Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
Zastoji na cestah

Avtorji Saša Banjanac Lubej

Intervju s filozofom Srećkom Horvatom "Morda moramo ukiniti kapitalizem"

08.04.2024

Ni dovolj, da sodelujemo v reprezentativni parlamentarni demokraciji, dokler ne dokažemo, da idejo trajnostnega razvoja lahko uresničimo, pravi Srećko Horvat, ki je na otoku Vis zraven Titove špilje s somišljeniki ustanovil Šolo družbene avtonomije.

NaGlas! "Tujina prinaša veliko dobrega, vendar ima čustveno ceno"

30.03.2024

"Nekateri se na študij medicine vpišejo predvsem zaradi položaja, ne toliko zaradi zaslužka. Mislim, da je takih vse več. Vseeno pa si več pozornosti zaslužijo kolegi, ki se na študij medicine vpišejo iz ljubezni do nje in vidijo čudovito poslanstvo.

Slovenija Prva poslanka z Downovim sindromom: "Kljub oviranosti imamo številne sposobnosti"

12.03.2024

Kaj pomeni vrnitev pasivne in aktivne volilne pravice osebam z oviranostjo v praksi? Kako je v Španiji v regionalni parlament Valencie izvoljena prva poslanka na svetu z Downovim sindromom? Kaj so politični cilji Mar Galcerán?

Slovenija "Zakon o kulturnih pravicah je korak v pravo smer, če je to edina možnost"

02.03.2024

Odbor za kulturo državnega zbora je potrdil predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Hrvatov, Makedoncev in Srbov v Sloveniji. Kaj zakon sploh prinaša? Kaj o njem mislijo predstavniki skupnosti, politika in stroka?

Slovenija "Po izbrisu sem bila pet let brezdomka"

17.02.2024

"V nekaj dneh sem izgubila dom, starše, stanovanje, finančno varnost, nobene štipendije nisem imela, nekaj dni sem bivakirala v Ljubljani pri znancih, a sem kmalu končala na cesti. Morala sem se znajti, v Sloveniji nisem imela družine."

Oddaja NaGlas! "Slovenija je sosednja država, čeprav ne meji na BiH"

03.02.2024

"V Sloveniji ima danes 110. 000 ljudi potni list Bosne in Hercegovine, ljudje, ki imajo korenine v BiH-u, druga in tretja generacija, tukaj pridno delajo in plačujejo davke, niso več samo zidarji in nekvalificirani delavci," je dejal veleposlanik BiH-a.

Kultura "Spregovorila sem v bosanščini"

20.01.2024

"Morali bi se pogosteje povezovati na področju umetnosti in kulture, saj smo v tej regiji majhni, kulturno pa smo tesno povezani z nekdanjo Jugoslavijo. To lahko čutimo v glasbi, filmu in umetnosti na splošno," pravi slovenska igralka Mia Skrbinac.

NaGlas! Solčence zahaja: slovenska ali srbska pesem?

06.01.2024

Solčence zahaja je najbolj znana slovenska pesem v Srbiji, pravi raziskovalka ZRC SAZU Ana Hofman. Po drugi strani te pesmi v Sloveniji nihče ne pozna. Protislovje je etnomuzikologinja in antropologinja najprej znanstveno raziskala, nato pa posnela film.

Intervju s pevko sevdaha Amiro Medunjanin "Glasba je moja domovina"

09.12.2023

"Sem otrok novega vala. Poslušala sem Azro, pa tudi črnogorskega kantavtorja Miladina Šobića. Ne pozabimo skupine Ekaterina Velika," se spominja Sarajevčanka, ki je poklic ekonomistke pred 15 leti zamenjala za oder, od koder izziva močna čustva.

Kultura "Interes za makedonščino obstaja ves čas, ni pa množičen"

25.11.2023

Čeprav je ministrstvo za šolstvo že leta 2008 potrdilo učni načrt pouka makedonščine kot izbirnega predmeta, ni podatkov o tem, da bi se izvajal kjer koli v Sloveniji. Študentje makedonščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani se jezika učijo od začetka.

Kultura "Ć deluje kot popoln znak neželene drugačnosti"

28.10.2023

"S skupino avtorjev smo ugotovili, da ima nacionalizem morda večjo težo kot dejanje izbrisa. Oziroma se z njim prekriva. Pri tem spomeniku smo se spraševali, kakšno ogledalo ali preizkus nacionalizma lahko postavimo," pravi eden od avtorjev Vuk Ćosić.

Intervju "Nismo tujci, četudi danes živimo razdeljeni na več različnih držav"

15.10.2023

Besedilo po razpadu države sporoča, da vendarle nismo tujci. Imamo skupno kulturno dediščino in skupne pisce, pisci pa predstavljajo našo domovino. Književnost ne potrebuje potnih listov, saj nima meja. Je nekaj, kar ne priznava delitev.

Stran 1 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov