Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Foto: BoBo
Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Foto: BoBo

Policisti pravijo, da bodo dosledno ukrepali proti kršilcem cestnoprometnih predpisov, za ponovitev akcije pa so se odločili zaradi izjemno slabega stanja prometne varnosti ob lanski izvedbi ter negativnega letošnjega gibanja.

Za poletna obdobja so zaradi lažnega občutka varnosti, ki ga imajo vozniki zaradi lepega vremena, tudi sicer značilne višje hitrosti, ki so vzrok za več prometnih nesreč, so zapisali na spletnih straneh policije. Z nadzorom želijo zato predvsem vplivati na udeležence cestnega prometa, da v poletnem času svojo hitrost in način vožnje ustrezno prilagodijo in vozijo varneje.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem ob lepem vremenu, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje.

Letos več mrtvih
V šestih mesecih letošnjega leta se je zgodilo 8245 prometnih nesreč ali za tri odstotke manj kot v istem lanskem obdobju. Kljub vsemu je v teh nesrečah umrlo 68 ljudi, kar je 24 več kot v istem obdobju lani, 335 se jih je huje poškodovalo, 3.407 pa lažje.

Zaradi hitrosti se je v prvem polletju zgodilo 1.554 prometnih nesreč, v istem obdobju lani pa 1.394. V teh nesrečah je umrlo 22 udeležencev, lani 14, 122 se jih je hudo poškodovalo, lani 146, lahke poškodbe pa je v letošnjem prvem polletju dobilo 841 ljudi, lani 765.

Lani je z vidika prometne varnosti negativno izstopal predvsem julij, saj je v prometnih nesrečah umrlo 26 udeležencev. Julija 2014 jih je umrlo sedem, julija 2013 deset, julija 2012 pa 14 , so zapisali na policiji.

Akcija Hitrost poteka vse do 10. julija, preventivno akcijo pa bodo ponovili še med 22. in 28. avgustom.