Policiste so razbremenili nekaterih nepotrebnih formalnosti. Foto: BoBo
Policiste so razbremenili nekaterih nepotrebnih formalnosti. Foto: BoBo

Policiste so po njenih besedah razbremenili nepotrebnega administrativnega dela in vpeljali nekatere poenostavitve. Pobude so jim posredovali tudi policisti sami prek posebne računalniške aplikacije. Realizirali so več kot polovico od prejetih 180 pobud, nekaj so jih zavrnili, druge pa so še v fazi realizacije, je še pojasnila Bobnarjeva.

Tako morajo denimo policisti po vpeljavi sprememb pri bagatelnih kaznivih dejanjih izpolnjevati manj podatkov, tudi obrazcev je manj. Bobnarjeva je kot primer izpostavila kazenske ovadbe pri teh dejanjih, kjer so poenostavili obrazec kazenske ovadbe, ki ga policisti pošljejo na tožilstvo, s čimer so olajšali delo tako policistu, kot tudi tožilcu.

Število podatkov so zmanjšali tudi pri plačilnih nalogih, v kratkem naj bi to storili tudi pri zapisih o osebni in hišni preiskavi, je povedal minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Manj bo tudi nepotrebnega poročanja in prepisovanja vsebine obrazcev v evidence, kjer je možno skeniranje.

Sledijo sistemske spremembe
Gorenak je pojasnil, da so pri koncu z ukrepi, ki jih lahko vpeljejo interno, v naslednji fazi pa bo potrebna sprememba zakonodaje, npr. zakon o kazenskem postopku, kazenski zakonik in zakon o prekrških.

Bobnarjeva je povedala, da med drugim razmišljajo, da bi stroške uničenja pirotehničnih in eksplozivnih sredstev, ki so sedaj "le stvar policije", določili kot del stroškov postopka. Povedala je tudi, da so tik pred podpisom sporazuma o elektronski izmenjavi podatkov med policijo in vrhovnim državnim tožilstvom.