Slovenija
Gojko Koprivec, kandidat za gospodarskega ministra
Koprivca je v nedeljo obiskal tudi Cerar in se seznanil z njegovim zdravstvenim stanjem. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Miro Cerar
Cerar poudarja, da gre za običajno prakso, ki se je pogosto zgodila tudi v prejšnjih mandatih - v aktualnem primeru to po besedah Cerarja traja šele nekaj tednov, sicer pa sistem deluje normalno. Koalicijske partnerje pa je spomnil, da "so tudi sami igrali podobne vloge v podobnih primerih v prejšnjih vladah, ko pa dejansko mnogo dlje nismo imeli ministra". Foto: BoBo
VIDEO
Kandidat za ministra odst...
VIDEO
Vnovično iskanje gospodar...

Dodaj v

Koprivec ne bo gospodarski minister, Cerarju bi novo ime iskala SD in DeSUS

Cerar ponudbe označil za "hudomušne ali še kaj več od tega"
17. november 2014 ob 07:17,
zadnji poseg: 17. november 2014 ob 19:35
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DeSUS in SD sta največji vladni stranki ponudila pomoč pri iskanju gospodarskega ministra, potem ko je v vodo padla kandidatura Gojka Koprivca. A premier Miro Cerar ocenjuje, da lahko kandidata poišče sam.

Premier Cerar je pred današnjo sejo DZ-ja dodal, da se je s kandidatom predhodno pogovarjal tudi o njegovi psihofizični kondiciji in da mu je takrat zagotovil, da je ta zelo dobra. "Na te zdravstvene spremembe žal ne morem vplivati. Se pa zavedam, da je to motnja v nekem procesu, ki jo moramo čim prej odpraviti," je dejal.

Poročali smo, da so iz kabineta predsednika vlade danes sporočili, da Koprivec zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja ni več kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. V kabinetu so še povedali, da si bo premier prizadeval v čim krajšem času predlagati novega kandidata.

Zjutraj je bilo najprej odpovedano Koprivčevo zaslišanje pred odborom DZ-ja za gospodarstvo. To bi sicer moralo biti že prejšnji petek, a so Koprivca zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja odpeljali na urgenco, zaslišanje pa preložili na danes. Premier Miro Cerar je Koprivca v nedeljo obiskal, v ponedeljek pa so iz njegovega kabineta sporočili, da Gojko Koprivec ni več kandidat za gospodarskega ministra.

Vlada je brez gospodarskega ministra od oktobra, ko je le po mesecu dni s tega mesta odstopil Jožef Petrovič. Resor začasno vodi minister za finance Dušan Mramor.

Desus in SD pričakujeta pogovor v koaliciji
Odgovornost premierja Mira Cerarja je, da predlaga kompetentnega strokovnjaka za področje, ki je eno ključnih za razvojne načrte države, je v izjavi novinarjem poudaril podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar, ki tudi upa, da bo Cerar to storil.

Prav tako bi bilo po Gantarjevih besedah pošteno, da o iskanju gospodarskega ministra - če ima stranka SMC pri tem težave - spregovorijo v koaliciji in morda poiščejo skupnega kandidata, morda iz druge kvote. Po njegovem mnenju bi morali strankarske interese na tem mestu preseči. Kot je pristavil, pa pri tem ne misli na iskanje kandidata za gospodarskega ministra iz kvote DeSUS-a.

V SD-ju pravijo, da glede na trenutno dogajanje pričakujejo, da bodo morda opravili razgovor v koaliciji. Zavedajo se, da je gospodarsko ministrstvo v kvoti SMC-ja, vendar če ima SMC zadrego pri iskanju ministra, so jim v SD-ju pripravljeni pomagati in zagotavljajo, da vidijo mnogo kandidatov, tudi takšnih, ki niso iz njihove kvote.

Predsedujoči stranki Dejan Židan se sicer strinja, da imajo nove stranke včasih težave s kadri. "Očitno so prisotne kadrovske zadrege, kar je razlog za posvet koalicije," je poudaril Židan.

