Slovenija
janša sodba tiskovna
Janša: 'Sodba je podobna tekstu v Mladini.' Foto: MMC RTV SLO
       Dobro jutro! Ko smo prvič prebrali sodni spis, je bilo jasno, da je Patria plačevala lobiste in so plačevali ljudi v Sloveniji, a nihče ni v postopku, razen enega. A tudi njega ni več tukaj, saj se je vedelo, da ima druga državljanstva. Cilj smo bili mi na vsak način, cilj je bil obsoditi nas brez dokazov, z insinuacijo, z montažo.       
 Predsednik SDS-a Janez Janša na vprašanje TV Slovenija, ali je bila kjer koli v poslu s Patrio korupcija
       Ni šlo zgolj za osamosvojitev, sem bil borec tudi za demokracijo.       
 Tone Krkovič novinarjem po izreku sodbe
VIDEO
Pravniki o obsodbi v prim...
VIDEO
Wolfa (za zdaj) ne bo v S...
VIDEO
Janša bo napadel z vsemi...
VIDEO
Celotna novinarska konfer...
VIDEO
Patria: Izjave po sodbi
VIDEO
Razsodba: Janša, Krkovič...

Dodaj v

Janez Janša: Sodba je sramota za Slovenijo, borili se bomo do konca

Janša zavrača vse dele obsodbe v zadevi Patria. Pritožil se bo.
5. junij 2013 ob 14:13,
zadnji poseg: 5. junij 2013 ob 20:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Sodba je bila napisana, preden se je obravnava sploh začela, neznanega dne, toda na znanem kraju - v političnih Murglah," se je prvak SDS-a odzval na obsodilno sodbo v zadevi Patria.

"Sodbo so spisali avtorji, ki jih poznamo dolgo in so razlog, da smo po 25 letih ponovno sredi politično montiranega procesa," je dejal Janša in dodal, da današnje sojenje ni bilo videti "nič drugače kot pred 25 leti na vojaškem sodišču, a takrat so se vsaj potrudili, da so dobili kaj konkretnega".

Proti sodbi z vsemi pravnimi in političnimi sredstvi
Janša je napovedal, da se bo pritožil na sodbo ter uporabil vsa pravna in politična sredstva, da današnja sodba ne bi obveljala, ker je "sramota za Slovenijo". "Borili se bomo do konca, zaradi vas, ki nas podpirate, je vredno vztrajati," je Janša sporočil tudi številnim podpornikom, ki so prišli na novinarsko konferenco. Na vprašanje Dela in drugih novinarjev, pa ni hotel natančno odgovoriti, katera politična sredstva bo uporabil, odvrnil je le, da "vsa".

Vseeno pa je bil v pogovoru za Pop TV malce bolj specifičen in je pojasnil, da je ena izmed možnosti parlamentarna preiskovalna komisija. Ta bi po njegovih besedah lahko preiskovala že prodajo Sistemske tehnike Zdenku Pavčku v času vlade Antona Ropa. Na vprašanje, kakšna je zdaj njegova politična prihodnost, pa je odvrnil, da ga ravno takšni dogodki silijo, da ostane v politiki. Kaj pa teorije zarote, o katerih govori enkrat ena, drugič druga stran? "Ne govorim o teoriji zarote, ampak o praksi," je v svojem značilnem slogu odgovoril nekdanji premier.

Nisem imel stikov z nikomer

"Tukaj je vse slonelo na osebah, na katere ne moreš vplivati, in nisem nikoli, kot druge osebe, ki se omenjajo v tem postopku, z njimi imel stikov," je znova zatrdil Janša. Dodal je: "Sodnica ni povedala, kakšna naj bi bila nagrada, opletala je s procenti od provizij, ki so si izmenjevali podjetniki Patrie, na koncu pa ni bilo obračuna."

Prihodi na obravnave bili zaman
Zahvaljujoč številnim podpornikom za podporo, se je Janša ob sodbi na prvi stopnji vprašal, ali je komentar sploh smiseln, saj so po njegovem mnenju besede izgubile vsak pomen. "Hodili smo dve leti na sojenje, sodnica pa pravi, da nič od tega, kar je bilo izrečeno v sodni dvorani, ni upoštevala in je v celoti spremljala predlog tožilstva glede kazni," je dejal Janša in ponovil: "Prihod na obravnavo je bil zaman, nič od tega kar se je dogajalo v postopku sodnica po lastnih besedah ni upoštevala."

