"Iz 15o ob tem sporočamo, da se strah in nevednost, ki sta jim omogočala zlorabo ideje neposredne demokracije, umikata," so pred nedeljskim referendumom sporočili iz gibanja 15o. Foto: MMC RTV SLO

"Vsak boj za enakopravnost in s tem za enakopraven dostop do blaginje razumemo kot skupen boj," so poudarili.

Pojasnili so, da želijo z vzpostavljanjem novih javnih prostorov svobodnega združevanja in izražanja ter z neposrednimi akcijami izboriti skupno blaginjo, ki bo vključevala vse in ki bo omogočila razcvet zatrte globalne generacije, ki proizvaja vse družbeno bogastvo, obenem pa je iz njega izključena.

15o napoveduje proteste v maju
"Svoboda izražanja je svoboda oblik življenja in dosežemo ju z izvajanjem svobode združevanja, ki zagotavlja materialne pogoje za svobodno življenje. Identitetni boji, ki zahtevajo svobodo izražanja in enakopravnost, so socialni boji in nasprotno," so med drugim zapisali v izjavi za javnost.

Zatrdili so, da ostro obsojajo konservativne politične sile, ki skušajo enega redkih institutov neposredne demokracije (referendum) pretvoriti v orodje tiranije večine nad manjšino. "In to že tretjič v zadnjih petnajstih letih. Dobro pomnimo, kako so že dvakrat pretvorili referendum v napad drhali, najprej na samske ženske, nato na izbrisane. To jim je uspelo, ker širijo strah in nevednost," so opozorili.

Napovedali pa so še: "Gibanje osvobajanja se je šele začelo. 12. in 15. maja bomo preplavili evropske in svetovne ulice ter trge. Med 17. in 19. majem pa bomo udarili v samem centru evropske finančne diktature, v Frankfurtu. In ob tem bomo odločno pink in queer."