Erjavec: Primeren kandidat bi bil Dragonja
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec obžaluje, da je Gojka Koprivca "izdalo zdravje in zaradi tega očitno ne bo prevzel te funkcije". Vendar je pri tem najpomembneje, da gospodarsko ministrsko mesto prevzame "pravi človek".

"Minister za gospodarstvo je izjemnega pomena. Ne gre samo za to, da bomo reševali krizo z rezanjem odhodkov, ampak je treba tudi povečati prihodke. Minister za gospodarstvo ima pri tem zagotovo pomembno vlogo," je razložil Erjavec in pojasnil, da tudi sam potrebuje pomoč ministra za gospodarstvo, zlasti ko gre za gospodarsko diplomacijo. "Mi lahko odpiramo vrata, nove trge, a brez resne asistence ministra za gospodarstvo je to zelo težko," je dejal.

Po Erjavčevi oceni pa je "škoda, da nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja ne nadaljuje svojega dela". Meni namreč, da so "dobro zastavili sodelovanje v prejšnji vladi".

Černač: Cerar v prevelikih čevljih
"Med ljudmi se vedno bolj utrjuje občutek, da vlada Mira Cerarja nima vizije in ne programa ter da je predsednik vlade obul prevelike čevlje," je ugotovil podpredsednik SDS-a Zvone Černač.

Na to po njegovem mnenju kažejo težave na kadrovskem področju, kjer da so bile na eni strani velike težave pri iskanju kadrov za ministrske funkcije in v zaskrbljujočih gospodarskih razmerah nimamo gospodarskega ministra, na drugi pa je "enormno" kadrovanje ljudi brez kompetenc. "Slednjega ne govori SDS, ampak kolegi Mira Cerjarja v DZ, danes recimo poslanec Dobovšek," je dejal. Černač tudi meni, da bolezen ni bila glavni razlog za odstop od kandidature Gojka Koprivca.

Cerar ponujeno "pomoč" označil za "hudomušno"
O ponudbi koalicijskih partnerjev, da ponudijo pomoč pri iskanju primernega kandidata za ministra, pa je Cerar ob prihodu na sejo DZ-ja dejal, da je še ne pozna. Je pa prepričan, da je kandidata sposoben najti sam. "Kakršne koli ponudbe v tem primeru so ali hudomušne ali še kaj več od tega," je dejal.

O ostrih odzivih iz koalicijskih vrst, ki napovedujejo celo možnost razpada koalicije, je Cerar povedal, da ne gre za tako hudo motnjo. Finančni minister Mramor je namreč pooblaščen, da vodi tudi gospodarski resor. Kot je poudaril premier, gre za običajno prakso, ki se je pogosto zgodila tudi v prejšnjih mandatih. V aktualnem primeru to po besedah Cerarja traja šele nekaj tednov, sicer pa sistem deluje normalno.

Koalicijske partnerje je spomnil, da "so tudi sami igrali podobne vloge v podobnih primerih v prejšnjih vladah, ko pa dejansko mnogo dlje nismo imeli ministra". "Zato so takšne kritike nekoliko neprimerne," meni premier.

A. Č., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
tzt
# 17.11.2014 ob 07:38
Mora pa biti Cerar zelo razmišljujoč človek. Zelo dolgo je razmišljal koga naj predlaga za gospodarskega ministra. Po tehtnem razmisleku se mu zgodi Koprivec z vso svojo prtljago. Sedaj bo moral spet razmišljati.
pravaresnica123
# 17.11.2014 ob 07:32
Ne bo ga, ker so ga razkrinkali, da sta konec 90-tih z ženo (zaposlena na isti banki kot on)opravljala sumljive posle pri nakazilih denarja. Zato je bil takrat on razrešen, ona pa odpuščena. Zakaj in kdaj si pa odpuščen, čeprav imaš sorodnika na visokem položaju iste firme je pa menda vsem jasno!
tzt
# 17.11.2014 ob 07:34
Koprivčevo zdravstveno stanje naj bi bilo namreč dovolj resno, da mora premier Miro Cerar še enkrat razmisliti, ali bo Koprivec lahko opravljal delo gospodarskega ministra.