Sodba moža Branke Zobec Hrastar
Sodba je - tako Janša - v nekih točkah odstopala od obtožnega predloga in je bolj podobna tekstu v Mladini, kjer je pisalo, da je Jože Zagožen predsednik gospodarske komisije SDS-a, kar ni nikoli bil, ter da je bil direktor direktorata za logistiko Morsa, ki pa sploh takrat, pred desetimi leti, ni obstajal, kar pa je dejala sodnica. "To je možno preveriti, če se ne prepisuje, a danes je prebrano le tisto, kar je napisal mož žene, ki me je obtožil 25 let nazaj," je dejal Janša in zavrnil vse navedbe sodnice. Tudi Tone Krkovič zavrača sodbo. "Nikomur nič ne verjamejo, tukaj je bilo 50 prič, verjamejo samo tistemu, kar hočejo prikazati. Ves čas mi podtikajo Wolfa, Riedla, Lebana – ki jih nikoli nisem videl, nenehno me povezujejo s Črnkovičem. Nehajte to delat, trdno stojim na svojih nogah, mislim z lastno glavo," je novinarjem dejal Tone Krkovič.

Obsojeni Črnkovič čez tožilstvo in sodstvo
Tudi Ivan Črnkovič zavrača sodbo in pravi: "Milijone so odnesli, pa ni nobenega na sodišču, tožilstvo je popolnoma nesposobno, ljudje s tožilstva in sodstva ne morejo zastopati naše države," je menil.

Tudi Zagožen bo delil usodo obsojenih
Tudi Borut Marčič, zagovornik Jožeta Zagožna, katerega postopek je bil izločen zaradi zdravstvenih razlogov, je zatrdil, da Zagožen vso obtožnico zanika eksplicitno, za kar je predložil tudi dokaze. Dopolnilni zagovor je nameraval podati na koncu postopka, ker pa je postopek izločen, tega ni mogel podati. Če se bo postopek nadaljeval, bo Zagožen, glede na današnjo obrazložitev, po vsej verjetnosti delil usodo danes obsojenih.

Saša Banjanac Lubej, A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Hephaestus
# 05.06.2013 ob 14:15
Janez Janša: Po 25 letih smo ponovno sredi politično montiranega procesa
----------------------------------------------------------
Populistična izjava.
Če nimaš kaj skrivati boš to dokazal na sodišču.

Živim za dan, ko se ti bodo tam pridružili tudi Kučan, Stanovnik, Zemljarič, Janković, rdeči tajkuni iz Foruma 21, Pavček, Simona Dimic, Zidar itd.
hebitese
# 05.06.2013 ob 14:17
Janez pravi Hildi : " Taka okna imel bom tudi jaz"
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 14:19
Jansa: pritozbo bom vlozil. Uporabil bom vsa pravna in politicna sredstva, da se ta sodba zavrze. In nikoli ne bo obstala!

