Koprivnikar opozarja, da je veliko tudi v organizaciji dela. Foto: BoBo
Koprivnikar opozarja, da je veliko tudi v organizaciji dela. Foto: BoBo

Tudi po polletnem tako imenovanem referenčnem obdobju zlasti medicinskim sestram ostaja presežek ur še vedno neplačan. "Nikakor ne sme prihajati do tega, da obveznost delavcem ne bi bila poravnana," je prepričan Koprivnikar in torej ne pušča nobenega dvoma: opravljeno delo je treba plačati.

Delno se strinja, da je zdravstvo podhranjeno, a skrivnost je v organizaciji dela: "Če pogledamo med primerljivimi dejavnostmi: različne organizacije, tudi v zdravstvu, imajo različne presežke nadur, nekatere jih tudi nimajo, kar pomeni, da se s primerljivimi normativi da dejavnost organizirati tako, da do teh presežkov ne prihaja."

Večno vprašanje – kje najti denar
A če že, je delo, kot rečeno, treba plačati. Tožbe medicinskih sester so za zdaj grožnja, ker čakajo na sogovornika; nadrejeni molčijo, k ukrepanju pozivajo ministrico za zdravje Milojko Kolar.

"Tak delavec ima pravice, ki so nesporne. Pa vendar - to je težava, ki je nastala v poslovanju zavodov, to ni težava, ki je nastala na ministrstvu. Je pa res, da bo treba ta položaj popraviti," je opozoril.

Zato iščejo možnosti. Najprej, kako najti denar za plačilo in kako zagotoviti, da teh nadur ne bo preveč. In tako smo spet pri vprašanju: ali je manj zaposlenih nujno tudi cenejša rešitev.