Vnos hrane in pijače v veliko dvorano DZ-ja ni dovoljen. Foto: BoBo
Vnos hrane in pijače v veliko dvorano DZ-ja ni dovoljen. Foto: BoBo
Vodovod, voda, pipa, umivalnik
V parlamentih je po navadi poslancem na voljo voda. Foto: EPA

Nenapisano pravilo o prepovedi vnosa hrane in pijače v veliko dvorano DZ-ja velja zaradi občutljivih glasovalnih naprav na poslanskih mestih. Sicer se je že večkrat zgodilo, da so obiskovalci in udeleženci različnih dogodkov v veliki dvorani, kot je javna predstavitev mnenj, otroški in dijaški parlament itd., pomotoma v dvorano prinesli pijačo, kar pa je nevarno zaradi morebitnega razlitja po občutljivih napravah, so pojasnili v DZ-ju.

Vodstvo DZ-ja trenutno o spremembi prepovedi ne razmišlja, je pa generalna sekretarka DZ-ja parlamentarnemu raziskovalno-dokumentacijskemu sektorju naročila raziskovalno nalogo o tem, kako je to področje urejeno v drugih parlamentih.

Nenapisana pravila
Primerjalni pregled na primeru 50 parlamentov v 40 državah je pokazal, da v večini parlamentov poslanci ne uživajo hrane in pijače v plenarni dvorani. To velja za 24 parlamentov. Uživanje pijač je običajno dovoljeno le osebam, ki imajo besedo, tako je voda običajno na voljo za predsedstveno mizo in na govorniškem odru.

Običajno glede hrane in pijače v parlamentarnih dvoranah ni pisnih pravil, gre bolj za prakso, ki temelji na spoštovanju dostojanstva poslancev, ugleda parlamenta, na internem dogovoru ali tradiciji. Tako je na primer v ZDA, kjer razen na predsedstveni mizi pijača v plenarni dvorani ni dovoljena. Na Češkem pa na primer vnos hrane in pijače prepoveduje kodeks ravnanja.

Nekateri parlamenti postrežejo z vodo
Uživanje pijač je pogojno dovoljeno oziroma omejeno v enajstih parlamentih, ki jih je zajela raziskava. Predvsem je dovoljeno pitje vode in ponekod kave. V nekaterih državah poslanec lahko dobi vodo, če jo naroči pri osebju parlamenta, in sicer v Belgiji, Grčiji, na Irskem in Portugalskem. V Bosni in Hercegovini, v Liechtensteinu in na Nizozemskem pa postrežejo ustekleničeno vodo s kozarcem vsem poslancem.

Na Madžarskem je poslancem v plenarni dvorani na voljo voda, sami pa v dvorano ne smejo vnašati hrane in pijače. V Avstriji lahko poslanci pijejo vodo, a zelo diskretno. V Franciji je uživanje pijač močno omejeno, saj je prehod med sedeži zelo ozek, a kljub temu dopuščajo diskretno pitje pijač iz manjših steklenic.

V senatu ZDA pravilnik strogo prepoveduje hrano v dvorani, dovoljena pa sta voda in mleko, še posebej ob daljših nastopih. Tudi v slovenskem državnem svetu si lahko svetniki prinesejo vodo ali kavo v dvorano. V španskem senatu pa je to običajna praksa, še kaže primerjalni pregled.