Z vsemi POLITIČNIMI sredstvi zoper sodbo!!!????
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 14:19
Bolje bi bilo, če bi branil, da ni kriv, ker je neprišteven.
deblodrevo
# 05.06.2013 ob 14:18
lep je dan.
ResIpsaLoquitur
# 05.06.2013 ob 14:20
Zalostno je, da politiki ne spoštujejo pravne države in očitno tudi ne demokracije. Odločitev v kazenskih zadevah je v demokratičnih državah treba prepustiti odločitev sodišču, obtoženci in posebej politiki, pa jo morajo spoštovat, tudi če se z njo ne strinjajo. Če kdo meni, da je odločitev zmotna, naj se zoper njo bori, a kot se za demokracijo spodobi, zgolj s pravnimi sredstvi: s pritožbo, z revizijo, z ustavno pritožbo in nazadnje, če bo treba, še v Strassbourgu.
In tisto, kar bo nazadnje na vseh instancah, vključno z evropskimi ugotovljeno, moramo vsi priznati. Šele takrat, ko ko bomo tega sposobni, bomo vredni svoje države.
Dokler pa vsi, levi in desni za Titom vzklikate: Ja ne priznajem ovaj sud (razen če odloči tako kot jaz hočem) , ja, dokler torej se vsi, z Janšo na čelu tako nezrelo obnašate, toliko časa pač v tej državi ne bo nič prav. In dokler tega ne spremenimo toliko časa bomo vse bolj revni, ne le v glavah, tudi v denarnicah.
zuco
# 05.06.2013 ob 14:18
Janez ko imaš MAtoza za odvetnika potem se ti to zgodi. Vsak normalen odvetnik bi to vseeno sesekljal. Sodnici pa kapo dol, baje je suvereno vodila postopek. Upam da se ji ne bo kaj zgodilo.
zozozo
# 05.06.2013 ob 14:17
Temu se po angleško reče meltdown.
Quinlan
# 05.06.2013 ob 14:23
Ajde Janša bodi tiho in sprejmi sodbo kot moški.
sportivko
# 05.06.2013 ob 14:22
BALKANSKI BOJEVNIKI pa na prostosti ..... komedija 1A klase :)
Senna-Maze 28
# 05.06.2013 ob 14:21
Saj mu ne bo preveč dolgcajt. Kmalu se mu bo pridružil prijatelj Bavčar in bosta cimra. Napisala bosta tudi knjigo z naslovom Dogodivščine na Dobu.
pici.poki
# 05.06.2013 ob 14:23
Prošnja sodstvu, tožilstvu, policiji:
Pa lepo po vrsti naprej. Imate še zeeeeelo veliko dela...
Captain Obvious
# 05.06.2013 ob 14:18
's strani znanih avtorjev', kar imenuje naj jih, frajer.:)
viper81
# 05.06.2013 ob 14:23
Tako je to, ko se obsodi druge je sodišče pravično, ko pa tvoje ali tebe, pa so poleg spet teorije zarote.
Janša se spet ponavlja kot stara plošča: Murgle, montiran proces, komunisti itd., manjkajo samo levi fašisti. Kako se temu človeku da govorit iste stvari 25 let, brez osvežitve besednjaka...
ResIpsaLoquitur
# 05.06.2013 ob 14:27
Dejstva:
1. Denar (več milijonov Evrov) je iz Finske bil nakazan.
2. Denar je nekdo dobil.
3. Denar je dobil nekdo, ki je lahko odločal o tem kdo bo dobil posel s Patrijo, saj niso tako neumni, da bi ga nakazali nekomu, ki s tem ni imel nobene zveze.
4. Janša je bil takrat predsednik vlade, ki ni ravno znan po tem, da ne ve, kaj se pod njim dogaja,.
ERGO?
8s5est
# 05.06.2013 ob 14:23
je rekel Slobo Milošević v Haagu :)
jurica
# 05.06.2013 ob 14:25
"Janez Janša podpornikom sporoča, naj vztrajajo, četudi že zmanjkuje plenic in se suši krema za proteze!
Danes je Janša pisal Hildi: "Takšna okna imel bom tudi jaz!"
Za vse provokatorje,danes Rosvita Pesek ni v službi ob 22.00
Bye bye Janez.
Najboljš, da današnji dan razglasimo za državni praznik!
Hehe, podporniki pravijo, da bo Slovenija jokala...se strinjam, od sreče! :)
Jethros
# 05.06.2013 ob 14:26
Ja ne priznajem ovaj sud!
Slobo Janša.
zemljemerec
# 05.06.2013 ob 14:26
Veseli me, da bo Janez Janša svojo nedolžnost dokazoval vse do Strasburga .Do takrat pa, mora odstopit iz vseh funkcij in politike.
ferit
# 05.06.2013 ob 14:44
HAHAHA

Kaj bolj primitivno neinteligentnega pa se ne spomnim kdaj sem videl...

Novinar upraša kaj so vsa politična sredstva, ki jih napoveduje, Janša: Kdo pa ste?
Ime Priimek, iz dela.
Potem si pa kar sami odgovorite...
Množica naudušena, ploska....

Novinar čez nekaj časa zopet enako uvljudno upraša...
Janša cinično, ne, se kar z Karabo mente itd...