Smešno. Kot, da smo sredi sedemdesetih let v dobi najbolj zadrtega komunizma nekje v Sovjetski Sibiriji. Po domače bi lahko napisali, da je na Koprivca padla grmada sumov nečednih poslov pretekle kariere.
rabelj
# 17.11.2014 ob 08:24
Ha ha ha, zmagali so na račun svežih/novih obrazov pa iščejo (neuspešno) že četrtega ministra za gospodarstvo, ker so bili predhodniki vsi "umazani"... ljudje pa še kar zaupajo tej politični struje... no, razen Dobovška ;)
semaino
# 17.11.2014 ob 09:28
Ko ti Cerar, "z novo" politiko, hodi po kadre na ZPIZ, potem ves, da je hudic vzel salo in da iz te rdece moke ne bo nikoli belega kruha za ljudi.
Lovec
# 17.11.2014 ob 08:59
Komedijanstvo se nadaljuje ?

Novi Obrazi.
DE(j)MOKRA(s)T
# 17.11.2014 ob 08:10
Obilo zdravja mu želim.
Blue-Star
# 17.11.2014 ob 09:51
ni kaj, dobro nas cincar popeljuje iz krize.
nevihtnik
# 17.11.2014 ob 08:54
Jutro je že mimo a Cerar se še vedno ni odločil in cinca kot ponavadi
M77
# 17.11.2014 ob 13:45
Predlog za učinkovit reshuffle Cerarjevega kabineta :

* gospodarski minister : Janez Zemljarič
* pravosodni minister : Ljubo Bavcon
* finančni minister: Janez Kocijančič
* notranji minister : Silvo Gorenc
* minister za izobraževanje, kulturo in propagandne dejavnosti : Milan Kučan
* minister za obrambo : Janez Stanovnik

Stabilna vlada za vsaj 45 let.
abria
# 17.11.2014 ob 11:02
Nove informacije:
Gojko Koprivec, še vedno kandidat @MiroCerar za gospodarskega ministra, naj bi kot nekdanji uslužbenec SKB opravljal tudi sporne bančne operacije za tajkuna Marijana Groffa, povezanega z E.Kopačem in A.Kešeljevićem, dejansko vodilnima v stranki SMC.
Do kje sežejo lovke slovenske mafije ?
Vlada, ministri, direktorji javnih zavodov, agencij, državnih podjetij, državnih bank, sodniki, tožilci, ....
crusado
# 17.11.2014 ob 10:12
Nikakor to niso novi obrazi, ampak le novi obrezi (tisti, ki obrežejo najslajše grozdje). Sicer pa, ministrski predsednik se obnaša kot zelo dobro plačan odvetnik, ki se mu nikamor ne mudi.
murovec
# 17.11.2014 ob 09:55
Enostavno ni niti zdaleč ustrezen neglede na to, da živi " V Murglah " zraven g. Leva Krefta in blizu Kučana.
1). ker je bil v NKBM odstranjen zaradi sumlivih poslov.
2). ker je bila iz istih razlogov odstranjena tudi žena.
3). ker je za to delo prestar in je že v pokoju.
4). ker niti zdaleč nima dovolj energije za to delo in mu samo politična podpora tistih za katere je nekoč v NKBM počel nečednosti ne bo pomagala.

ITD.

Cerar bo moral dojeti dejstvo, da je predsednik in ne hlapec " Slovenske Mafije " in začeti ali z transparentnim delom ali pa naj pove kot Jankovič , da ni sposoben sestavit vlade. AMEN
tinki:D
# 17.11.2014 ob 08:18
dejmokrast

