Znova se odpira vprašanje, ali je SNS, ki ga vodi Zmago Jelinčič, politična stranka ali podjetje za trženje poslanskih glasov. Foto: EPA
Znova se odpira vprašanje, ali je SNS, ki ga vodi Zmago Jelinčič, politična stranka ali podjetje za trženje poslanskih glasov. Foto: EPA
Načrt za letalski muzej
Idejni oče letalskega muzeja, o katerem je zadnje čase mogoče toliko slišati, je prav prvak SNS-a. Foto: MMC RTV SLO

Novinarji s tem kažejo, da sploh ne vedo, kaj je parlamentarna demokracija, in kažejo svojo puhloglavost in neumnost.

Odziv Zmaga Jelinčiča

Ni res, da sem v primeru glasovanja o azbestnem zakonu s Salonitom Anhovo trgoval za svoj poslanski glas, trdi prvak SNS-a Zmago Jelinčič.

Časnik Dnevnik je namreč poročal, da Jelinčičevo politično trgovanje v zadevi Milan Pogačnik, ko naj bi ministru za kmetijstvo obljubil podporo pri interpelaciji v zameno za dogovor, da bo minister poskrbel za projekt letalskega muzeja oz. prenos državnega zemljišča na občino Murska Sobota, verjetno ni njegov edini tovrstni primer. Na ta način naj bi namreč prvak SNS-a trgoval tudi s Salonitom Anhovo. Za njihov denar za aeronavtični muzej naj bi leta 2006 glasoval za azbestni zakon.

Zakon kritizirali vsi poslanci SNS-a, molčal le Jelinčič
Dnevnik je izbrskal rezultate parlamentarnega glasovanja o azbestnem zakonu iz leta 2006. DZ je zakon sprejel že v prvem poskusu, a je državni svet nato nanj izglasoval veto, kar je pomenilo, da je parlament v drugo za njegov sprejem potreboval absolutno večino, torej 46 glasov.

Kazalo je že, da zakon ne bo mogel dobiti takšne podpore, saj so glas zoper njega napovedali celo nekateri koalicijski poslanci vlade Janeza Janše. Proti so se izrekli tudi tedanji poslanci SNS-a Srečko Prijatelj, Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac, ki so zakon ostro kritizirali. Prijatelj je celo javno izjavil, da je zakon slab, tedanjega minstra za delo Janeza Drobniča, ki je bil zanj odgovoren, pa je nagovoril z naslednjimi besedami: "Spoštovani minister, lepo vas prosim, ne zavajajte javnosti, slabši je od prejšnjega."

Zakon povezan s Salonitom, ta pa z Jelinčičevim projektom letalskega muzeja
V razpravi je, ko gre za poslansko skupin SNS-a, molčal le njen vodja Jelinčič, ki je na koncu kot edini med njenimi člani glasoval za zakon, ki je bil tako sprejet le za las (49 glasov).
Pri tem se zdi časniku Dnevnik pomembno, da se zakon tesno dotika podjetja Salonit Anhovo, s katerim je Jelinčič danes povezan prek aeronavtičnega muzeja - projekta, v katerega je Salonit leta 2007 vložil 20.000 evrov. Podjetje tega za Dnevnik ni želelo komentirati, brez odziva pa so ostali tudi njihovi klici prvaku SNS-a.

Peče: Takšno dogajanje eden izmed razlogov za izstop iz SNS-a
Za komentar so povprašali še dva nekdanja člana SNS-a, Žgajner Tavševo in Pečeta. Prva je dejala, da se želi od tovrstnega ravnanja SNS-a distancirati, Peče pa, da so bili prav dogodki, kakršnim smo priča zdaj, eden izmed glavnih razlogov za njegov izstop iz stranke.

Kot omenjeno, pa Jelinčič zdaj vse te očitke zanika in trdi, da "novinarji s tem kažejo, da sploh ne vedo, kaj je parlamentarna demokracija, in kažejo svojo puhloglavost in neumnost".

Jelinčič: Edini primer politične trgovine - ko je koalicija podkupila SDS
Edini primer politične trgovine je po njegovih besedah SDS-ovo pogojevanje glasovanja glede vstopa Hrvaške v Nato s potrditvijo zaključnega računa za leto 2007. Ker zaključni račun prvič ni bil potrjen, je v vodo padel tudi sprejem Hrvaške v Nato, je spomnil.

Poslanci so nato o zadevi glasovali še enkrat, je nadaljeval, in koalicija je "podkupila SDS in je glasovala za potrditev tega zaključnega računa", da je bila nato Hrvaška vendarle sprejeta v Nato. In tega kupčevanja so se v prvi vrsti udeležili LDS, Zares, DeSUS in SD, je sklenil.

Novinarji s tem kažejo, da sploh ne vedo, kaj je parlamentarna demokracija, in kažejo svojo puhloglavost in neumnost.

Odziv Zmaga Jelinčiča