Kljub temu da zaradi varnosti imen udeležencev zasedanja Ovseja nismo mogli izvedeti, postaja čedalje bolj jasno, da ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice v Ljubljano ne bo. Foto: RTV SLO
Kljub temu da zaradi varnosti imen udeležencev zasedanja Ovseja nismo mogli izvedeti, postaja čedalje bolj jasno, da ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice v Ljubljano ne bo. Foto: RTV SLO

Varnostno najbolj izpostavljenih ne bo v Slovenijo.

Sašo Korenjak
Delavec na Gospodarskem razstavišču
Prostori Gospodarskega razstavišča, kjer bo potekalo zasedanje, še niso povsem pripravljeni, vendar pa so dela v zadnji fazi. Foto: RTV SLO

Vodja projektne skupine za Ovse Boris Frlec pravi, da na zasedanju, ki bo 5. in 6. 12. na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, pričakujejo 1.050 udeležencev, med njimi 45 ministrov članic Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Vendar pa, kot je dejal Sašo Korenjak, direktor urada za varnost in zaščito, varnostno najbolj izpostavljenih zunanjih ministrov k nam ne bo. Tako je namignil, da ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice v Ljubljano ne bo. Kdo bo namesto nje predstavljal ZDA na zunanjem ministrstvu zaradi varnostnih razlogov prav tako kot imen drugih udeležencev niso razkrili.

Akreditiranih je 170 domačih in 114 tujih novinarjev, ki bodo nastanjeni v hotelih M-hotel, Park in Ljubljana resort. Od večjih medijskih hiš bodo z zasedanja med drugim poročale ameriški AP, Reuters iz Velike Britanije, francoski AFP, nemški WDR, ORF iz Avstrije.
Vseh udeležencev že 1.334
Svojo udeležbo na srečanju v Ljubljani je do zdaj potrdilo že 80 delegacij iz vseh 55 sodelujočih držav Ovseja ter 9 azijskih in mediteranskih partneric (skupno 45 zunanjih ministrov). Na srečanju pa bodo navzoči tudi predstavniki 15 mednarodnih inštitucij in številnih nevladnih organizacij. Skupno število udeležencev zasedanja je trenutno 1.050, tujih in domačih novinarjev pa je za zdaj akreditiranih 284. Zasedanje bo po standardih Ovseja potekalo v šestih jezikih - angleščini, nemščini, francoščini, španščini, ruščini in italijanščini.

Za Ovse 500 milijonov SIT
Kolikšni bodo natančni stroški organizacije "največjega političnega dogodka v zgodovini samostojne Slovenije" bo znano šele po koncu, vendar pa naj bi se po besedah Tomaža Kunstlja, vodje sektorja za protokol na MZZ-ju, gibali od 500 do 600 milijov tolarjev (2,5 milijona evrov). Del finančnih sredstev bo šel iz proračuna Republike Slovenije, del (380.000 evrov) pa iz proračuna Ovseja. Za primerjavo, za izvedbo predlanskega ministrskega zasedanja Ovseja v Maastrichtu so na Nizozemskem zapravili 5 milijonov evrov.

Z ministrstva za zunanje zadeve so nam sporočili, da bodo celotni stroški predsedovanja Slovenije Ovseju dosegli okoli 1,4 milijarde tolarjev. V to vsoto so vključeni tudi stroški na slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih, stroški zasedanja ministrskega sveta Ovseja in službenih potovanj.

Prizorišče skoraj pripravljeno

Oglejte si fotozgodbo s prizorišča zasedanja Ovseja.
Zasedanje ministrskega sveta Ovseja bo potekalo na Gospodarskem razstavišču, kjer so intenzivne priprave na zasedanje začeli po koncu pohištvenega sejma. V njegovi okolici bo v času zasedanja spremenjen prometni režim, zaradi česar je napovedana precejšnja gneča predvsem v času običajnih prometnih konic.

Varnostno najbolj izpostavljenih ne bo v Slovenijo.

Sašo Korenjak