Dovolj mu je. Foto: MMC RTV SLO
Dovolj mu je. Foto: MMC RTV SLO
Marko Pavliha
Marko Pavliha navija za koalicijo z Jankovićem. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Že bliže vladni koaliciji?
Janković predlagan za mandatarja

Neuradno naj bi Pezdir pred današnjimi koalicijskimi usklajevanji povedal, da mu je "počil film" in da ga "boli k…". Dejal je, da nič ne pričakuje oz. da pričakuje drugo polovico pogajanj. Povedal je, da je na sestanek prišel zgolj zato, da pojasni strokovna izhodišča liste ter da ga drugo ne zanima.
V stranki Gregorja Viranta so na to dejali, da njihov predsednik o tem nič ne ve in da najbrž tudi nima časa, saj se je povsem osredotočil na koalicijska pogajanja.


V službi stranke za stike z javnostmi so dodali, da ima Pezdir svoje mnenje in ga brez dlake na jeziku tudi pove ter da je že napovedal, da bo kritičen do vseh. Mandatar je danes znan, Virant oz. svet stranke pa naj bi se v tednu dni izrekel, s kom bo odšel v koalicijo.
Za komentar, kaj ta njegova izjava pomeni za podporo Virantovi stranki, smo želeli povprašati tudi Pezdirja, a zavrača telefonske klice. Spomnimo: Pezdir je bil eden glavnih članov t. i. resetatorjev, iz katerih je pozneje tudi zrasla Virantova stranka. Zanjo je spisal tudi gospodarski del programa in napovedal, da bo budno pazil, ali bo stranka izpolnjevala svoje predvolilne zaveze.
Pavliha za Jankovića
V pismu, ki ga je pridobil STA, je Marko Pavliha iz Liste Virant zapisal, da si kot eden od ustanoviteljev in idejnih očetov projekta "državljanske liste" drzne izreči: "... da se naša stranka v zadnjem mesecu ne more pohvaliti z najbolj državotvorno, sodelovalno, nesebično in pristno sredinsko držo, razen morda konstitutivne seje državnega zbora, kjer so naše poslanske kolegice in kolegi pokazali izvrstno politično veščino ter spretno na vrh parlamenta zavihteli našega predsednika." Žal je šlo potem vse samo še navzdol, je kritičen Pavliha.

Zato, kot navaja, na podlagi posvetovanja s številnim člani in podporniki stranke ter svojih etičnih vrednot predlaga vstop Liste Virant v koalicijo z Jankovićem. Ta je po njegovih besedah nesporni zmagovalec volitev in mora imeti priložnost sestaviti vlado.

Ni več ovir za koalicijo z Jankovićem
Kot sredinska stranka je lista vnaprej napovedovala, da je pripravljena sodelovati s katerim koli zmagovalcem na volitvah, seveda na podlagi podobnih političnih usmeritev. "Žal naša povolilna dejanja ne potrjujejo te napovedi; zdi se, da smo vendarle malce pristranski," piše Pavliha.

Ob tem dodaja, da je znano, da ni več bistvenih programskih razlik med Pozitivno Slovenijo in Listo Gregorja Viranta, glede kadrovskih vprašanj pa naj bi obe stranki že dosegli soglasje. Skrajni čas je, da Lista Virant deluje v korist domovine in pozabi na lastne interese, piše Pavliha.
Ta je bil sicer edini član sveta stranke, ki ni podprl sklepa, da bo stranka nadaljevala s pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti in se o koaliciji pogajala tako z Jankovićem kot predsednikom SDS-a Janezom Janšo.

Že bliže vladni koaliciji?
Janković predlagan za mandatarja