Senat komisije KPK-ja je soglasno potrdil vizijo. Foto: BoBo
Senat komisije KPK-ja je soglasno potrdil vizijo. Foto: BoBo
Alma Maruška Sedlar
Vizijo je spisala namestnica predsednika komisije Alma Sedlar. Foto: BoBo

Vizijo, ki jo je potrdil senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), je pripravila namestnica predsednika Alma Sedlar. Poseben poudarek je namenila okrepljeni moči preventive, vključenih pa je tudi deset ciljev, za katere si bo prizadeval KPK.

Glavni cilj je priprava sistemskih analiz, poročil in mnenj z namenom zaznave in odprave sistemskih korupcijskih tveganj.

Sistemski in tematski nadzor
Nadzor bodo okrepili na področjih, kjer zaznavajo največ koruptivnih dejanj. Kritična področja tveganja so zdravstvo, bančništvo, lokalna samouprava, upravljanje državnega premoženja, prodaja državnega premoženja in javno naročanje, so navedli pri KPK-ju.

Izvajali bodo raziskave in analize s področja zaznave korupcijskih tveganj, spodbujali pa bodo tudi razvoj metodologije za zaznavanje nasprotja interesov in merjenje korupcije.


Protikorupcijsko ozaveščanje v šole

Organizirali bodo številna izobraževanja in usposabljanja s področja korupcije, prizadevali pa si bodo tudi za vključitev "protikorupcijskih vsebin" v kurikule osnovnih in srednjih šol.

Premoženjsko stanje zavezancev bo v prihodnje še bolj pod drobnogledom, tudi glede preprečevanja nasprotja interesov, celostno pa bodo uredili področje zaščite prijaviteljev ozirom "žvižgačev".

Pripravljajo tudi nadgradnjo aplikacije Supervizor, večjo transparentnost lobističnih stikov, usposabljanje na področju lobiranja in krepitev mednarodne dejavnosti.