Erjavec napotitev vojakov v Irak utemeljuje s potrebo po slovenskem prispevku pri stabilizaciji razmer v Iraku. Foto: RTV SLO
Erjavec napotitev vojakov v Irak utemeljuje s potrebo po slovenskem prispevku pri stabilizaciji razmer v Iraku. Foto: RTV SLO
Slovenski vojak
Vojaki bodo na misiji v Iraku dobivali mesečno plačo v višini okoli 3.000 evrov. Foto: RTV SLO
Borut Pahor
Pahor meni, da je vlada storila napako. Foto: RTV SLO

Gost spletne klepetalnice MMC-ja je pojasnil, da bodo vojaki v tej nemirni bližnjevzhodni državi zaenkrat ostali dve rotaciji po šest mesecev.

Po besedah ministra gre za izkušene ljudi, ki bodo usposabljali iraške varnostne sile glede logistične podpore enotam. Inštruktorji bodo prejemali mesečno plačo okoli 3.000 evrov, pred napotitvijo v Irak pa jih bodo tudi predstavili na posebni novinarski konferenci.

Celoten klepet z obrambnim ministrom si lahko preberete tukaj.

Erjavec je pojasnil, da Slovenija inštruktorje v Irak pošilja zaradi slovenskega prispevka pri stabilizaciji razmer v tej državi. Odločitev vlade utemeljuje s tem, da so vse nove članice zveze Nato razen Latvije v Irak poslale svoje vojaške pripadnike. K tej odločitvi nas po ministrovih besedah ne zavezuje vilenska izjava, saj bi nas slednja zavezovala k sodelovanju v bojnih operacijah v okviru koalicijskih sil.

Slovenija ni na listi koalicijskih sil
Država je razmišljala tudi o usposabljanju pripadnikov iraških varnostnih sil v Sloveniji, vendar pa bi po nekaterih ocenah s tem povečali stopnjo ogroženosti Slovenije. Ta po Erjavčevih besedah tudi po mnenju neodvisnih strokovnjakov ostaja na enaki ravni kot pred napotitvijo inštruktorjev.

Prav tako se minister ne strinja z mnenjem, da bo Slovenija odslej na listi koalicijskih oz. okupatorskih sil, saj gre v slovenskem primeru za misijo usposabljanja, ki jo Nato izvaja na podlagi resolucije Varnostnega sveta OZN-a št. 1546.

Razprava o odhodu vojakov v Irak se je razvnela tudi na forumu.

Vlada pod LDS-om načrtovala misijo


Glede nestrinjanja večinskega javnega mnenja z napotitvijo vojakov v Irak Erjavec meni, da se večina tistih, ki vladno odločitev podpirajo, pač ne oglaša. Povedal je, da obstajajo dokumenti, ki dokazujejo, da se je prejšnja vlada pod vodstvom LDS-a dogovarjala o napotitivi 30 slovenskih vojakov na jug Iraka, vendar ne pod okriljem Nata, marveč pod okriljem anglo-ameriške koalicije. Po njegovem želi današnja opozicija, zlasti LDS, zgolj izkoristiti vladno odločitev za ustvarjanje panike.

V Irak bi Erjavec poslal tudi lastne otroke
Minister je dejal, da se zaveda nevarnosti razmer, ki bi lahko zahtevali tudi žrtve med slovenskimi vojaki. Dodal pa je, da bi tudi njegovi otroci sodelovali v takšni misiji, če bi se odločili za poklic profesionalnega vojaka. Povedal je še, da bo slovenske pripadnike v Iraku v času njihove misije gotovo obiskal.

Pahor za posvet z DZ-jem
Predsednik SD-ja Borut Pahor je glede odločitve vlade, da napoti slovenske vojake v Irak, dejal, da bi bilo bolje, če bi se posvetovala z državnim zborom ali vsaj parlamentarnim odborom za zunanjo in obrambno politiko.

Pahor meni, da je vlada storila politično napako, ki se ji bo slabo obrastovala. Po njegovih besedah gre v takšnih ukrepih za vprašanje politične modrosti, da se doseže nacionalni konsenz.