Množica, ko opice v živalskem vrtu, huuuuu, smeh, ploskanje, vzkliki, tuljenje....

Novinar še enkrat upraša, Janša zopet cinizem...

Množica v transu skandira: JANŠA JANŠA JANŠA

A ta kult, je opcija, ki nas bo rešila pred komuisti, to je intelektualna protiutež levici...
leond
# 05.06.2013 ob 17:07
Vsi, ki ste obremenjeni s fašistično ali pa komunistično preteklostjo, ste za moje pojme za postrelit. Ker me kot 22-letnika boli kur... kateri dedek je katerega dedka vrgel v jamo oz. kateri kreten je prisegal zvestobo še večjemu kretenu (beri Hitler ali Tito). Dejstvo je, da se je zgodovina obrnila tako kot se je in jo že enkrat pustimo presojat zgodovinarjem. V tej kur... državi mladi še vedno moramo poslušati o partizanih, o domobrancih tako kot, če bi se to dogajalo včeraj. Dajte se že enkrat zresnit; tisti, ki ste strankarski simpatizerji (leve ali desne strani, saj je itak vseeno, saj ste vsi isti) zmečite te stare kretene ven in se začnite enkrat ukvarjati s prihodnostjo in ne s preteklostjo. Sicer res drži ta rek: historia magistra vitale; ampak da vsak dan en kreten iz politične smeri (katerekoli) začne z nekim sra... iz 50-tih let prejšnjega stoletja je pa že enostavno preveč.
ferit
# 05.06.2013 ob 14:55
mirnčan

Pustiva ob robu razpravo, ali je za najvišje politike primerno, da ne odgovorijo nekemu mediju, ker jim ni všeč (morda celo upravičeno)

Ampak, neverjetna je pa ta primitivnost, nižina duha, neintiligenca, ko bivši premje na tak način se norčuje na tiskovni iz novinarja in še huje reakcija množice.
Najprej smeh in ploskanje
Drugič že tulijo in vreščijo
V tretje samo še zamaknjeno skandiranje JANŠA, JANŠA

A si kaj takega videl v Ameriki, Nemčiji, FRanciji...

Da bi recimo Foxnews nekaj oprašal obamo, on cinično zavrne odgovor, množica pa ko drhalj navdušeno tuli in skandira OBAMA; OBAMA...
Ali pa v Nemčiji?

To je nivo za politično opcijo par procentov ala jelinčič, ne more pa bit to vodilna intelektulano.ideološko.politična sila

To je res žalostno za slovenijo
y_os
# 05.06.2013 ob 14:30
zdaj pa naprej, naslednji so Jankovićevi, Bavčar, Šrot, in vsi, ki so prepleteni z ropanjem države!
Še zapleniti jim vse nakradeno, pa ne bo več recesije...

Bogi, bogi JJ .... Kaj je pa takega naredil za Slovenijo, razen da nas je razdelil in nam pokradel, kar se je pokrasti dalo. Še kot en izmed vodilnih nas je najmočnejše v regiji prodal ta isti regiji....
pirat321
# 05.06.2013 ob 14:47
Avstrija obsodba, Slovenija obsodba, najverjetneje tudi Finska obsodba za mrežo korupcije v zvezi z nakupom Patrije v Sloveniji. Janša pa še kar afne gunca.
abi normal
# 05.06.2013 ob 14:34
Dobil sem en hecen občutek da Janša noče v zapor.
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 14:29
Ja, škandal, v zapor morajo zaradi biomase, a ne?

In nobenih dokazov ni.
Kaj so potem tisti dokazi, ki jih je na vsak način hotela izločiti obramba? Dimni signali?
bmahnic
# 05.06.2013 ob 14:29
Upam, da bo sodnica dovolj močna in bo kljub političnim pritiskom ostala neomajna o pravilnosti svoje odločitve.
Jethros
# 05.06.2013 ob 14:24
Prosim vsem, da si pogledate VIDEO v spodnjem delu članka...
Ne, to ni Severna koreja, to je Slovenija...za bruhat.
MIRNČAN
# 05.06.2013 ob 14:46
Krkovič pa Črnkovič sta se sprijaznila, to je iz govorov razvidno.
Jarik
# 05.06.2013 ob 17:41
Janša, kdo ti je rekel, da lahko govoriš v mojem imenu, ko gre za Slovenijo? Kdo?
Sodba ni sramota za Slovenijo !!!
Ta sodba je lahko samo v ponos Sloveniji !!!
MIRNČAN
# 05.06.2013 ob 16:16
Bolj je šel na čustva občinstva. Tako se mi je zdelo. Ampak, kaj si hotel povedati?

