Premier je podprl tudi akcijo predsednika države Janeza Janše za reševanje človekoljubne krize v Darfurju. Foto: RTV SLO
Premier je podprl tudi akcijo predsednika države Janeza Janše za reševanje človekoljubne krize v Darfurju. Foto: RTV SLO
Anton Rop
Zdajšnja in nekdanja slovenska vlada si podajata odgovornost. Foto: RTV SLO
Slovenski vojaki
Poklicni vojaki, ki bodo odšli v Irak, bodo delovali na področju logistične podpore. Foto: www.slovenskavojska.si

Odločitev je nesprejemljiva, nerazumna in škodljiva.

Anton Rop v oddaji Pod žarometom

Pri tem je poudaril, da je to vendarle odločitev sedanje vlade, za katero ima podlago v ustavi, zakonih in mednarodnih pogodbah. Če te odločitve vlada ne bi sprejela, bi to pomenilo neizpolnjevanje obljube, ki jo je prejšnja vlada dala Natu ob izteku svojega mandata, da bo sodelovala pri usposabljanju iraških varnostnih sil.

Prav to pa je po njegovem mnenju ključno za zagotovitev stabilnosti v Iraku. Premier je dodal še, da ni pričakoval tolikšnega odziva in nasprotovanja javnosti.

Rop: Janševa argumentacija neresna
Nekdanji premier Anton Rop je zatrdil, da vlada pod njegovim vodstvom ni nikoli obljubila pošiljanja vojakov v Irak, zato se mu zdi Janševa argumentacija "neresna in pod vsakim nivojem". Prejšnja vlada naj bi se namreč novembra 2004 zavezala k usposabljanju varnostnih sil v tretjih državah in ne v Iraku.

Dolžnosti slovenskih vojakov bodo znane po pogovorih s poveljstvom operacije za stabilizacijo Iraka. Glede na te dolžnosti bodo v SV-ju izbrali častnike in podčastnike.

Imena vojakov še niso znana ...


Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Ladislav Lipič je za radijsko oddajo Studio ob 17-ih povedal, da operativne dejavnosti SV-ja za napotitev slovenskih vojakov v Irak že začenjajo.

... njihova mesta pa že
Slovenska vojska je med ponujenimi možnostmi vojaških mest v Iraku izbrala mesto inštruktorja za usposabljanje v oklepnih enotah, inštruktorja za usposabljanje na področju kadrov, na področju obveščevalnih dejavnosti in na področju logistike.

Razprava o Iraku brez LDS-a
Odbor DZ-ja za zunanjo politiko je ob odsotnosti LDS-a sprejel sklep, da vlada o varnosti iraške misije DZ-ju poroča po treh mesecih. Zavrnjena sta bila predloga sklepov LDS-a o pozivu vladi, da predstavi varnostne analize in aktivnosti Nata, ki so do napotitve slovenskih inštruktorjev v Irak privedle. Zavrnjen je bil tudi predlog o zamrznitvi vladne odločitve SD-jevega poslanca Aurelija Jurija.

Poslanci LDS-a so zapustili sejo odbora, potem ko predsednik odbora razprave o napotitvi vojakov v Irak ni želel prekiniti. LDS se je za obstrukcijo odločil zaradi predčasnega odhoda obrambnega in zunanjega ministra s seje.

Odločitev buri duhove
Vladna odločitev o napotitvi štirih vojaških inštruktorjev v Irak že nekaj dni dviguje prah v javnosti. Obrambni minister Karl Erjavec je dejal, da je Ropova vlada že leta 2003 ponujala sodelovanje v Iraku. Izjavo je podkrepil z dokumenti obrambnega ministrstva, s katerih je odstranil oznako zaupno. Dokumenti govorijo o dogovarjanju z Dansko za sodelovanje slovenskih vojakov v okviru danskega kontingenta.

Rop: Odločitev sprejela Janša in Rupel
Najbolj kritičen do odločitve o napotitvi je nekdanji premier Anton Rop, ki je v odaji TV Slovenija Pod žarometom dejal, da sta odločitev sprejela predsednik vlade in zunanji minister in da obrambni minister Erjavec s to odločitvijo nima veze. Rop zahteva pojasnilo, zakaj se je Slovenija odločila za novo zunanjo politiko.

Od vlade tudi pričakuje, da bo za odločitvijo stala, čeprav je bila ta sprejeta brez posvetovanja z opozicijo in ni bila obravnavana v svetu za nacionalno varnost.

Kaj je Karl Erjavec povedal v spletni klepetalnici MMC-ja, si preberite tukaj.
Erjavec stoji za odločitvijo
Erjavec je odločitev v oddaji Pod žarometom pojasnil kot nadaljevanje politike prejšnje vlade. Ropu očita, da se obnaša tako, kot da Slovenija ne bi bila članica Nata. Dodaja pa, da se sam nima namena izmikati odgovornosti.

V Irak čez dva meseca
Podrobnosti o delu slovenskih vojakov v Iraku naj bi bile znane v dvajsetih dneh, tja pa naj bi odpotovali v dveh mesecih. Gre za poklicne vojake, njihove naloge pa se bodo nanašale na področje logistične podpore.

Odločitev je nesprejemljiva, nerazumna in škodljiva.

Anton Rop v oddaji Pod žarometom