam nekaj omejitev mi ni všeč.

Najbolj pomembno pa je zapreti Šos, oziroma mu pobrati vsa sredstva! Jaz kot študent od njih nimam NIČ. Imajo 15mio??!! proračuna z katerim upravlja nek bebavi študent in to brez nadzora?!?!
To so za mene neverjetne zgodbe. Ta denar se naj razdeli med študente v obliki štipendij in potem se ne bo noben pritoževal, če ukinejo študentsko delo.

Je na tem forumu kak študent, ki mi lahko razloži kake ugodnosti ima on od študentske organizacije? Ne trdim da jih ni, samo rad bi vedel kake so da jih začnem tudi jaz koristit:)
komponist SV
# 19.05.2010 ob 18:19
ŠOU in ŠOS bosta morala plačati vso škodo.
Marsel
# 19.05.2010 ob 16:55
Jaoj, joj, sem mislil, da bodo politiki vsaj bolj pametni in bodo poiskušali zadeve pomiriti pa pride velecenjeni Gantar za tako izjavo, da te sezuje.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar se je na dogajanje odzval z besedami: "To, čemur smo danes priča, niso demonstracije, temveč vandalizem brez primere. Ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni.

Pa dobro no je ta človek normalen?
valkyre
# 19.05.2010 ob 16:43
ŠOS ... res pravi cirkusanti ... najprej pozivajo na ulice zdaj se pa "ograjujejo" ... res klvoni vredni posmeha :D:D:D:D
MatejP
# 19.05.2010 ob 15:56
Če bi bil moj otrok tam bi ga tako sfockal ko bi prišel domov !!!
mattinthehat
# 19.05.2010 ob 15:37

Lep pozdrav od študenta, ki je doma in ima poleg sebe odprto knjigo, ker se uči za izpit ki ga ima naslednji teden.


enako :)
skeptik99
# 19.05.2010 ob 15:33
No, glede na to, da sem lociran v centru mesta, na TR, lahko natančno vidim, kaj je namen današnjih demonstracij. Namen je - po moje - demonstracija ozkoglednosti, vandalizma, pokazati državljanom in vsem (ki dejanje spremljajo), da nismo zrela družba, da smo (kot sem enkrat v preteklih dneh že napisal) podalpski vandali, nagnjeni k alkoholizmu in samouničevanju. Taka teleta, ne teleta, ovce smo.
Sram me je ... upam, da te slike ne bodo šle v svet s podnaslovom "študentje v Sloveniji besnijo zaradi tega, ker jim nihče ne da nič zastonj". Beda!!
AlexiusH
# 19.05.2010 ob 01:41
Izlet v Ljubljano in popivanje, tako kot počnejo starejši kolegi sindikalisti. Trgovci in gostinci si manejo, reveži prihajajo!
MartinEs
# 19.05.2010 ob 19:42
Naj vodje raznih študentskih organizacij javno objavijo višino svojih plač...naj povejo koliko njihove organizacije zaslužijo na račun istih glupih vandalov, ki so danes razbijali pred parlamentom! Na račun študentov odpirajo podjetja, na račun študentov se vozijo z luksuznimi avtomobili in pol ti jih grejo še izkoriščat za protivladne proteste!!!

Una krava Šoba bi lahko bila prva, ki bi razkrila vse njene prihodke na račun študentov - samo si ne upa....upam da njo in njene kolege na čelu raznih študentskih organizacij zaprejo in jim zaplenijo vse premoženje in z njim sanirajo škodo na parlamentu, kar ostane pa za štipendije...za tiste študente, ki si jih res zaslužijo!!!!
V Italiji, ZDA in ostalih razvitih državah bi Šoba &CO. že zdavnaj sedeli...
Ramus
# 19.05.2010 ob 18:27
"Študij mi je omogočila leDvica"

Pa kako se imate obraz kaj takega napisati, ko vam starši krvavijo da lahko študirate. To je nehvaležnost in brezbrižnost brez primere.
black
# 19.05.2010 ob 16:24
Razumem, da ima vsak in tako tudi študentje pravico do javnega izražanja, zborovanja in posledično demonstracij - ampak kdo pa nosi odgovornost?

Če ste hotl žurat, je tole slab izgovor. Žur bi si lahko naredil sami, škodo kot jo pa delate je pa tud naslednje generacije študentov ne bodo mogle popravit, ker meče tako slabo luč na šolstvo kot inštitucijo in Slovenijo, kot demokratično državo. Upam, da je večino ljudi, tako tudi študentov, dovolj premišljenih, da v tem dogajanju spozna prave krivce: ŠOU in Študentske servise - inštitucije katere živijo od študentov in so tudi najbolj motivirane za organizacijo shoda, ker jim trenutno stanje, ko brezskrbno živijo od vseh študentov, najbolj odgovarja.

V tujini takega subvencioniranja študija od prehrane, nastanitve in dejansko izobraževanja ne poznajo nikjer. Dobro bi vam delo, da ne nasedate ŠOU, da boste z novim zakonom dejansko kaj prikrajšani, razen za toliko kolikor vam omogoča delo preko napotnic (kar pa ni omejitev, še vedno so drugačni tipi pogodb, redna zaposlitev in ustanovitev s.p. ali d.o.o. če imate večjo željo delat ob študiju, kot pa študirat ob delu).
gx
# 19.05.2010 ob 16:12
Kakšno ograjevanje od neredov in nasilja? ŠOS je prireditelj, torej odgovarja! Gdč. Šoba, tole boste počistili...
zogg
# 19.05.2010 ob 16:09
Ko berem to me je res sram da sem sam študent!! Upam da bo vlada sankcionirala organizatorje protesta. Naj ŠOU plača nastalo škodo ker so odgovorni za njo
pelush
# 19.05.2010 ob 15:47
Bravo ŠOS. Zelo sm ponosen, da sm vam daroval od vsake napotnice 4,5% svojega denarja, da ste lahko danes na ceste spravili srednješolsko in osnovnošolsko mladino, ki nima niti volilne pravice niti oblikovanega svojega mnenja in so tam le zato, da imajo šole prost dan. Upam tudi, da se bom lahko kaj kmalu peljal z jadrnico in BMW-jem ki ste ju kupili z mojim denarjem. Za dobrobit študentov, ki si težko privoščijo študij, a ne!!??!! BANDA POKVARJENA!!! Na Goli otok spadate skupaj z Bavčarjem, Šrotom, Prijateljem in ostalimi Tajkuni!!!
M-filter
# 19.05.2010 ob 15:18
aja ap tisti, ki ste proti. od kot na plakatih cifra, da so povprečni stroški študenta na mesec 562€. wtf?! tok še delavec ne zasluži. jaz živim v študentu pa rabm na mesec 200€ več kot dovolj. sam 562€. kdo se je to cifro spomnu. prosm za odgovor
papiga
# 19.05.2010 ob 16:32
Mislim, da mora vodstvo ŠOU, ki je organiziralo to drhal brezpogojno odstopiti.
nobel_burek
# 19.05.2010 ob 16:14
Semolič, Jesih in par poklicnih in priviligiranih študentskih funkcionarjev manipulirajo z otroci. Sramota! Najhujši pa je demagog Semolič!
Enej1987
# 19.05.2010 ob 15:40
Ko pogledam, kar se pravkar počne pred parlamentov me je sram, da sem študent. Vandalizem nikoli ni bil in nikoli ne bo rešitev. Sramota za vse dijake in študente ne samo za tiste, ki v tem dejansko sodelujejo.

Te demonstracije bodo vrgle še slabšo luč na ŠOS in ŠOU in kljub temu, da bo mene ta zakon urno omejil (prek študenta delam vse od prvega letnika gimnazije, trenutno sem četrti letnik fakultete REDNI) upam, da bo sprejet, ker to je sramota.

NIKOLI SE NE SMEMO UKLANJATI VANDALIZMU PIJANCEV

Najbolj žalostno pri tem je, da 80% dijakov, ki so tam neve zakaj protestira, prav tako tudi ne 50% študentov.

Podpiral sem zakon o malem delu z rahlimi spremembami, po današnjem dnevu pa mislim, da si ti, ki tam vandalirajo niti ne zaslužijo to kar jim malo delo ponuja.
Perro
# 19.05.2010 ob 15:23
Protest je nekaj, da nam pa mečejo v Parlament jajca... zmešani, zmanipulirani, nepoučeni, neizobraženi... ni drugih besed.
mattinthehat
# 19.05.2010 ob 15:19
V poslopje DZ protestniki mečejo plastenke, pijačo in dimne bombe. Na parlamentu so razbili eno izmed okenskih stekel in podrli varovalno ograjo. Policija je že morala posredovati.

policija uporabi malo solzilček in pendreke hihi
Perro
# 19.05.2010 ob 15:18
Današnja mladina je čisto v riti, včasih so študentje kaj premaknili na bolje, protestirali ZA boljše pogoje, Za boljše življenje na dolgi rok, danes pa so samo proti vsakršni spremembi trenutnega stanja v katerem jih nihče ne moti medtem ko pijejo sredi Ljubljane in ko delajo faks 7, 8, 9, 10 let... ne vem kaj naj rečem... katastrofa od ljudi... popolne ovce.
Jethros
# 19.05.2010 ob 14:48


Lepo...pa slogani so super "Hočemo bogate starše", "Mami, oči, zakaj ne morem študirat"...da vidim lastnega otroka s tako tablo v roki, bi ostal slabo, ker mislim, da vsak normalen starš omogoča otroku vse kar zmore, saj vsak svojemu otroku nudi čim več kar lahko. In ta slogan je predvsem sramota, ker kažejo veliko nespoštovanja, celo do lastnih staršev.
Homer S.
# 19.05.2010 ob 12:52
ŠOU - največja mafija...

...žalostno je, da jim je toliko študentov nasedlo...

...le kaj bo s to generacijo, ko bo zasedla položaje...žalostno...tudi jaz sem bil študent - vse opravil v roku in niti na misel mi ne bi prišlo, da šel na tako pijančevanje sredi LJ podpirat falirane študente - aka Šoba, ki se borijo za svoj stolček...študente pa "kupujejo" s brezplačnimi avtobusnimi prevozi (da se ga seveda lahko napijejo), majicami in piščalkami...

...ne bi rekel, da bi protestirali za zaprtje tajkunov - lastnikov študentskih servisov, proti revščini in delavcem, ki delajo za 500 eur...
Babsi
# 19.05.2010 ob 12:49
Če si resen študent nimaš časa polno delati. Tale štrajk se mi zdi popolnoma brez veze. Mislim, da jih večina itak ne ve, zakaj so tam. Drugače pa je tudi iz komentarjev jasno razvidno, da večina študentov podpira nov zakon.

Ta vlada me je večkrat razjezila z odločitvami, tokrat jim dam prav.
dannson
# 19.05.2010 ob 04:16
Spoštovani študentje in dijaki:
Tito je rekel: "....Učite se, učite se učite se..."

Jaz pa dodajam, štrajl boste pa pol, ko boste kaj vedli in znal.
anjago2
# 19.05.2010 ob 02:09
v maribori na lampijončkih je 5 taužnd študentov trenutno pa noben ne razmišlja da bi šou kaj štrajkat jutri v belo lublano.....
Kazalo