saj on (koprivec) zdravje ima, nima pa vesti.
daresi
# 17.11.2014 ob 10:58
SMC izgublja podporo svojih volivcev.
tinki:D
# 17.11.2014 ob 10:11
kiksi našega vrlega 1. ministra, bi bili komični, v kolikor bi gledal mountain paytona.
Se pa mi zdi, da se na tak način norčuje ne le iz svojih volilcev pač pa tudi iz vseh nas.
korenc
# 17.11.2014 ob 08:52
na zavodu ima dost kandidatov ,g.miro
tzt
# 17.11.2014 ob 11:27
Cerarju se močno zapleta. Poleg o novem kandidatu za resor gospodarstva bo moral razmišljati še o novem šefu SOVE. Cela jeba. Sedaj bo imel vsaj za mesec dni rezervirano samo za razmišljanje. Kdaj pride na vrsto razmišljanje o ukrepih kateri bi pomagali k večji blaginji slovencev v katerem smislu je izrekel in podpisal prisego?
pravapot
# 17.11.2014 ob 10:48
tinki:D
Cerar se iz svojih volivcev se norčuje kolikor se hoče, iz mene se ne, ker ga nisem volil in ga nisem nikoli resno jemal, ker je popolna ničelna oseba!
ZeK
# 17.11.2014 ob 10:32
kje se skriva Miro?
a on sploh obstaja? a so ga ugrabili vesoljci?
pepar
# 17.11.2014 ob 10:00
Nekateri imate toliko čez" nove obraze" v politiki.
Če bi bili STARI OBRAZI delali dobro in predvsem pošteno,novih sploh nebi rabili.
Tako pa Slovenci zaradi povampirjenih politikov zadnjih dvajset let sedaj res skačemo od enega do drugega v enem brezupnem upanju na zadetek na loteriji.
jakosol
# 17.11.2014 ob 11:22
Naj Cerar začne razmišljati o svojem odstopu.
KLIPAN
# 17.11.2014 ob 11:01
Cerar, nehaj se blamirat, lepo te prosim!!
Na najvažnejši resor predlagaš upokojenca???!!!!
Pamet v roke, porka madona!!!!!
ZETAC
# 17.11.2014 ob 10:37
Je sprenevedanje tudi visoka moralno etična vrednota? Zakaj Cerar vse tako skriva, namesto da bi povedal po pravici brez nekega mencanja in obotavljanja?
Lincoln
# 17.11.2014 ob 08:18
Resor za gospodarski razvoj in tehnologijo je za Slovenijo nepomemben zato ker so že najboljši znanstveniki odšli v tujino.Bi pa bil nujen resor za gospodarstvo v javnem sektorju
da bi ministerstvo odgovarjalo za pretekle in prihodnje kredite .
No Remorse
# 17.11.2014 ob 15:04
Še 4 mesece za razmislek. fajn bi blo pri naslednjem PV narediti nek krizni test predno nastopi funkcijo. Ker tole kar pa Cerar počne je pa skregano z vsako logiko. V 4 mesecih ni naredil nič drugega kot 4x se pojavil na tv da je povedal da razmišlja, a ni povedal s katero glavo. S svojo sigurno ne.
Es
# 17.11.2014 ob 11:51
A je ta nesposobna in nekompetentna vlada in njena velika avtoriteta Miro Cmerar sploh že sprejela kakšen zakon. 2 meseca ima ta vlada že polna pooblastila, državna politika pa je popolnoma nevidna, razen seveda obiska v Bruslju in Berlinu.
Wasabi
# 17.11.2014 ob 11:14
Dajte na oglasno desko pred Zavod za zaposlovanje oglas, da se išče proaktiven gospodarski minister, zaželjeno, da je 80+.
Hmeljar
# 17.11.2014 ob 10:57
Cerar! Oddidi in to takoj!!! Ter ne pozabiti navlake, ki si nam jo navlekel v tem kratkem času vzeti s sabo; od prijateljice Violete do vseh sekretarjev in šefov policije, vojske itd.
pravapot
# 17.11.2014 ob 10:52
Cerar s svojimi strici iz ozadja eksperimentira, čas pa teče, teče, ladja se pa potaplja in nihče od vodilnih se ne sekira.
Belfast boy
# 17.11.2014 ob 10:08
Cerar odstopi! tko znate povedat da ste šele par tednov na oblasti pa še tist kar ste se nikamor ne premaknemo ;) tekoči trak pa minimalc za vs ;)
murovec
# 17.11.2014 ob 16:17
Premier ocenjuje, da lahko ministra najde sam ???????????
A Cerar tu računa s tem, da je še relativno mlad in ga lahko išče še cca 30 let ??
tinki:D
# 17.11.2014 ob 11:04
klipan

