Grimsa skrbijo finančne posledice zakona. Foto:
Grimsa skrbijo finančne posledice zakona. Foto:
Branko Grims je komentiral koalicijski predlog o presoji referenduma na ustavnem sodišču

Koalicija se s pošiljanjem zahteve za referendum o izbrisanih v presojo ustavnemu sodišču skuša izogniti preizkusu svoje politike, meni Grims (SDS). DZ bo o referendumu odločal v četrtek.

Branko Grims zatrjuje, da bi moralo ustavno sodišče dati rdečo luč že samemu zakonu o t. i. izbrisanih, saj je, kot zatrjuje, napisan nejasno in pomanjkljivo. Glede presoje zahteve za referendum na ustavnem sodišču, ki so jo v DZ vložile poslanske skupine SD-ja, Zaresa, DeSUS-a in LDS-a, pa je dejal, da gre za "spor med pametjo in Butalci, kjer, kot vemo, zmagajo Butalci".

Ključno vprašanje, ki se mu v koaliciji izogibajo, je po Grimsovem mnenju to, odkod vztrajanje, da se v zakonu postavi pravila igre tako, da bo v ugodnejšem položaju kot novi državljan, ki je hotel spoštovati pravni red in uredil staus, tisti, ki je kalkuliral ali še huje, napadel Slovenijo z orožjem. Vsaj te, ki so Slovenijo napadli kot agresorji, bi koalicija morala izvzeti iz zakona, saj je po njegovem mnenju ključno, ali je nekdo hotel imeti vezi s Slovenijo ali ne.

V zakonu se pojavljajo raztegljive formulacije tudi zato, ker hočejo zajeti čim več ljudi, še pravi poslanec. Krog izbrisanih po besedah Grimsa nenehno raste, saj je še Milan Kučan leta 2003 dejal, da gre za največ 4.000 primerov. Očitno gre za kupovanje volilnih glasov, ki je tudi ustavno sporno. Prej so bile, nasprotno, uporabljene jasnejše formulacije, a so jih naknadno spremenili, dodaja.

"Finančne posledice bodo"
Ustavno sodišče poleg tega ne odloča le o vsebini zakona, ampak tudi o postopku, še meni. Zakon bi moralo ustaviti, ker je utemeljen na očitni neresnici, da ne bo finačnih posledic, kar zanj ne drži, saj ogromno stanejo že postopki. Nekdanji minister Bohinc je imel za to na razpolago 31 milijonov evrov in je odločbe nehal izdajati, ko je zmanjkalo denarja, še pravi Grims.

Na novinarsko vprašanje, kaj pričakuje, da bo sodišče storilo, je Grims odvrnil, da bo, če bo ravnalo skladno z ustavo, dovolilo, da se uresniči temeljna človekova pravica: da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in da jo izvršuje neposredno, še pred posrednim izvrševanjem prek poslancev. Če se referendum prepreči, bodo vsem državljanom kršene ustavne pravice, je prepričan.

DZ o usodi referenduma v četrtek
DZ bo sicer o tem, ali naj razpiše naknadni referendum o zakonu o izbrisanih, kar zahtevata SDS in SNS, ali naj referendumsko zahtevo pošlje v presojo ustavnemu sodišču, kot želijo koalicijske stranke, odločal na četrtkovi izredni seji, je poročal Radio Slovenija.

Branko Grims je komentiral koalicijski predlog o presoji referenduma na ustavnem sodišču