Stranka Alenke Bratušek bo lahko kandidirala v vseh volilnih okrajih. Foto: BoBo
Stranka Alenke Bratušek bo lahko kandidirala v vseh volilnih okrajih. Foto: BoBo


Politične stranke so morale namreč svoje kandidature podkrepiti s podpisi treh poslancev ali podpisi volivcev.
Skoraj vse parlamentarne stranke so se odločile za kandidaturo s podpisi poslancev, pri čemer je večina prispevala podpise svoji stranki. Izjemi sta Stranka Alenke Bratušek in Dobra država Bojana Dobovška, ki v DZ-ju nimata treh poslancev. Dobovšek je že pretekli teden razkril, da sta mu podpise prispevala še nepovezani poslanec Franc Laj in poslanka DeSUS-a Marija Antonija Kovačič.
Neznano pa je bilo ime tretjega poslanca, ki je podpise poleg Alenke Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček prispeval h kandidaturi Stranke Alenke Bratušek. Izkazalo se je, da gre za poslanko SMC-ja Vlasto Počkaj.
Med parlamentarnimi strankami pa se le v Levici niso odločili za vložitev kandidatur s podporo poslancev, pač pa so v vseh osmih volilnih enotah zbirali podpise volivcev.
So pa kandidatne liste s poslanskimi podpisi podprli v SMC-ju, kjer je podpise prispevalo 22 od 34 poslancev te stranke. Od 11 poslancev DeSUS-a jih je kandidaturo svoje stranke podprlo osem. Za kandidaturo SDS-a je podpise prispevalo vseh 19 poslancev te stranke, prav tako so vsi poslanci SD-ja in NSi-ja (vsaka jih ima po pet) podprli kandidatne liste svojih strank.