Predsednica parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Melita Župevc (PS) ni povedala, ali se bosta Sova in OVS združili. Foto: BoBo
Predsednica parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Melita Župevc (PS) ni povedala, ali se bosta Sova in OVS združili. Foto: BoBo

Župevčeva (PS) je povedala, da gre za seznanitvena poročila, obravnavo pa je ocenila kot rutinsko. Dodala je še, da so bili člani komisije seznanjeni tudi s pogledi novih vodij varnostnih agencij na službe, ki jih vodijo.

Reorganizacija Sove in OVS-a
Kot je znano, so se pred tedni pojavila ugibanja o združevanju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Agenciji naj bi se združili v luči vladne napovedi racionalizacije javne uprave. Zaradi omenjenih ugibanj so poleg redne seje na pobudo Pozitivne Slovenije sklicali še nujno sejo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Slovenije, na kateri naj bi razjasnili domneve o združevanju.

V vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so znova pojasnili, da vlada ne razmišlja o združitvi Sove in OVS-a.

Predsednica komisije je o domnevnem združevanju povedala, da so se seznanili "s tem, kar so povedali predstojniki teh služb in minister za obrambo" ter sprejeli sklep, da bo komisija v prihodnje skrbno nadzorovala, kaj se bo dogajalo z racionalizacijo v teh službah.

Pojasnila je, da sta minister za obrambo Aleš Hojs v imenu OVS-a in direktor Sove Damir Črnčec predstavila njun pogled na prihodnjo organizacijo služb, kaj konkretno sta povedala, pa Župevčeva ni razkrila.

Komisija se je seznanila tudi s poročilom policije o delu in porabi proračunskega denarja, namenjenega prikritim preiskovalnim ukrepom v letu 2011.