Virant verjame, da je Slovenija sposobna svoje probleme rešiti sama. Foto: MMC RTV SLO
Virant verjame, da je Slovenija sposobna svoje probleme rešiti sama. Foto: MMC RTV SLO
Izjave premierja Janše odmevajo v tujini

Vrh koalicije se je seznanil s poročilom Urada za makroekonomske analize in razvoj, ki kaže, da je položaj resen. Da je iz poročila razvidna slaba gospodarska slika države, je potrdil predsednik DZ-ja in Državljanske liste Gregor Virant. "Zato je koalicija zelo strateško razmišljala, predstavljen je bil program reformnih ukrepov, o samih podrobnostih pa se bomo še usklajevali," je dejala predsednica NSi-ja Ljudmila Novak.

Virant je povedal tudi, da je minister za finance Janez Šušteršič na vrhu zagotovil, da nimamo nobenega razloga za paniko, če sprejmemo stvari, ki smo si jih zastavili. "Vse je odvisno od nas samih, od tega, kako bomo sposobni skupaj z opozicijo sprejemati pomembne odločitve. Če bomo pri tem uspešni, ne vidim velikih težav," je bil razmeroma optimističen tudi minister za gospodarstvo in predsednik SLS-a Radovan Žerjav.

Odzivi na napovedi predsednika vlade
Glede na to, da mednarodni finančni trgi spremljajo vsako potezo države, močno odmevajo izjave predsednika vlade Janeza Janše, ki je v nedavnem intervjuju omenil, da nam že jeseni grozi nelikvidnost. Ekonomist Jože P. Damijan je zato podvomil o njegovi odgovornosti in prištevnosti.

"Situacija je resna, težka, verjetno je bila izjava namenjena temu, da bi se vsi zavedali, v kakšnem stanju smo, in da bi resno pristopili k reševanju problemov," je Janševe besede komentirala Novakova. Virant pa meni, da črnogledost ni potrebna, da bomo proračun izpeljali. "Mislim, da potrebujemo optimistične poglede, izjave."

Žerjav bi se takšnim besedam izognil. "Mislim, da moramo v tem trenutku predvsem vsi zelo strpno delati v smeri, da pridemo do ukrepov," je poudaril. Bolj kritičen do Janše pa je bil zunanji minister in prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec. Strinja se, da je premierjeva izjava "precej neodgovorna", da ni na mestu, ker to vznemirja finančne trge. Je pa res, dodaja, da je možnost nelikvidnosti, če se ne bo nič naredilo.

Fiskalno pravilo v ustavi še ni odpisano
Sicer pa v koaliciji še vedno niso obupali nad vnosom fiskalnega pravila v ustavo, četudi so to vprašanje trenutno postavili nekoliko na stran. "Glede fiskalnega pravila smo sklenili, da bomo še malo počakali in skušali najti konsenz, glede na to, da bo očitno brez njega težko reševati situacijo v državi," je povedal Erjavec.

Izjave premierja Janše odmevajo v tujini