Foto:
Foto:

Ne odobravamo razčiščevanja strokovnih zadev prek medijev, dokler se ne rešijo na ravni institucij, pristojnih za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj.

MNZ
Dragutin Mate

Komisija se je za ovadbo odločila, ker so od 9. septembra lani do 9. septembra letos uradne osebe ministrstva za notranje zadeve pridobile in nepoklicanim osebam razkrile tajne podatke o zbiranju, analizi in oceni sumljivih transakcij v zadevi Patria, zato obstaja sum storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti. S komisije so sporočili, da je kazenska ovadba pripravljena in da bo podana v naslednjih dneh.

MNZ očitke zavrača
"Vsebino ovadbe bomo komentirali potem, ko bo posredovana na državno tožilstvo in ko bodo sproženi morebitni nadaljnji postopki," so se na napoved odzvali na MNZ-ju. "Lahko pa rečemo, sodeč po očitkih, ki jih navaja komisija za preprečevanje korupcije, da uradne osebe ministrstva za notranje zadeve niso pridobile in nepoklicanim razkrile tajnih podatkov o transakcijah v zadevi Patria."

Na MNZ-ju so pojasnili, da je dostop do tajnih podatkov strogo omejen in določen z zakonom. Zatrdili so, da minister teh podatkov sploh nima: "Minister je o tem primeru v javnosti navajal le dejstva, ki izhajajo iz poročila policije, ki je bilo posredovano državnemu zboru, in iz poročila o nadzoru ministrstva nad delom policije v primeru Patria."

Kosova komisija bo ukrepala tudi zoper založitev Interpolove depeše
Komisija za preprečevanje korupcije je sicer sprejela tudi sklep, da pristojnemu tožilstvu posredujejo podatke o, kot so navedli, "založitvi" depeš tujih uradov Interpolovega, ki so se nanašale na sumljive finančne transakcije v zadevi Patria. Razlog je sum storitve kaznivega dejanja uslužbencev slovenskega urada Interpol. Zadeva bo najpozneje do ponedeljka predana tožilstvu.

Tudi primer napake pri neodzivu na depešo Interpola Avstrije je bil ustrezno obravnavan, na to odgovarjajo na MNZ-ju. "Generalni direktor policije Jože Romšek je odredil notranji nadzor v oddelku Interpol, ki je pokazal, da nadzor nad delom delavcev v oddelku ni potekal v skladu s strokovnimi pravili. Vodja oddelka je namreč opustil nadzor nad delom uradnika, zaradi česar je prišlo do nepravočasnega in nestrokovnega odgovora Interpolu Avstrije, prav tako pa se pri poslovanju oddelka niso upoštevali nekateri predpisi."

Policija je v tem primeru na tožilstvo že posredovala dokumentacijo in podatke zoper dve osebi zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Sum korupcije v eni izmed fundacij
Komisija za preprečevanje korupcije je na svojih spletnih straneh objavila načelno mnenje na podlagi prijave o sumu korupcije pri ravnanju v eni izmed slovenskih fundacij. Komisija je v mnenju zapisala, da je ravnanje predsednika fundacije in predsednika sveta iste fundacije, ki skleneta pogodbo o svetovanju fundaciji s podjetjem direktorja fundacije, kršitev dolžnega ravnanja in omogočanje koristi direktorju, kar ustreza definiciji korupcije.

Ne odobravamo razčiščevanja strokovnih zadev prek medijev, dokler se ne rešijo na ravni institucij, pristojnih za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj.

MNZ