Hotel sem povedati da niso vsi desničarji cinični in nesramni kot Janša.
Nikec3
# 05.06.2013 ob 15:38
Murgle, rdečkarji, komunisti, konstrukt... zeh, zeh, povej kaj novega.
biloo
# 05.06.2013 ob 15:22
ti si sramota za slovenijo!
peter*
# 05.06.2013 ob 14:59
a proteste ste prijavili?
ko se gre za janševo pravico so protesti zakoniti in jih ni treba najavit,če so pa proti njemu so pa protestniki takoj ZOMBIJI-to pa so dvojna merila
SDS je še bolj komunistična stranka kot je po janševem mnenju levica saj si zakone kar po svoje razlaga in jih upošteva če so mu v korist če pa ne pa jih ne priznava
namesto da gre v zapor mu naj naložijo razna javna dela kot pa da naj plačujemo njegove počitnice v kopru če ga bodo dokončno obsodili,saj so njegovi odvetniki z vsemi žavbami namazani,
in pa še nekaj zakaj njegovi odvetniki na vsak način hočejo izločit dokaze iz tujine če je nedolžen?
torej je KRIV sam dokazat je teško,saj je tudi sam rekel da mu ne morejo nič dokazat,
ker je prepameten da bi pustil kakšne dokaze,priče za sabo vendar se lahko vsakemu kdaj kaj izmakne iz nadzora
v nedeljo bodo pa cerkve pokale po šivih člani sds,nsi in ovčke to bodo župniki zaslužili z mašami za janšo
manrose.
# 05.06.2013 ob 14:58
Ne, sodba je sramota zate, Janez Janša, ker ti pač ne poosebljaš Slovenije, in ne, ne bomo se mi borili, ampak ti se boš boril. In na koncu tvoje borbe bom približno tako vesel kot danes.
legenda3
# 05.06.2013 ob 14:41
OČISTIMO SLOVENIJO

Za trgovino z orožjem boš pa dobil še gratis 10 let.
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 14:37
Jansa: Uporabil bom vsa pravna in politična sredstva, da se ta sodba zavrže. In nikoli ne bo obstala!

Hmmmm.

Krkovič: Z odvetnikom in sodelavci bomo storili vse, da se volja sodnice ne bo zgodila.

Kdo so ti SODELAVCI in kaj vse bodo storili?
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 14:26
Neprecenljivo. >
Jethros
# 05.06.2013 ob 17:39
bsr:
Ko bodo sojenja mimo, sem prepričan, da bo VSE prišlo na dan. kolikor razumem, pa ostajajo očitno krovni dokazi z oznako zaupno še vedno skriti pred javnostjo. Očitno zato, da se onemogoči manipuliranje z njimi.
Tudi sam si želim, da se obelodani vsaka podrobnost te afere, vsak korak, ki je vodil v sodbe vpletenih. Le tako, bo resnica do popolnosti obelodanjena. Kot pa sem že napisal, nekaterim "vernikom" niti to ne bo pomagalo, ker bodo raje verjeli, da o dokazi ponarejeni, podtaknjeni...

Pač, ko veruješ (ne verjameš) v neko osebo, te še Bog ne prepriča v nasprotno. Kdor je gledal "Der Untergang" ve, kako je prikazan fanatizem ljudi do kulta osebnosti. In danes smo bili priča objokanim fanatikom. Žal...ampak beseda fanatizem je na mestu. Normalen ne bi nikoli jokal za barabo.
Alchemist
# 05.06.2013 ob 15:30
1. Kaznovana in zaprta Hilda, Zidar in Černigoj s pravnomočno obsodbo
2. Obsojen Janša &co.

