Vlada se je zavzela za dokončno ureditev grobišča Barbara - rov v Hudi Jami. Foto: Mitja Ferenc
Vlada se je zavzela za dokončno ureditev grobišča Barbara - rov v Hudi Jami. Foto: Mitja Ferenc

Z odločitvijo vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč je bilo dogovorjeno, da se posmrtni ostanki iz kostnice v Hudi Jami premestijo v Maribor in da se izvede izkop posmrtnih ostankov preostalih žrtev iz prvega jaška. Preverile se bodo tudi možnosti za ureditev pokopnega polja zunaj rudnika in za ureditev spominskega muzeja v prostorih dosedanje kostnice.

Že lanskega septembra se je namreč vlada s člani komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč na sestanku dogovorila, da se čim prej zagotovi pietetna in dostojna shranitev posmrtnih ostankov iz vojnega grobišča Barbara - rov v Hudi Jami.

V skladu z zakonom o prikritih in vojnih grobiščih in pokopu žrtev je ministrstvo za delo nato 21. januarja letos ministrstvu za kulturo posredovalo predlog, naj začne postopke vpisa vojnega grobišča v register kulturne dediščine.

Za izvedbo projekta 655 tisoč evrov
V okviru postopkov za ureditev vojnega grobišča Barbara - rov je treba izvesti prenos posmrtnih ostankov iz kostnice v Maribor, opraviti čiščenje skeletov za njihovo trajno shranitev in zagotoviti kremacijo organskih ostankov.

Pri navedenih postopkih bo potrebno sodelovanje strokovnjakov sodne medicine, rudarske, arheološke in antropološke stroke. Izvedli bodo tudi natančno evidentiranje in fotografiranje najdenih predmetov, dokumentacija pa se bo izročila Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Pripraviti bo treba rudarski projekt, ki bo predvidel proces dela v rudniku in bo omogočal varno delo. Ocena vrednosti navedenih del za leti 2016 in 2017 znaša 655 tisoč evrov, kar je vlada že zagotovila v proračunu.