malo pozno si se spomnil na krcanje mirota.
Če hočeš pamet "prijet v roke" jo moreš pa imet, a ne?
nevem
# 17.11.2014 ob 11:02
Država brez ministra za gospodarstvo je realna slika Slovenije. Brez njega smo bili dalj časa že pod prejšnjko vlado. Ta faza se nadaljuje in očitno to nekaterim močno odgovarja. Če že nekoga mafija okrog Cerarja predlaga, so to neki "kekci" brez obrazov, natovorjeni s vsakršnjo prtljago, da jih potem mirno lahko držijo za jaj*a.
Ni res, da država tega ministrstva ne potebuje. Poslovno okolje v Sloveniji je namreč takšno, da se nas tuji "greenfield" investitorji na daleč izohgibajo. In prav (na vseh nivojih) izboljšava tega, bi morala biti primarna naloga tega ministrstva.
Kaj takega pa lahko opravi le oseba z določenimi izkušnjami, znanjem, odločnostjo in karizmo!
Kar pa cagavega in neodločnega predsednika vlade, očitno ne zanima! Njegovim "svetovalcem" pa celo odgovarja!
wisan
# 17.11.2014 ob 08:10
Min.za gospod. sploh ne rabimo. Vse gospodarske aktivnosti so lahko združene pod eno streho: združene GZS in OZ in to pod 100% upravljanjem gospodarskih subjektov. To pomeni, da politika s tem nima čisto nič. "Politika je mrtva"!
tomazmb
# 17.11.2014 ob 21:20
@veza # 17.11.2014 ob 19:13

@božo1 # 17.11.2014 ob 19:01

Ni poanta v tem, kaj si vidva mislita, koga bi moral g. Cerar predlagati, poanta je v tem, da ne doumeta, da je g. Cerar obul zanj prevelike čevlje in da enostavno ni sposoben biti predsednik vlade. Če ne more lastne ekipe sestaviti po 2 mesecih in nima podpore niti pri svojih koalicijskih partnerjih, kako lahko pričakujeta, da se bo odločno lotil reševanja problemov v Sloveniji, ki nas čakajo v prihodnosti. Nekoga, ki nima karizme, ki nima liderstva v sebi in ga skušaš le-tega učiti, je tako kot da bi vzgajal osla in iz njega skušal narediti dirkaškega konja...Enostavno ne gre! Ta eksperiment z volitvami (brez spremembe volilnega sistema), v stalnem iskanju "novih obrazov" nas bo še drago stal...Slovenija potrebuje kriznega menedžerja!

Lp!
murovec
# 17.11.2014 ob 12:14
Lepo je biti v Sloveniji pri koritu, nikoli ni nihče za nobeno bedarijo nič kriv. Taka nesposobnost pri sestavljanju vlade bi nekje v urejenih družbah imela za posledico razpustitev vlade in nove volitve.
tinki:D
# 17.11.2014 ob 11:12
PS
Odstopil je tudi oček iz SOVE, baje zaradi zunanjih pritiskov.
Uf "ubogi" miro, še več front se odpira, da ne bodo "revežu" pregoreli možgani.
tinki:D
# 17.11.2014 ob 10:51
veš prava pot, njegov zapitek bomo plačali vsi, žal.
semaino
# 17.11.2014 ob 10:14
Gospod premier,

mogoce je pa odstopljeni minister ze dokazal svojo nedolznost in ga vzamete nazaj, da veriga "mafijskih" dobaviteljev ne bi prevec trpela?