Se samo meni zdi, al smo začeli v tej državi dejansko kaznovat korupcijo?
Fredix
# 05.06.2013 ob 15:18
Sodba je sramota za Slovenijo, borili se bomo do konca...
Uporabili bomo vsa politična sredstva, ki so na voljo.
"Vsa, razumete besedo?"

Se razume, da je v Sloveniji zares možna državljanska vojna.
Kdo nas je tak razdelil?
Komunizem mi je šel na pajtl kakor večini okupiranih Slovencev in sem odklukal za osamosvojitev ter se še šel kao borit za toto Slovenijo.
In, ker nisem Janšist sem za Janšo komunist.
Nikoli nisem bil komunist.
Komunisti so oligarhi.
Vprašaj palčeka - on ziher ve kak zgleda in deluje domina.
Janša - beri kar pišem - odstrani se iz politike, da se bomo Slovenci zares lahko združeno borili zoper oligarhe.
Ti nas le oviraš.
Še nisi skapiral?
V tvojih žilah teče kri oligarha in tudi tak nastopaš, da bi me res blo sram bit član SDS.
sonet7
# 05.06.2013 ob 14:58
" Janša: Uporabili bomo vsa politična sredstva, ki so na voljo.
Kakšna so ta sredstva, ni hotel povedati: "Vsa, razumete besedo?" "

Mislim, da ga je treba čimprej zapreti, ker to so odkrite grožnje nasilja!
peterS
# 05.06.2013 ob 14:44
Luzer si Janša luzer!!!
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 14:41
Janša: Če ste pa z Dela, pa si sami odgovorite.

Prištevnost?
HillterA
# 05.06.2013 ob 14:33
In sedaj so sodisca rdeca. Tudi Zoki bo prsu na vrsto...kaksne barve bojo potem?
Clovem ze tezko verjame,da je toliko ofc,ki mislijo da je JJ nedolzen... kaj pa Depala vas,vse orozje nakradeno in prodano, v letih ko je bil premier je preko stranke in svojega brata opral na miljone davkoplacevalskega denarja.
2 leti in 40.000eur je posmeh .. Ce bi drzava bila pravna za vse enako, bi sele sedaj prisel na prostost.
Tspace
# 05.06.2013 ob 19:22
Končno se lahko Slovenija s ponosom postavi ob robu drugim pravnim državam! S to sodbo smo dokazali da smo zmožni obsodit kriminalce kot so Ivan in njemu podobni!

Sedaj pa le naprej še na Zokija in ostale kriminalce!

Čestitke sodišču!!!
GUESS
# 05.06.2013 ob 15:38
Spet v ZNANEM STILU - obtožbe MK in Murgel, češ da je tam bila spisana obtožnica. Kako pokvarjeno in zavrženo.
severna zvezda
# 05.06.2013 ob 15:37
Janša: Uporabili bomo vsa politična sredstva, ki so na voljo.
Kakšna so ta sredstva, ni hotel povedati: "Vsa, razumete besedo?"


..............Še en dokaz arogance in hudobije. Razumemo, razumemo .... in nismo vsi tako bebavi in nerazgledani kot tvoja podporna polpismena baza. Še Zdravljice niso znali odpeti danes pred sodiščem, da o drugih ''biserih'', ki pridejo iz njihovih ust ali izpod prstov, niti ne omenjamo .......
peterS
# 05.06.2013 ob 15:20
Jaz se tudi jočem ampak od sreče, konec je Janša konec!!!!
pirat321
# 05.06.2013 ob 15:09
Za afterburnerja:
Finski preiskovalec v primeru Patria: Rezultat je dva proti nič
Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist, ki je na Finskem vodil preiskavo v zadevi Patria, je danes za STA izrazil zadovoljstvo nad razsodbo slovenskega sodišča, ki je vse tri obtožene v zadevi spoznalo za krive. Zdaj je rezultat v boju proti korupciji »dva proti nič«, je ocenil. Odločitev sodišča pozdravlja tudi pravnica Renate Salecl.
»Boj proti korupciji v Evropi je zelo pomemben za vse nas. Kar sem danes slišal iz Slovenije, je v skladu z ugotovitvami, do katerih smo prišli v naši preiskavi pred sojenjem,« je povedal Björkvist
Kazalo