Kaj pravite, dober predlog, ne?
King Viljem
# 17.11.2014 ob 21:47
Cerar je v prevelikih cevljih! In pika. Medlo kadrovanje. Medlo zavzemanje stalisc v tujini. Nesposobnost ohranit pokoncnost in stalisca pred volitvami, ki so ga soustvarila v politicni orbiti. Prevec 180 spinov. Itn.
Koalicijski jastrebi so zavohali lahek plen. Cerar sicer kaze zobe. Vendar so mlecni in jastrebi se pokroviteljsko nasmihajo.
Ta vlada nima vizije!
Kmalu na volitve? Zbogom Slovenija.
kostolomec
# 17.11.2014 ob 16:16
Slovenija ne more menjavati vlad s frekvenco, kot jih menjujemo zadnje čase, ker preprosto nimamo zadostnega generiranja primernih ljudi. Pomislite - najti 20 (ali več) primernih kandidatov (za misistre in top sekretarje) vsako leto, ob naravnem prirastu tam dobrih 20.000 letno - to pomeni, da je vsak 1000. v generaciji minister ali nek visok vladni uslužbenec, če bo šlo tako naprej! Na ta način ne more biti nič dobrega.

Zato je edina rešitev prava stabilnost, osnovana na narodnem konsenzu. Odpikat je treba razne Kučane, Zemljariče, Rigelnike, Kocjančiče in podobno navlako izpred leta 91. Odpikat je treba vse tranzicijske politke, ki so ob osamosvojitvi držali figo v roki, potem pa vladali kot osamosvojitelji. Odpikat je treba vse kriminalce v politiki in jim dopovedati, da gre tudi brez njih (oziroma gre bolje). In nazadnje je treba odpikati vse para strukture (večne sindikaliste, slepe sodnike, polbogove na RčS in KPK, skratka vse nedotakljive - ne inštitucij, ampak funkcionarje). Potem pa postavi rdeče črno (zaradi mene lahko tudi rumeno, če je treba) koalicijo in začeti s poštenjem vsak dan zjutraj in tako zvečer končati. In potem bomo morda prišli nazaj v stabilno stanje. Brez tega pa ne več. Žal.
kralj matjaž
# 17.11.2014 ob 15:29
Nekateri smo to vedeli že pred volitvami.
žalostno da večina Slovencev ne vidi laži, ki jih režimski mediji dnevno sporočajo v javnost.
MIRNČAN
# 17.11.2014 ob 12:26
Jao Miro toliko težav s kadri ni imela še nobena vlada.
janezdolzan
# 17.11.2014 ob 12:13
tzt
Mora pa biti Cerar zelo razmišljujoč človek. Zelo dolgo je razmišljal koga naj predlaga za gospodarskega ministra. Po tehtnem razmisleku se mu zgodi Koprivec z vso svojo prtljago. Sedaj bo moral spet razmišljati.

Razen če zanj razmišlja nekdo drug, Cerar mora pa pridno čakat...

žal je ta nekdo drug tudi že v letih in mu ne gre vse kot si je zamislil, bo pa probal počistiti medije, da mu ne bodo takih kot o Koprivčevi preteklosti trosili in vse zaj+++...

ta nekdo drug je seveda oni tvoj avatar...
TIGR
# 17.11.2014 ob 11:19
Wasabi
Z obveznimi referencami iz NLB ali NKBM, še raje LHB Frankfurt ali NLB Beograd - Sarajevo... :-))
svabo
# 17.11.2014 ob 11:04
V času, ki ga živimo in ob medijih, ki jih imamo.....ni normalnega človeka, ki bi šel in postal gospodarski minister za 3 jurje netto. Ko spodobnosti ni več. Ko novinarke kot jata ndf kur leta vsak dan za drugim ministrom vse samo v duhu senzacionalizma, negativnih informacij in nesramnosti. Le kdo bo šel k tako nesposobnem in mehkem premierju kot je Cerar. Zatorej tale revež Koprivc. Le kdo ga je nagovoril reveža. Ko je začutil da bo pizdarija in da ga že čakajo novinarske kokoši je seveda zbolel. Pa saj ni on kriv. Kriv je Cerar, ki se je zgubil. Popolnoma je zgubljen. To nima smisla. Državotvorno bi bilo odstopiti!
gstk
# 17.11.2014 ob 11:00
Če nima drug časa se pa jaz javim
pravapot
# 17.11.2014 ob 10:45
na jugu pravijo:
sad ga ima, sad ga nema
perovskija
# 17.11.2014 ob 09:36
to smo vedeli že prejšnji teden
Kazalo